Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Vivid Audio Moya M1 highend-högtalare

Helvild konstruktion med 13 element.

Av / 2024-03-14 - 17:31
Vivid Audio Moya M1 highend-högtalare

Egentligen finns det ingen anledning att bli förvånad. Även om Vivid Audio Moya M1 inte ser ut som en vanlig högtalare, har den designats av en kille som aldrig har arbetat med vanliga högtalare i hela sitt liv. Laurence Dickie har sedan länge cementerat sin legendariska status, som mannen bakom Bowers & Wilkins Nautilus, och han är van vid att tänka annorlunda när det gäller högtalare.

Titta bara på Vivid Audios katalog. Inget där ser ut som en vanlig högtalare i en låda. Organiska former dominerar från början till slut, från insida till utsida, och det är med flit.

Läs också Vivid Audio Kaya S12: Renare ljud får du inte Vivid Audio har lyckats med något som inte borde vara möjligt med ett så litet kabinett.

Inte för att designen ska sticka ut från allt annat genom att se så främmande ut som möjligt, utan för att de ovanliga formerna bidrar till ett ännu bättre ljud, enligt Dickie.

Detta gäller naturligtvis även denna, en non plus ultra-design som Dickie fantiserade ihop under isoleringen under pandemin.

Den har åtta av Vivid Audios baselement C225-100H. Vart och ett kan hantera upp till 800 W effekt.

Foto: Vivid Audio

De 22,5 cm stora baselementen är placerade vertikalt på vardera sidan av kabinettet och magneterna är fastbultade i en stålkonstruktion som eliminerar resonanser när de enorma krafterna i basen sätts i rörelse.

Diskantelementen som kan skymtas på framsidan – D26 på 26 mm, är belagda med ett diamantskikt över aluminiummembran, Diamond-like Coated (DLC) som det kallas.

De andra elementen på fronten är två C175 mellanregisterbasar, ett C100 mellanregister och ett D50 övre mellanregister. Siffrorna här anger elementets diameter.

Foto: Vivid Audio

Som synes är Vivid Audio Moya M1 ingen liten högtalare. Den mäter 166 cm på höjden och är hela 1,2 meter djup. Vikten är 346 kg för var och en av dem, och de ska tåla upp till 3 kW tillförd effekt.

Vivid Audio uppger att känsligheten hos Moya M1 är 93 dB, med 5 Ohm nominell impedans, som sjunker till 2,5 Ohm vid 40 Hz.

Frekvensomfånget uppges vara 19-42 000 Hz, vid – 6 dB.

Priset? Miljoner, garanterat, men vi vet inte exakt hur många.

Foto: Vivid Audio

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen