Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Yamaha visar att de menar allvar

Fenomenala NS-5000 får en lillebror.

Vi visste att det skulle komma. Med långa och fina traditioner som konstruktörer av kvalitetshögtalare skulle det bara fattas att det inte kom fler modeller i kölvattnet av NS-5000. Highend-högtalaren som gav Yamaha en nystart som högtalartillverkare, inte bara en fullfjädrad tillverkare av receivrar och förstärkare.

För som många vet har Yamaha även haft seriösa högtalare i de högre prisklasserna. Den mest kända, åtminstone bland de som har hängt med ett tag, är NS-1000. Som nya NS-5000 bygger löst på.

Men Yamaha har haft många högtalare i premium- och highend-klassen som förtjänar en modern version.

På många sätt och vis är NS-3000 en sådan. Den har inte någon direkt förfader i en tidigare Yamaha-högtalare, även om man ser släktskapet med NS-5X, NS-10 och framför allt NS-500, som var en tvåvägs stativhögtalare som var lite större än NS-3000.

Annons

De nya högtalarna har samma teknik som flaggskeppet NS-5000. Även här används Zylon som membranmaterial och högtalarna har samma 30 mm diskant som NS-5000, fast här spelar de ihop med en 16 cm bas.

Delningsfiltret, som bland annat har kondensatorer från Mundorf i Tyskland (MCap SUPREME EVO) delar vid 2800 Hz.

Annons

Diskantelementet är monterat i Yamahas RS-kammare (Resonance Suppression) som är en kanal med en form som inte är helt olik en trumpet på elementets baksida, med en egen kammare för att dämpa resonanser. Det finns också en akustisk absorbent på insidan av kabinettet som ska dämpa stående vågor, och det är det enda absorbenten i högtalaren.

NS-3000 är relativt kompakta och mäter 244 × 394 × 326 mm. En basreflexport mynnar ut på baksidan och kabinettet är lackerat i svart, precis som NS-5000, eftersom lack enligt Yamaha ger bättre akustiska egenskaper än träfanér. Högtalarna har också genomgått samma FEM-analys där laser används för att mäta kabinettresonanser.

Yamaha anger frekvensomfånget till 39 Hz– 60 kHz, fast då är 60 kHz uppmätt vid minus 10 dB. Diskantelementet påstås kunna nå 100 kHz, fast vid minus 30 dB!

Annons

Känsligheten anges till måttlig 87 dB och impedansen till 6 ohm, aldrig djupare än 4,6 ohm. Effekttåligheten är 120 watt.

Till högtalarna finns ett par anpassade golvstativ. SPS-3000 väger över 15 kg och är gjorda av MDF och gummiträ, med en 6 mm topplatta och justerbara spikes. Med piggarna på plats är stativen 64,8 cm höga, bottenplattan har måtten 30 x 40 cm.

NS-3000 kompletterar den senaste lanseringen av de integrerade förstärkarna i premium- highend-klassen: A-S1200, A-S2200 och A-S3200.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

1 Comment

  1. Bert

    2020-04-20 at 12:31

    Att nå 100kHz vid -30dB är ungefär lika spännande som att den skulle nå 200kHz vid -60dB

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.