Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 10Delta

Rekord-laptopar från Acer

Acer lanserar världen tunnaste bärbara dator – och den tjockaste!

Skrivet av / 2016-09-01 - 08:05
Rekord-laptopar från Acer

Acer fyller 40 år i år och är förmodligen mest kända för sina datorer. Och sådana har de med sig gott om till IFA. Små och stora och tunna och tjocka.

Och även om de naturligtvis hade med sig massor av prisvärda, förnuftiga modeller som ska säljas enorma mängder av så var det ett par stycken som fångade vårt intresse.

Foto: Acer
Foto: Acer

Den första av dem är Swift, som är världens just nu tunnaste bärbara dator: mindre än 1 cm (9,98 mm för att vara exakt). Det innebär att den slår rekordet som HP Spectre satte i april med nästan en halv millimeter.

Den bygger på en 7:e generationens Core-processor från Intel som just lanserats. Skärmen är 14 tum stor men sitter inbyggd i en ram som är lika stor de som brukar sitta i 13-tumsmodeller. Enligt Acer kan lilleputten, som har ett helgjutet aluminiuchassi och väger 1,1 kilo, klara hela nio timmars arbete på en laddning. Ombord finns 8 GB RAM och 256 GB SSD. Priset hamnar på 11 000 kronor. Vi ser verkligen fram emot att få testa den här!

Foto: Acer
Foto: Acer

Nästan lika liten och lätt är Acers toppmodell i 2-i-1-hybridklassen. Spin 7 är också en 14-tumsdator, fast med 360-graders gångjärn och 10-punkters pekskärm. Den är 1,1 cm tunn och väger 1,2 kilo – vilket är tunt och lätt jämfört med allt annat än Swift 7. Skärmen skyddas av Gorilla Glass. Precis som i Swift-datorn finns 8 GB RAM, 7:e generationens Inte Core-processor och 256 GB SSD-disk på insidan. Priset är 13 000 kronor.

Foto: Acer
Foto: Acer

Galnaste speldatorn hittills
Men Acers största nyhet, även rent bokstavligt talat, är Predator 21 X. Eftersom Predator-datorerna får namn efter skärmstorleken så handlar det om en 21-tums laptop. Den är dessutom den första i världen med konkav skärm. Och som om inte det vore galet nog är den utrustad med mekaniskt tangentbord med Cherry MX-tangenter – alltså gamla hederliga med lång slaglängd och klickningar som hörs lång väg.

Så extrem maskinvara måste naturligtvis paras ihop med tyngsta som finns inom 3D-grafik: två stycken Nvidia GeForce GTX1080 i SLI-koppling. Det är en konfiguration som tyder på att Acer siktar på titeln ”världens snabbaste gaming-laptop”.

För att kyla av hela härligheten har Acer stoppat i inte färre än fem fläktar, och för att verkligen skryta går det att se flera av dem genom genomskinliga lock. Under det numeriska tangentbordet finns en ”servicelucka” där man kan uppgradera maskinen. Vad som går att byta ut förtäljer inte historien. Priset på Predator 21 X är inte heller offentliggjort, men den sägs dyka upp under första kvartalet 2017.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen