Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Sonus faber Suprema ultra-highend

Kostar mer än en Ferrari.

Skrivet av / 2024-01-11 - 17:30
Sonus faber Suprema ultra-highend

En gång i tiden var Sonus fabers mest extrema högtalare en trevägs/tvåvägs stativhögtalare med det passande namnet Extrema. Den försvann ur katalogerna för många år sedan, men fick en efterföljare 2014.

Men ingen av dem är Sonus Fabers mest extrema högtalare, varken i praktiken eller på papperet. Om man tittar på dagens katalog – fram till idag är Homage- och Reference-serierna ännu mer extrema, och priserna ligger strax över en miljon för ett par av de dyraste.

Detta garanterar också ljudkvalitet i en klass som få människor tror är möjlig, något som vi upplevde till fullo under de veckor vi testade den golvstående Lilium. Fram till nu har den varit Sonus Fabers näst häftigaste högtalarmodell. Nu får den nöja sig med tredjeplatsen. Åtminstone tills den nya Sonus faber Stradivari börjar säljas.

Läs också Sonus faber Lilium En av världens dyraste högtalare är också en av de bästa vi har hört.

Medan vi har testat högtalare i alla prisklasser, men sällan över miljonstrecket, har Sonus faber utvecklat ett par högtalare som vi inte har sett maken till tidigare. Suprema är kanske ett passande namn för de nya högtalarna, det återstår att se, men tills dess måste vi erkänna att det ser mer än lovande ut.

De går rakt in i ultra-high-end-klassen, där man redan kan hitta välkända namn som Wilson Audio, Burmester, Goldmund och Magico.

Fyra kabinett

Foto: Sonus faber

Högtalarna är, som importören så träffande beskriver det, Sonus Fabers mest spännande och banbrytande koncept hittills i företagets 40-åriga historia.

Suprema är handbyggda i Italien och består av två högtalare och en eller två subwoofers, som utvecklats speciellt för Suprema. Ett diskret analogt elektroniskt delningsfilter delar mellan högtalarna och subwoofern, och tillsammans sträcker sig frekvensområdet från 16 Hz (!) till 40 kHz. Delningsfiltret, som naturligtvis ser vackert ut med ett nedfällbart lock framför reglagen, täcker från 5 Hz till 150 kHz.

Handgjorda och läderklädda

Foto: Sonus faber

Suprema har Sonus Fabers klassiska lutformade kabinett som kombinerar kolfiber med äkta trä. Kolfiber och CNC-bearbetat aluminium ger styrka och ett resonansfritt kabinett. Medan handgjort trä och en frontpanel klädd med läder från välkända Poltrona Frau ger den finish och lyxiga känsla som Sonus faber redan är känd för.

Foto: Sonus faber

Camila mellanregister

Högtalarna är utrustade med element som utvecklats specifikt för Suprema. Bland dem finns ett nytt mellanregisterelement som de kallar Camila. Den har ett membran av naturlig cellulosafiber, utan traditionell kantupphängning. Elementet är inte heller helt cirkulärt, och Sonus faber anser att Camila är det mest högupplösta mellanregisterelement de någonsin har tillverkat. Med Sonus fabers meriter när det gäller mellanregisteråtergivning är vi benägna att tro på det.

Camila mellanregister. Foto: Sonus faber

Mellanregisterelementet har ett magnetsystem med två magneter och en specialdesignad korg som gör att luftflödet kan passera utan turbulens. Designen är hämtad från den nya Stradivari, och samma typ av elementdesign kommer att hitta sin väg till framtida högtalarmodeller från Sonus faber.

Camila mellanregister och diskanterna är placerade i ett separat kabinett i högtalarna. Avancerade simuleringar har gett kabinetten deras slutliga form, och väggarna är inte vinkelräta utan mer organiskt utformade med innerväggar av återvunnen kork. Syftet är att skapa en naturlig och upplöst ljudbild.

Foto: Sonus faber

Högtalarna står på en integrerad plattform som utvecklats i samarbete med IsoAcoustics. De separata subwoofrarna med två 38 cm baselement, med kolfibermembran och kraftfulla neodymmagneter, väger 103 kg vardera och är 1,41 m höga.

Priset

Foto: Sonus faber

Intresserade kan anmäla sitt intresse för Suprema, som finns tillgänglig i två konfigurationer: Med ett eller två subwoofer-torn.

Priserna är också klara, och vi är definitivt på Ferrari-nivå här.

Suprema 2.2, som är ett par Suprema kombinerat med två subwoofers och ett elektroniskt delningsfilter, kostar 800 000 euro för setet – drygt 9 miljoner kronor, men man kan spara lite genom att välja bara en subwoofer.

Specifikationer

Foto: Sonus faber
Suprema högtalare
 • SUPER TWEETER: 20 mm silk dome med en dedikerad waveguide, neodymiummagnet
 • TWEETER: 38 mm silk dome med en dedikerad waveguide, neodymiummagnet
 • MIDRANGE: 6,5″ dual driver motor system med neodymium ringmagnet
 • LINK MIDWOOFER: 8″ neodymium slug magnet, Ø 65mm talspole, sandwich pappersmembran
 • WOOFERS: 4 x 8″ dual driver motor system med neodymium ringmagnet, Ø 50mm talspole, sandwich pappersmembran
 • BACK EMISSION TW: 28 mm silk dome, neodymiummagnet
 • BACK EMISSION MD: 4″ pappersmembran-element, neodymiummagnet
 • 1905 x 650 x 880 mm (HxWxD)
 • 110 kg styck
Subwoofer: 
 • WOOFERS: 2 x 15″ kolfiber sandwich-membran
 • 1451 x 850 x 525 mm (HxWxD)
 • 103 kg vardera

Elektroniskt delningsfilter:

 • System: Diskret uppbyggnad – rent analogt stereo/mono aktivt delningsfilter
 • Ingångar: 2 kanaler, balanserade och obalanserade
 • Utgångar: 8 kanaler, balanserade och obalanserade
 • 110 x 451 x 424 mm
 • 17 kg
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Spännande golvmodell från Revival Audio

Småstenar för skrivbordet

Golvhögtalare som har allt

En liten nyhet i gammal stil

Steinway Lyngdorf har bantat

Elegant från Børresen

Nu i butik: Audiovector QR Special Edition

Lyxljud på resan

Kraftfull subwoofer från ATC

Fabriksbesök: Bang & Olufsen överraskar

Vattentäta takhögtalare

Klipsch och Onkyo vill utmana Sonos

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen