Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Skarpare 4K-inspelning

Sony säger att de har löst det största problemet med actionkameror – skakningar som ger oskarpa inspelningar.

Av / 2016-09-02 - 18:33
Skarpare 4K-inspelning

Tänk att du kommer hem efter en lång dag i backen, på sjön eller efter att ha dinglat under en skärm flera hundra meter över marken. Du pluggar in actionkameran i laptopen och börjar titta igenom inspelningarna från din actionfyllda dag, men blir tappar direkt lusten på grund av alla vibrationer som gör att bilden hoppar i alla möjliga riktningar på skärmen.

Då kan du skänka ingenjörerna hos Sony en varm tanke, för de säger att de har fixat det här problemet på deras nya FDR-X3000R.

 (Foto: Lasse Svendsen) Här monterad under en cykelsadel.

(Foto: Lasse Svendsen) Här monterad under en cykelsadel.

En actionkamera med 4K-video som har fått ett nytt bildchip – lite mindre än på föregångaren, men med full 4K-upplösning från hela ytan, och mekaniskt kopplad till en smart optisk bildstabilisator.

Läs testet av Sony FDR-X1000 här

Både bildchip och optik rör sig för att kompensera för de skakningar som inte går att undvika när man roar sig med att spela in actionvideo.

(Foto: Lasse Svendsen)
(Foto: Lasse Svendsen)

Kameran kan även lagra stillbilder och ta intervall- eller timelapse-bilder i en upplösning på 8,3 Mp. Du kan spela in i 4K fullt ut i över en timme innan batteriet behöver laddas, men däremot har den inte någon skärm.

Men i kartongen hittar du också en trådlös skärm – plus ett undervattenshus – så att du kan starta och stoppa inspelningen från knappar på skärmen och se det kameran ser även om den placerats en bit bort.

Den här pärlan börjar säljas i höst, till ett pris som landar runt 5000 kr. Skärm och undervattenshus ingår.

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen