TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Rogers AB3a-subwoofers – i stereo!

Nu kan du få bas i Rogers-högtalare.

forfatter
Publicerad 2021-05-29 - 05:35

För hifi-invigda är Rogers LS3/5A en legendarisk högtalare. Den togs ursprungligen fram som lyssningsmonitor för röstinspelningar och utsändningar på BBC, och har tillverkats i otaliga upplagor sedan 1970-talet.

Även av andra tillverkare än Rogers själva.

Men det är Rogers som anses vara originalet. Den lilla monitorhögtalaren tillverkas fortfarande, även om den inte har exakt samma element som originalet. Men även om ingredienserna har moderniserats så är receptet detsamma:

Ett 110 mm bas/mellanregister med Bextreme-membran och en 19 mm diskant med Mylar-membran i ett 12 mm tunt kabinett som är 30 cm högt.

Den lilla 15-ohmshögtalaren når precis ner till 70–80 Hz innan den rullar av i basen, så den nya AB3a-subwoofern kan vara ett välkommet tillskott till de små högtalarna.

Basenheterna säljs i par och är anpassade efter LS3/5A, både elektriskt och fysiskt. En 50-watts transistorförstärkare driver två baselement i ett slutet kabinett och man kan fintrimma delningsfrekvens, fas och gain på baksidan. Där man också ser de två baselementen.

Framifrån ser subwoofern ut som ett högtalarstativ till LS3/5A, men med ett par av dem når man ner till respektabla 40 Hz, vilket är en markant förbättring av de små högtalarnas räckvidd.

AB3a är 60 cm höga och passar fint för en normal höjd för ett par små högtalare. Den finns egentligen bara i svart lack men kan beställas i träfaner, precis som högtalarna.

 

 

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Pris??

Hur bra låter Samsungs ultratunna soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar måste vara den tunnaste vi har skådat, men ljudet är förvånansvärt stort! HW-S810B kan också ett par trick som gör den extra lättplacerad.
Dessa fick oss att häpna De små KEF LSX II är de bästa trådlösa stereohögtalarna i prisklassen.
TAD återvänder med ny högtalare Högtalaren TAD-CR1TX blir inte direkt billig.
Engelska Lowther är tillbaka med Almira Nya Almira är Lowthers första högtalare på 30 år.
Trådlöst studioljud hemma Ett par högtalare som de här är det enklaste sättet att få bra ljud.
Ambitiös high-end högtalare från Børresen Den bästa högtalaren Børresen någonsin gjort.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend