Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

High-End 2023: Sonus faber Stradivari

Homage-högtalare i toppklassen.

Skrivet av / 2023-05-19 - 16:49
High-End 2023: Sonus faber Stradivari

Med Italiens rika kulturhistoria råder det ingen brist på inspiration någonstans. För Sonus Faber har den kulturella kopplingen till stor del kretsat kring fiolbyggare. Guarneri, Amati, och naturligtvis den mest kända av dem alla, Stradivarius.

Den nya Stradivari är därför en homage, som Sonus faber gillar att kalla det, till världens mest kända fiolbyggare.

Originalet, högtalaren alltså, är nästan 20 år gammalt. Därför är det inte det minsta konstigt att det kommer en ny modell i Homage-serien som ersätter den åldrande Stradivari.

Högtalaren som visas här är en förproduktionsmodell, och det kan komma kosmetiska förändringar i produktionsmodellen. Det mesta är dock redan på plats.

Som om den har två nyutvecklade 26 cm baselement, med Sonus fabers Dual Drive-motor, en ny mer organiskt designad kurvatur och ett lätt fibermembran framtill.

De två baselementen överlappar varandra, ett spelar från 25 till 160 Hz, det andra upp till 220 Hz, där ett 15 cm mellanregister tar över upp till 2200 Hz. Resten av frekvensområdet upp till 35 kHz, hanteras av en 28 mm diskant.

Det 117,6 cm höga kabinettet är 51 cm brett och innehåller en dämpad kammare bakom mellanregister och diskant – Intono – som släpper ut luft genom en slits på insidan.

På så sätt menar Sonus faber att de kan använda ett enklare delningsfilter och behålla känsligheten, som anges till 92 dB, och helt enkelt få bättre kontroll över resonanser och kompression.

Stradivari finns i tre fina finishar, den röda på bilderna, en grå som helt enkelt kallas grafit och en variant i wengefanér.

Pris? Jodå, det kostar. Ett par Stradivari beräknas kosta 50 000 euro och högtalarna kan beställas hos utvalda återförsäljare under juni/juli.

Paret på bilden drevs av en ganska avancerad McIntosh-rigg som spelade så lätt och oansträngt att det nästan var sensationellt. De stod i ett stort rum, men hade inga problem med att fylla rummet med massiv bas, explosiv dynamik och en generös öppenhet som var uppfriskande.

Det är bara att se fram emot testet.

Alla foton: Lasse Svendsen

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Här är Sonos utmanare till Sonos Beam

Nya utomhushögtalare för sommarsäsongen

PMC sänker priset på ordentlig bas

Här är Lyngdorfs nya högtalare

Uppgradering av retrohögtalarna

Nu gör de högtalare också

Rulla till toppen