Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Dyra prylar från ASUS

Med nya ZenBook konkurrerar ASUS hårt med Apple – även när det gäller priset.

Skrivet av / 2016-09-03 - 18:51
Dyra prylar från ASUS

På en av IFA-mässans första presskonferenser presenterade ASUS från Taiwan tre spännande bärbara Windows 10-datorer i toppklassen, samt en ny surfplatta.

ASUS ZenBook 3 är en dyr och lyxig ultrabook som hugger efter strupen på Apples dyraste MacBook-datorer.

ASUS ZenBook 3. Foto: ASUS
ASUS ZenBook 3. Foto: ASUS

Maskinen väger 910 gram och är 11,9 mm tunn. Den är byggd i en aluminiumlegering och kommer i tre färger – Royal Blue, Rose Gold och Quartz Grey – så den riktar sig alltså både till de som vill ha lite bling-bling och de som är lite mer affärsorienterade.

Alla modeller har Intel Core i7-processor (den senare, 7:e generationens plattform), 16 GB RAM, 1 TB SSD, USB-C och ljudsystem från Harman/Kardon. Skärmen är på 12,5 tum med Full HD-upplösning och konstruerad med Corning Gorilla Glass 4.

Så här ser ZenBook 3 ut i verkligheten. Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild
Så här ser ZenBook 3 ut i verkligheten. Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild

Priset för konfigurationen ovan ligger på cirka 2 000 euro. Var den hamnar i svenska kronor vet vi ännu inte.

ASUS Transformer 3 Pro är väldigt lik Surface Pro 4 från Microsoft – det är inte mycket mer än loggan som skiljer dem åt. Det handlar alltså om en Windows 10-baserad 2-i-1-dator som kan användas både som bärbar dator och surfplatta. Precis som Surface Pro 4 kommer Transformer 3 Pro med inbyggt stativ i metall.

Microsoft Surface Pro 4 … nej vänta, ASUS Transformer 3 Pro är det ju. Det är lätt att ta miste … Foto: ASUS
Microsoft Surface Pro 4 … nej vänta, ASUS Transformer 3 Pro är det ju. Det är lätt att ta miste … Foto: ASUS

Skärmen är på 12,6 tum med 3K-upplösning (2 880 x 1 920 pixlar). På insidan sitter en Intel Core i7-processor, 16 GB RAM och SSD på upp till 1 TB. När det gäller utgångar har den både USB-C och Thunderbolt 3, så den kan kopplas till 2 externa skärmar med upp till 4K-upplösning.

Priset på Transformer 3 Pro börjar på 1 199 euro. Något svenskt pris är inte känt ännu.

ASUS Transformer 3 är också en hybrid-PC men liknar mer en iPad Pro och kan på samma sätt kopplas till ett tangentbordsfodral när man använder den som bärbar dator.

Här är Transformer 3 som ASUS ser den. Foto: ASUS
Här är Transformer 3 som ASUS ser den. Foto: ASUS

Maskinen väger 695 gram och är 6,9 mm tunn. Skärmen är på 12,6 tum (även här med 3K-upplösning), och precis som på Apples iPad Pro sitter det också fyra inbyggda Harman/Kardon-högtalare i Transformer 3.

Innanmätet utgörs av en Intel-processor, 8 GB RAM och en SSD på upp till 512 GB. Transformer 3 stödjer även USB-C och Thunderbolt 3.

Priset på ASUS Transformer 3 hamnar på 1 099 euro och uppåt. Svenskt pris är ännu inte känt.

Och här är den som vi ser den. Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild
Och här är den som vi ser den. Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen