Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

IW500: M&K Sounds största och kraftfullaste inbyggnadshögtalare

Letar du efter inbyggnadshögtalare? Vad sägs om M&K Sounds mest kraftfulla någonsin? Säg hej till IW500, deras första THX Dominus-certifierade.

Av / 2024-03-11 - 17:28
IW500: M&K Sounds största och kraftfullaste inbyggnadshögtalare

M&K Sound, även känt som Miller & Kreisel, har i samband med sitt 50-årsjubileum lanserat sin allra första THX Certified Dominus-certifierade inbyggnadshögtalare, IW500. En referensmodell som är det tidigare amerikanska, numera danska, företagets mest kraftfulla inbyggnadshögtalare hittills.

Dominus är den nyaste och största prestandaklassen för THX-certifiering. Innan dess var Ultra den största, där ljudsystemet är utformat för att fylla ett rum på 85 kubikmeter (35 kvm med en takhöjd på 2,4 m), med ett betraktningsavstånd på 3,6 meter från projektorn.

Läs också Vi bygger hemmabio! Efter flera veckors ihärdigt planerande, skruvande och spikande är vårt nya testrum äntligen klart. Så här gick det till!

THX Dominus ökar kraven

Med Dominus höjs kraven avsevärt, eftersom standarden är utformad för de största och mest exklusiva hemmabiograferna, med rumsvolymer på upp till hela 185 kubikmeter. Med samma standardtakhöjd på 2,4 meter innebär det en golvyta på över 76 kvadratmeter. Och med ett visningsavstånd på 6 meter.

Detta ställer naturligtvis krav på både storlek och prestanda hos en högtalare. Den slutna trevägshögtalaren IW500 från M&K Sound är inte alls liten. I ett 85 cm högt och 31 cm brett kabinett sitter bland annat två 8-tums baselement med kolfibermembran och ett rejält magnetsystem.

Det finns också två mellanregisterelement, ett på vardera sidan om centerdiskanten.

Varje högtalare klarar 500 watt effekt under kortare perioder och imponerande 300 watt kontinuerligt.

Läs också M&K Sound MP-9 5.1 M&K Sound bygger sitt högtalarsystem på en soundbar – men när vi snackar hemmabiokänsla är det äkta vara!
20240216163332_MK-sound-IW500-Angles-TWeb-topaz
Foto: M&K Sound

Ljudtryck

Enligt dessa siffror, i kombination med en angiven känslighet på 92 dB vid 2,83 volt, skulle detta innebära en maximal ljudtrycksnivå på ca 100 dB och en ihållande ljudtrycksnivå på ca 98 dB. Men enligt M&K Sound är siffrorna 121 dB maximalt och 113 dB ihållande. Med en total harmonisk distorsion på mindre än 10 procent.

Vilket är mycket högt, och det är förmodligen anledningen till avvikelserna mellan angivet ljudtryck och maximal uteffekt, eftersom vi tror att den angivna uteffekten förmodligen är med cirka 0,1 procents distorsion.

Oavsett vilket så visar THX-certifieringen att IW500 är mer än kapabel att fylla ett stort rum med realistiska ljudnivåer.

Högtalaren är konstruerad för att monteras antingen vertikalt eller horisontellt som centerhögtalare, bakom en skärm eller infälld runt en flatskärm. Observera att när högtalaren placeras horisontellt är den betydligt bredare än standardavståndet mellan reglar enligt europeiska krav. Om du ska bygga in i väggar utan att först skapa en extra baffelvägg måste du därför ta hänsyn till detta vid byggandet av hemmet.

Läs också Hårtslående hemmabiohögtalare Ett nytt, norskt högtalarmärke har gästat testrummet och lämnat testpanelen strålande av förtjusning. Ridån går upp för HAMRAMMR!

M&K Sound IW500: Pris och tillgänglighet

M&K Sound IW500 kan beställas nu via officiella återförsäljare. Priset är satt till 5 000 dollar, så priset här hemma kommer förmodligen att ligga över 50 000 kr per högtalare när moms läggs på.

Mer info: mksound.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen