Search
Generic filters

Yamaha visar att de menar allvar

Fenomenala NS-5000 får en lillebror.

Vi visste att det skulle komma. Med långa och fina traditioner som konstruktörer av kvalitetshögtalare skulle det bara fattas att det inte kom fler modeller i kölvattnet av NS-5000. Highend-högtalaren som gav Yamaha en nystart som högtalartillverkare, inte bara en fullfjädrad tillverkare av receivrar och förstärkare.

För som många vet har Yamaha även haft seriösa högtalare i de högre prisklasserna. Den mest kända, åtminstone bland de som har hängt med ett tag, är NS-1000. Som nya NS-5000 bygger löst på.

Men Yamaha har haft många högtalare i premium- och highend-klassen som förtjänar en modern version.

På många sätt och vis är NS-3000 en sådan. Den har inte någon direkt förfader i en tidigare Yamaha-högtalare, även om man ser släktskapet med NS-5X, NS-10 och framför allt NS-500, som var en tvåvägs stativhögtalare som var lite större än NS-3000.

De nya högtalarna har samma teknik som flaggskeppet NS-5000. Även här används Zylon som membranmaterial och högtalarna har samma 30 mm diskant som NS-5000, fast här spelar de ihop med en 16 cm bas.

Delningsfiltret, som bland annat har kondensatorer från Mundorf i Tyskland (MCap SUPREME EVO) delar vid 2800 Hz.

Diskantelementet är monterat i Yamahas RS-kammare (Resonance Suppression) som är en kanal med en form som inte är helt olik en trumpet på elementets baksida, med en egen kammare för att dämpa resonanser. Det finns också en akustisk absorbent på insidan av kabinettet som ska dämpa stående vågor, och det är det enda absorbenten i högtalaren.

NS-3000 är relativt kompakta och mäter 244 × 394 × 326 mm. En basreflexport mynnar ut på baksidan och kabinettet är lackerat i svart, precis som NS-5000, eftersom lack enligt Yamaha ger bättre akustiska egenskaper än träfanér. Högtalarna har också genomgått samma FEM-analys där laser används för att mäta kabinettresonanser.

Yamaha anger frekvensomfånget till 39 Hz– 60 kHz, fast då är 60 kHz uppmätt vid minus 10 dB. Diskantelementet påstås kunna nå 100 kHz, fast vid minus 30 dB!

Känsligheten anges till måttlig 87 dB och impedansen till 6 ohm, aldrig djupare än 4,6 ohm. Effekttåligheten är 120 watt.

Till högtalarna finns ett par anpassade golvstativ. SPS-3000 väger över 15 kg och är gjorda av MDF och gummiträ, med en 6 mm topplatta och justerbara spikes. Med piggarna på plats är stativen 64,8 cm höga, bottenplattan har måtten 30 x 40 cm.

NS-3000 kompletterar den senaste lanseringen av de integrerade förstärkarna i premium- highend-klassen: A-S1200, A-S2200 och A-S3200.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
1 kommentar

Lämna ett svar

  Läs också

  Panasonic börjar rulla ut sin första Android-TV i november!
  Byggs bara i 50 exemplar – och de blir inte direkt billiga.
  Förutom Elite 85t släpper Jabra aktiv brusreducering till befintliga Elite 75t.
  Nu är det officiellt. Om tre veckor lanserar OnePlus sin nästa mobil.
  I dag släpper Netflix trailern till deras första norska originalfilm: Kadaver
  Med Netatmo Smart Videodörrklocka kan du se vem som ringer på och prata med besökarna, var du än befinner dig.
  Snart släpper strömningsjätten ännu en svensk originalserie.
  Snart får svenskarna ännu en strömningstjänst att välja mellan.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Klipsch The Fives

  Riktpris: 10000 kr Explosivt ljud i vardagsrummet

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre

  6 par utomhushögtalare

  Riktpris: kr Stereo i alla väder

  Klipsch AW-525

  Riktpris: 8000 kr Hög partyfaktor
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.