TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Rogers AB3a-subwoofers – i stereo!

Nu kan du få bas i Rogers-högtalare.

För hifi-invigda är Rogers LS3/5A en legendarisk högtalare. Den togs ursprungligen fram som lyssningsmonitor för röstinspelningar och utsändningar på BBC, och har tillverkats i otaliga upplagor sedan 1970-talet.

Även av andra tillverkare än Rogers själva.

Men det är Rogers som anses vara originalet. Den lilla monitorhögtalaren tillverkas fortfarande, även om den inte har exakt samma element som originalet. Men även om ingredienserna har moderniserats så är receptet detsamma:

Ett 110 mm bas/mellanregister med Bextreme-membran och en 19 mm diskant med Mylar-membran i ett 12 mm tunt kabinett som är 30 cm högt.

Den lilla 15-ohmshögtalaren når precis ner till 70–80 Hz innan den rullar av i basen, så den nya AB3a-subwoofern kan vara ett välkommet tillskott till de små högtalarna.

Basenheterna säljs i par och är anpassade efter LS3/5A, både elektriskt och fysiskt. En 50-watts transistorförstärkare driver två baselement i ett slutet kabinett och man kan fintrimma delningsfrekvens, fas och gain på baksidan. Där man också ser de två baselementen.

Framifrån ser subwoofern ut som ett högtalarstativ till LS3/5A, men med ett par av dem når man ner till respektabla 40 Hz, vilket är en markant förbättring av de små högtalarnas räckvidd.

AB3a är 60 cm höga och passar fint för en normal höjd för ett par små högtalare. Den finns egentligen bara i svart lack men kan beställas i träfaner, precis som högtalarna.

 

 

 

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

1 svar på ”Rogers AB3a-subwoofers – i stereo!”

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.