Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Tre musikaliska subwoofers från Monitor Audio

Anthra-serien från det kända brittiska varumärket vill ta marknadsandelar i den nedre delen av marknaden.

Skrivet av / 2023-07-19 - 11:00
Tre musikaliska subwoofers från Monitor Audio

Monitor Audio, känt för produkter i den övre änden av hifi-skalan, lanserar tre nya billigare subwoofers med avancerad membranteknik. Detta ska ge den nya Anthra-serien en högre grad av musikalitet än konkurrenterna i prisklassen.

Tekniken handlar om lätta och mycket styva C-CAM-membran med hög motståndskraft mot böjspänningar. Enligt Monitor Audio resulterar detta i renare, klarare och mer exakt ljud över hela subwooferns frekvensområde.

På baksidan hittar man både display och knapp för inställning – dessutom kan man använda Monitor Audios egen app. (Foto: Monitor Audio)

Membranen är de första Monitor Audio subwoofer-membranen som använder Rigid Surface Technology II (RST II) för att göra dem ännu styvare, så att de kan motstå de krafter som skulle deformera ett mer konventionellt högtalarmembran och därmed förvränga ljudet.

De tre subwoofrarna är utrustade med klass-D-förstärkare, där den största modellen har en maximal effekt på svindlande 2 500 watt och en kontinuerlig nivå på 1 400 watt RMS. Detta ska ge högtalaren optimala arbetsförhållanden oavsett volym.

Läs också Rogers gör subwoofers till de legendariska LS4/5A Nu kan du få bas i Rogers-högtalare.

Även mekaniskt har något speciellt gjorts. MDF-kabinetten har en väggtjocklek på upp till 36 mm och innerväggar i 19 mm MDF. Dessutom akustiskt optimerad förstyvning. Det bådar gott för ljudkvaliteten.

Membranen är tillverkade av ett material som ger hög styvhet och därmed minskar risken för förvrängning. (Foto: Monitor Audio)

Alla tre modellerna är utrustade med RCA-ingångar med LFE (så att man kan kedja ihop upp till fyra Anthra-subwoofers) och XLR. På bakpanelen hittar man en vridknapp och en färgdisplay för installationen. Dessutom kan man använda Monitor Audios MaestroUnite-app, som ger möjlighet att konfigurera subwoofern i detalj och efter sin egen smak.

Läs också Mycket bas i ett litet utrymme? Bygg in subwoofern i väggen! DALI Phantom SUB S-100 och AMP-2500 DSP är en skräddarsydd lösning för inbyggnad.

Av de tre modellerna är Anthra W15 den största, med ett 15-tums element och en förstärkare på 1 400 watt. W12 är utrustad med 12-tums bas och en 900-watts förstärkare, medan W10-modellen – som namnet säger – använder ett 10-tums element och en 425-watts förstärkare.

Alla tre delar samma designfilosofi och ingångar, och de finns i satinvitt eller högglansigt svart. De svenska priserna är inte klara, men de europeiska priserna är följande:

Anthra W10: €2 150
Anthra W12: €2 450
Anthra W15: €3 200

 

Serien lanseras i augusti.

Rune Michaelsen
(f. 1963): Översättare och frilansjournalist på Ljud & Bild och L&B Home. Rune är uppvuxen i en elektronikverkstad, är utbildad journalist och har förutom erfarenheter som dagstidningsjournalist arbetat som redaktionschef och chefredaktör på tidskrifter som Computerworld, PC Tidningen och Gör Det Själv. På L&B arbetar han som översättare, men skriver också gärna om allt från hifi till elektriska rullgardiner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Bordshögtalare med ljudtryck

Spännande golvmodell från Revival Audio

Småstenar för skrivbordet

Golvhögtalare som har allt

En liten nyhet i gammal stil

Steinway Lyngdorf har bantat

Elegant från Børresen

Nu i butik: Audiovector QR Special Edition

Lyxljud på resan

Kraftfull subwoofer från ATC

Fabriksbesök: Bang & Olufsen överraskar

Vattentäta takhögtalare

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen