Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

En ström av trådlöst

Pioneer satsar hårt på tvåkanalsförstärkare med streaming – och DAB+.

Skrivet av / 2016-09-04 - 16:45
En ström av trådlöst

Inget ljud utan kabel brukade det heta, men det gäller inte längre. Nu ska det strömmas – och Pioneer menar allvar. De släpper en rad nya förstärkare och nätverksspelare som alla är trådlösa.

Och de har inte bara Bluetooth, utan även även wifi och AirPlay integrerat.

(Foto: Lasse Svendsen)
(Foto: Lasse Svendsen)

Som NC-50DAB på bilden här ovan och överst på sidan. En trådlös stereoreceiver som har wifi över två band, AirPlay, Bluetooth, DAB+, internetradio, Google Cast och Spotify, Deezer och TIDAL integrerat. Den här kan du strömma till direkt från mobilen och koppla in analoga och digitala ljudkällor i på baksidan.

Den har även CD-spelare, USB-port på fronten och stöd för alla filformat upp till 24-bitars högupplösta musikfiler.

(Foto: Lasse Svendsen)
(Foto: Lasse Svendsen)

Det här är en praktisk lösning för den som vill uppgradera anläggningen med streaming utan att lägga pengar på ett helt rack med komponenter. Priset blir ungefär 9 000 kr och den väntas komma redan i oktober.

Den prismässigt mycket rimligare SX-S30DAB hamnar runt 6 000 kr. Här får du klara dig utan CD-spelaren men får internetradio, DAB+, wifi och Bluetooth precis som på den dyrare NC-50DAB.

(Foto: Lasse Svendsen)
(Foto: Lasse Svendsen)

Om man tar en titt på baksidan av receivern, ser man att den utöver de analoga och digitala ljudingångarna även har HDMI-ingångar. En modern tvåkanalsreceiver för den som inte behöver hemmabio alltså.

(Foto: Lasse Svendsen)
(Foto: Lasse Svendsen)

Det kommer också en rad mindre anläggningar med och utan högtalare som alla har streaming integrerat – och Pioneer planerar att se till att de alla kan prata med varandra i framtiden.

En uppdatering av programvaran kan göra det möjligt att koppla ihop trådlösa enheter från Pioneer, Onkyo och TEAC så att de kan stå i varsitt rum när du strömmar musik till dem. Det blir alltså precis som med multiroom-högtalare, med den skillnaden att alla komponenter inte behöver vara från samma tillverkare här.

(Foto: Lasse Svendsen)
(Foto: Lasse Svendsen)

Det här är en av de två trådlösa CD-spelarna(!) från Pioneer. PD-10AE och 30AE kan även spela 24-bitars högupplöst ljud, och 3AE har dessutom digitala ljudutgångar så att du kan ansluta en extern DAC.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen