SUPERERBJUDANDE PÅ LJUD & BILD. 30% DENNA VECKA! SE ERBJUDANDET HÄR!

Yamaha visar att de menar allvar

Fenomenala NS-5000 får en lillebror.

Vi visste att det skulle komma. Med långa och fina traditioner som konstruktörer av kvalitetshögtalare skulle det bara fattas att det inte kom fler modeller i kölvattnet av NS-5000. Highend-högtalaren som gav Yamaha en nystart som högtalartillverkare, inte bara en fullfjädrad tillverkare av receivrar och förstärkare.

För som många vet har Yamaha även haft seriösa högtalare i de högre prisklasserna. Den mest kända, åtminstone bland de som har hängt med ett tag, är NS-1000. Som nya NS-5000 bygger löst på.

Men Yamaha har haft många högtalare i premium- och highend-klassen som förtjänar en modern version.

På många sätt och vis är NS-3000 en sådan. Den har inte någon direkt förfader i en tidigare Yamaha-högtalare, även om man ser släktskapet med NS-5X, NS-10 och framför allt NS-500, som var en tvåvägs stativhögtalare som var lite större än NS-3000.

De nya högtalarna har samma teknik som flaggskeppet NS-5000. Även här används Zylon som membranmaterial och högtalarna har samma 30 mm diskant som NS-5000, fast här spelar de ihop med en 16 cm bas.

Delningsfiltret, som bland annat har kondensatorer från Mundorf i Tyskland (MCap SUPREME EVO) delar vid 2800 Hz.

Diskantelementet är monterat i Yamahas RS-kammare (Resonance Suppression) som är en kanal med en form som inte är helt olik en trumpet på elementets baksida, med en egen kammare för att dämpa resonanser. Det finns också en akustisk absorbent på insidan av kabinettet som ska dämpa stående vågor, och det är det enda absorbenten i högtalaren.

NS-3000 är relativt kompakta och mäter 244 × 394 × 326 mm. En basreflexport mynnar ut på baksidan och kabinettet är lackerat i svart, precis som NS-5000, eftersom lack enligt Yamaha ger bättre akustiska egenskaper än träfanér. Högtalarna har också genomgått samma FEM-analys där laser används för att mäta kabinettresonanser.

Yamaha anger frekvensomfånget till 39 Hz– 60 kHz, fast då är 60 kHz uppmätt vid minus 10 dB. Diskantelementet påstås kunna nå 100 kHz, fast vid minus 30 dB!

Känsligheten anges till måttlig 87 dB och impedansen till 6 ohm, aldrig djupare än 4,6 ohm. Effekttåligheten är 120 watt.

Till högtalarna finns ett par anpassade golvstativ. SPS-3000 väger över 15 kg och är gjorda av MDF och gummiträ, med en 6 mm topplatta och justerbara spikes. Med piggarna på plats är stativen 64,8 cm höga, bottenplattan har måtten 30 x 40 cm.

NS-3000 kompletterar den senaste lanseringen av de integrerade förstärkarna i premium- highend-klassen: A-S1200, A-S2200 och A-S3200.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
1 kommentar

Lämna ett svar

  Läs också

  Pop-prinsessan går i helt nya vägar – nu på Disney+.
  Nu är det bara tre veckor kvar tills vi ännu en gång kan skratta och mysa med charmiga Johanne & Co.
  Fujifilm GFX100 får 400 megapixlar.
  Light Speaker från svenska Transparent är inte som andra trådlösa högtalare.
  Enligt flera källor har Samsung inga planer på en Galaxy Note 21. Note-serien ska ersättas av Galaxy Z Fold 3.
  Undvik felköp på Black Friday – satsa på testvinnarna!
  HBO Nordic satsar lokalt och lanserar snart sin första danska serie.
  Den taiwanesiska tillverkaren av mopeder och motorcyklar presenterar sin elektriska KYMCO F9 på torsdag.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  DALI Oberon On-Wall C

  Riktpris: 16000 kr Smälter in i omgivningen

  Sony SRS-XB33

  Riktpris: 1700 kr Party i farten

  Sony SRS-XB43

  Riktpris: 2500 kr Party i farten

  Huawei Sound X

  Riktpris: 3500 kr Huawei-debut med strålande ljud
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.