TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Äntligen bra ljud i restauranger och butiker

Trött på dålig musik och dåligt ljud i butikerna? Spottune kan hjälpa till med det senare.

forfatter
Publicerad 2021-06-22 - 16:15

Danska Spottune vill ”revolutionera ljudupplevelsen i detaljhandels-, restaurang- och kontorsbranschen”. I så fall är det inte en sekund för tidigt.

Dåligt ljud förstör shopping

Somliga älskar att shoppa, andra hatar det. Om du tillhör de som inte gillar det så är det inte säkert att det bara beror på onödigt mattslitage i en halv dag innan du hittar något. Det kan också vara så att du omedvetet blir stressad av musiken som spelas i butikerna. Den ska egentligen bjuda in dig, men har i stället motsatt effekt. Att själva musiken brukar vara dålig är en sak. Smaken är som baken. Men när den dessutom låter så in i vassen uselt så blir man inte sugen att uppehålla sig särskilt länge i butiken.

Bad sound at the mall
Blir du trött av att handla i butiker med dåligt ljud? Du är inte ensam. Foto: Billionphotos.com

Den avslappnade atmosfären som butikerna försöker åstadkomma förstörs av usel ljudkvalitet och avbrott. Men det kan vara komplicerat att installera nya högtalare och få ljudsystemet att fungera som det ska.

Detsamma gäller för restauranger, barer och andra allmänna platser ägarna tror att det bara är att installera något billigt krafs och att besökarna inte märker det. Men även om du egentligen inte är särskilt hifi-intresserad så reagerar du på dåligt ljud.

Det är, i ett nötskal, tankegångarna bakom danska Spottune Enterprise Solution.

Spottune Overview
Danska Spottune har gjort en kollektion högtalare som alla strålar ljud i 360 grader och som utlovar ett bra och superstabilt ljud. Foto: Spottune

Superstabilt 360-graders ljud

Lösningen från Spottune heter Enterprise Solution. Det är ett högtalarsystem som spelar i 360 grader, så att alla kan njuta av likadant ljud i alla riktningar.

Dessutom används en ny, trådlös sändningsteknik som kallas Audio BroadCasting Digital-teknik, eller ABCD. Den ska garantera stabilt ljud utan avbrott. Den är dessutom immun mot Wi-Fi-störningar. Detta innebär att man inte behöver ta hänsyn till var alla noder och routrar finns i ett nätverk, eftersom de arbetar på en helt annan frekvens. Kundernas mobiltelefoner med Bluetooth och Wi-Fi påverkar inte heller stabiliteten.

”Allt började när jag träffade flera butikschefer som var så missnöjda med sina nuvarande ljudsystem att de hade stängt av sina trådlösa förbindelser på grund av avbrott. Det problemet har vi nu löst genom att gå bort från vanliga dataöverföringar via WiFi och utveckla en ljudoptimerad trådlös överföringsteknik, säger Søren Louis Pedersen, uppfinnare och VD för Spottune.

Andra trådlösa ljudsystem är huvudsakligen utformade för hemnätverk med lite nätverksstörningar men den nya trådlösa lösningen från Spottune fungerar utan avbrott i stora områden med flera motstridiga nätverk och andra externa störningar.

Läs också LP-försäljningen tog fart 2020 På Discogs såldes 12 miljoner vinylskivor 2020. Det är 40 procent mer än 2019! CD-försäljningen har ökat lika mycket.

Molnbaserat

Systemet styrs centralt från molnet. Detta innebär att man kan styra ljudupplevelsen i alla avdelningar från ett centralt nav.

Detta innebär till exempel att en hotellkedja kan spela samma spellista samtidigt på alla hotell. Man skulle alltså kunna tänka sig möjligheten att hyra in en artist eller ett band för att spela en livekonsert, som sedan sänds live till alla hotell samtidigt. Då skulle gästerna få något extra under sin vistelse. Vad vet vi?

CORD-GREY-1-gigapixel-standard-width-3840px-989x990 TRACK-WHITE-gigapixel-standard-width-3840px-989x989 Spottune-Recessed-White-682x1024-gigapixel-standard-width-3840px-989x989
<
>
Spottune Omni TRACK monteras på en skena och hängare. Finns i vitt, grått och svart. Foto: Spottune

Spottune-högtalarna

Det finns flera högtalarmodeller i Spottune Omni-serien, beroende på om man vill ha montering i tak, på skena eller hängande. Ljudet är detsamma i alla. Frekvensomfånget uppges vara 50 Hz – 15 kHz och effekten 50 watt från inbyggda klass D-förstärkare.

Subwoofern som heter Spottune SUB är en tunn historia, bara 20 cm hög, med en inbyggd 10-tumsbas på undersidan. Den har lång slaglängd och 200-watts förstärkare, samt täcker frekvensregistret ända ner till 20 Hz.

Alla högtalarna finns i vitt, svart och grått.

 

Spottune SUB
Slimmade Spottune SUB har en 10-tums bas på undersidan. Foto: Spottune

Själva avspelaren, Spottune STREAM, stöder de flesta ljudformat och har inbyggt Spotify Connect. Räckvidden är 50–100 meter och det går att seriekoppla flera stycken för att täcka en större yta.

 

 

Spottune STREAM
Spottune STREAM har inbyggt Spotify Connect och de flesta musikfiler som kan ligga på servern. Foto: Spottune

Används av dansk möbelkedja

Bland Spottunes kunder hittar vi den danska möbelkedjan Bolia, med 65 butiker i Skandinavien och EU. De håller nu på att installera Spottune i alla sina europeiska butiker.

Kanske borde vi gå och shoppa lite möbler och höra lite bra ljud?

Priser och tillgänglighet

Spottune Omni-högtalare kostar mellan 5 600 och 6 600 kronor, beroende på fästanordning. Spottune SUB kostar 9 300 kronor och spelaren Spottune STREAM kostar 6 500 kronor. Finns att köpa nu.

Mer info: spottune.com

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nya Boomers från Ultimate Ears De populära Wonderboom-högtalarna från Logitech-ägda Ultimate Ears har kommit i den tredje upplagan. Och Hyperboom har fått en ansiktslyftning.
Billig soundbar som imponerar Denons billigaste soundbar med Dolby Atmos har förvånansvärt bra ljud.
PSB fyller 50 år med nya flaggskepp Synchrony-serien markerar 50 år av högtalarhantverk. Ikonisk grundare är fortfarande med i laget.
Partyhögtalare och massor av helt trådlöst från JBL Oavsett smak och plånbok bör du kunna hitta en par helt trådlösa öronproppar från JBL som passar. De har också nya partyhögtalare.
Vi testar Devialets första soundbar Devialet Dione ger TV-ljudet ett veritabelt lyft samtidigt som den fungerar utmärkt med musik. Men den kostar!
Vi testar Samsungs bästa soundbar En av våra soundbar-favoriter är tillbaka i en finputsad version. Samsung HW-Q995B låter kanonbra med film!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend