Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Ny generation förstärkare

De här har vi sett fram emot. Av flera anledningar.

Av / 2020-04-08 - 11:11
Ny generation förstärkare

Kanske är det den charmiga retrodesignen, kanske är det den varma klangen, eller kanske byggkvaliteten ända ner på detaljnivå. Fast antagligen är det allt detta på en gång – plus en sak till: det oansträngda och naturliga ljudet – som är så förförande med Yamahas dyrare förstärkare.

Vi har hört dem många gånger. Från förstärkarfyndet A-S1100 till den läckra förstärkarkombinationen C-5000 och M-5000.

Nu uppdateras de tre integrerade modellerna i Yamahas mer påkostade A-S-serie, från A-S1200, till A-S2200 och flaggskeppet A-S3200.

Designen är mestadels oförändrad, tack och lov, men på insidan har Yamaha bytt ut komponenterna och gjort om delar av kretsarna, bland annat med en ny 625 VA-ringkärntransformator (AS-3200, 2200), bättre kondensatorer och en helt balanserad konstruktion.

Mycket av detta är hämtat från C-5000- och M-5000-kombinationen.

Alla tre nyheterna har skivspelaringång, som vi vet är mycket bra. Men ingen av dem har digitala ingångar.

Flaggskeppet A-S3200 har två par balanserade ingångar och dubbla uppsättningar högtalarterminaler. Effekten anges till 100 watt per kanal i 8 ohm och 200 watt per kanal i 4 ohm. Den nästan 25 kilo tunga A-S3200 kostar 59 000 kronor.

Det är speciellt skivspelaringången som är värd att nämna. Den har ett signal/brus-förhållande på 90 dB för MC-pickuper och hela 96 dB för MM-pickuper. RIAA-avvikelsen anges vara låga ±0,5 dB vilket är väldigt bra. Det ser vi fram emot att få testa.

Alla tre förstärkarna finns i silver och matt svart, eloxerade med lackade träsidor. A-S2200 är lite enklare utrustad, med bara en balanserad ingång, men kostar också mycket mindre än A-S3200: 32 000 kronor.

Den har ett liknande RIAA-steg som A-S3200, men effekten är 90 watt per kanal i 8 ohm och eller 160 watt i 4 ohm.

Även på insidan är de konstruerade på samma sätt. Det gäller även A-S1200, som är instegsmodellen i Yamahas bästa förstärkarserie. Den kostar 21 000 kronor.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

1 reaktion på ”Ny generation förstärkare”

  1. – De här har vi sett fram emot. Av flera anledningar, skriver ni i rubriken. Förstår inte riktigt av vilka ”flera” anledningar ni avser i rubriksättningen. Ger ingen klar bild i brödtexten tycker jag. Skulle vara trevligt med ett klargörande där. Testa gärna dessa nya förstärkare. Skulle vara synnerligen intressant att veta om den relativt stora prishöjningen på respektive modell gör uppgradering från dess föregångare värd sitt pris. Toroidal transformator, större kondensatorbank….hmm.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Billigare streaming från Auralic

Ny och bättre förstärkare från Cambridge Audio

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen