Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Skrivet av / 2019-03-07 - 21:57
Sonos One får nytt innehåll

Sonos meddelade i dag att de byter ut lite av innanmätet i den populära smarthögtalaren Sonos One.

Starkare

Den nya högtalaren får en ny och kraftfull processor och mer digitalt minne. Ljudkvaliteten och användarvänligheten är densamma som tidigare, så om du redan har köpt högtalaren behöver du inte oroa dig för att du har köpt ”grisen i säcken”.

Enda skillnaden i användarvänlighet är första gången högtalaren ansluts till nätverket. I dag måste du trycka på en knapp på högtalaren för att göra den sökbar i mobil-appen, därifrån kan den anslutas till samma nätverk som mobilen.

Bluetooth

Nya Sonos One Gen 2 har Bluetooth, vilket ytterligare förenklar uppkopplingsprocessen. Förklaringen vi fick från Sonos per mail är att Sonos One Gen 2 använder Sonos Bluetooth för att kommunicera med enheten för att förenkla installationsprocessen. Bluetooth används alltså bara en kort stund, sedan tar wifi över.

Google Assistant

Vad en ny och kraftfull processor kommer att göra för upplevelsen lär vi ta reda på inom kort. Vi vet ju att Sonos har jobbat med att komplettera Alexa-röststyrningen med Google Assistant. För att åstadkomma detta har de varit tvungna att göra en helt egen lösning, eftersom inget standard-chipset stöder båda röstassistenterna. Det går inte heller att bara stoppa i ett chip till vardera och hoppas att de kan kommunicera utan problem. Den förra One-modellen skulle ha haft allt som behövdes för Google Assistant, men kanske har utvecklingen krävt mer resurser än Sonos trodde?

Det kan tänkas att Sonos har insett att det behövs en ny processor för att få igång Google Assistant ordentligt. Om högtalaren med Google Assistant som vi fick demonstrerad i Las Vegas tidigare i år hade det nya eller gamla innanmätet vet vi inte. Men eftersom det var så nyligen är det rimligt att anta att det var den uppgraderade Gen 2-modellen. Vi väntar på svar från Sonos om den gamla versionen också kommer att få Google Assistant.

Högupplöst ljud?

I Vegas pratade vi med Michael Papish, internationell marknadschef på Sonos, om möjligheten att i framtiden kunna lyssna på högupplöst ljud. Han sa då att Sonos hittills inte hade sett någon poäng med att använda stor bandbredd för något som kanske inte ger särskilt märkbart bättre ljud. Men Sonos tycks ha fått större intresse för detta nu när bandbredd är mycket billigare än tidigare, och inte minst på grund av musikformat som MQA som ger högupplöst ljud på ett bandbreddsvänligt sätt.

Undrar just om det nya innanmätet också gör det möjligt för Sonos One att stödja högupplösta ljudformat?

Hur det än blir med den saken så kostar den gamla versionen av Sonos One 2 250 kronor medan den nya är 200 kronor dyrare. Även den gamla kommer att få uppdateringar längre fram, lovar Sonos.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

Rauna är tillbaka

Engelsk legend återvänder efter 63 år

PMC släpper aktiva högtalare

KEF tuffar sig med nya subwoofers

Bordshögtalare med ljudtryck

Spännande golvmodell från Revival Audio

Småstenar för skrivbordet

Golvhögtalare som har allt

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen