annons
annons

CES 2019: Äntligen en ny förstärkare från Sonos

Säg hejdå till Connect:Amp och hej till Sonos Amp. Nu med HDMI.

I ett hemligt lyxrum på The Venetian visade Sonos oss sin helt nya förstärkare Sonos Amp. Precis som föregångaren, den nio år gamla Connect:Amp, kopplas den till nätverket och strömmar musik från Sonos-appen. I andra änden kopplas den till ett par passiva högtalare – och vips! har man en komplett stereoanläggning.

Sonos Amp har nya funktioner.

HDMI

Sonos egenutvecklade högtalarterminaler är ett litet genidrag! Foto: Geir Gråbein Nordby
Sonos egenutvecklade högtalarterminaler är ett litet genidrag! Foto: Geir Gråbein Nordby

Den nya förstärkaren är ungefär dubbelt så stark som sin föregångare, men i övrigt har den ungefär samma funktioner – eftersom de styrs av samma app. Men det finns ett par väsentliga nya finesser. För det första har den nya förstärkaren stöd för AirPlay 2. För det andra har den äntligen fått HDMI-ingång. Den fungerar med TV:ns ARC-utgång, precis som soundbar-högtalaren Beam – Sonos första produkt med HDMI. Alltså är det enkelt att få ut TV-ljudet i stereon. Analog anslutning görs dessutom med ordentlig RCA, i stället för 3,5-millimeters minijack.

Rumskorrektion

Den tredje nyheten är att förstärkaren har TruPlay-rumskorrigering. Ännu så länge fungerar detta bara med en serie helt nya installationshögtalare som Sonance har utvecklat i samarbete med Sonos. Här finns både in-wall-högtalare för inomhusbruk och utomhushögtalare. Allt fungerar genom att Sonos-förstärkaren läser av impedanskaraktären hos de anslutna högtalarna, så att den vet att de är ett par från Sonance. Sedan kan man sätta igång TruePlay för att få ett renare ljud i just den miljön som högtalarna spelar i.

Sonos egenutvecklade högtalarterminaler är ett litet genidrag! Foto: Geir Gråbein Nordby
Sonos egenutvecklade högtalarterminaler är ett litet genidrag! Foto: Geir Gråbein Nordby

Vi frågade Sonos om de inte bara kunde släppa funktionen till alla högtalare, men fick svaret att eftersom de inte känner till alla högtalare så vet de inte om högtalarna kan skadas av testsignalerna som skickas ut. Och att de därför vill ha full kontroll över vilken sorts högtalare som är anslutna innan de aktiverar funktionen.

Visst, men hemmabioreceivrar och andra förstärkare med automatisk rumskorrektion bryr sig inte om det här alls, så vi kan inte riktigt förstå varför inte Sonos släpper funktionen till alla högtalare. Hur som helst är detta ett välkommet tillskott!

Utomhushögtalare från Sonance och Sonos. Foto: Geir Gråbein Nordby
Utomhushögtalare från Sonance och Sonos. Foto: Geir Gråbein Nordby

Sonos Amp kommer i februari och vi har fått reda på att vi står högt upp på listan över recensenter som får den att testa först.

Nya högtalare från Sonance och Sonos för montering inuti vägg. Foto: Geir Gråbein Nordby
Nya högtalare från Sonance och Sonos för montering inuti vägg. Foto: Geir Gråbein Nordby

Hur går det med Google Assistant?

En annan sak vi frågade om var när vi kan förvänta oss Google Assistant i Sonos smarthögtalare One och Beam. Svaret är att det är på god väg och att det nu äntligen finns en intern betaversion som de håller på att testa. Jag fick en fungerande demonstration och kan intyga att det fungerar.

Vad som tydligen komplicerar saker och ting är att om Sonos ska fungera med både Alexa och Google Assistant, och dessutom fungera sömlöst ihop med andra Sonos-produkter, så kan man inte bara stoppa i ett chip från Amazon och Google. Sonos måste göra allting själva, vilket har varit ett arbete som orsakat mycket huvudbry.

Det sägs bara vara ett par småsaker som måste rättas till innan det kommer en offentlig beta-testversion av programvaran. Sedan kan den rullas ut när den äntligen är klar. Något exakt datum har vi inte fått, men det finns all anledning att tro att det blir någon gång i år.

I ett hemligt lyxrum på The Venetian visade Sonos oss sin helt nya förstärkare Sonos Amp. Precis som föregångaren, den nio år gamla Connect:Amp, kopplas den till nätverket och strömmar musik från Sonos-appen. I andra änden kopplas den till ett par passiva högtalare – och vips! har man en komplett stereoanläggning. Sonos Amp har nya funktioner.

HDMI

[caption id="attachment_91544" align="alignnone" width="2710"]Sonos egenutvecklade högtalarterminaler är ett litet genidrag! Foto: Geir Gråbein Nordby Sonos egenutvecklade högtalarterminaler är ett litet genidrag! Foto: Geir Gråbein Nordby[/caption] Den nya förstärkaren är ungefär dubbelt så stark som sin föregångare, men i övrigt har den ungefär samma funktioner – eftersom de styrs av samma app. Men det finns ett par väsentliga nya finesser. För det första har den nya förstärkaren stöd för AirPlay 2. För det andra har den äntligen fått HDMI-ingång. Den fungerar med TV:ns ARC-utgång, precis som soundbar-högtalaren Beam – Sonos första produkt med HDMI. Alltså är det enkelt att få ut TV-ljudet i stereon. Analog anslutning görs dessutom med ordentlig RCA, i stället för 3,5-millimeters minijack.

Rumskorrektion

Den tredje nyheten är att förstärkaren har TruPlay-rumskorrigering. Ännu så länge fungerar detta bara med en serie helt nya installationshögtalare som Sonance har utvecklat i samarbete med Sonos. Här finns både in-wall-högtalare för inomhusbruk och utomhushögtalare. Allt fungerar genom att Sonos-förstärkaren läser av impedanskaraktären hos de anslutna högtalarna, så att den vet att de är ett par från Sonance. Sedan kan man sätta igång TruePlay för att få ett renare ljud i just den miljön som högtalarna spelar i. [caption id="attachment_91545" align="alignnone" width="3840"]Sonos egenutvecklade högtalarterminaler är ett litet genidrag! Foto: Geir Gråbein Nordby Sonos egenutvecklade högtalarterminaler är ett litet genidrag! Foto: Geir Gråbein Nordby[/caption] Vi frågade Sonos om de inte bara kunde släppa funktionen till alla högtalare, men fick svaret att eftersom de inte känner till alla högtalare så vet de inte om högtalarna kan skadas av testsignalerna som skickas ut. Och att de därför vill ha full kontroll över vilken sorts högtalare som är anslutna innan de aktiverar funktionen. Visst, men hemmabioreceivrar och andra förstärkare med automatisk rumskorrektion bryr sig inte om det här alls, så vi kan inte riktigt förstå varför inte Sonos släpper funktionen till alla högtalare. Hur som helst är detta ett välkommet tillskott! [caption id="attachment_91548" align="alignnone" width="1080"]Utomhushögtalare från Sonance och Sonos. Foto: Geir Gråbein Nordby Utomhushögtalare från Sonance och Sonos. Foto: Geir Gråbein Nordby[/caption] Sonos Amp kommer i februari och vi har fått reda på att vi står högt upp på listan över recensenter som får den att testa först. [caption id="attachment_91547" align="alignnone" width="3835"]Nya högtalare från Sonance och Sonos för montering inuti vägg. Foto: Geir Gråbein Nordby Nya högtalare från Sonance och Sonos för montering inuti vägg. Foto: Geir Gråbein Nordby[/caption]

Hur går det med Google Assistant?

En annan sak vi frågade om var när vi kan förvänta oss Google Assistant i Sonos smarthögtalare One och Beam. Svaret är att det är på god väg och att det nu äntligen finns en intern betaversion som de håller på att testa. Jag fick en fungerande demonstration och kan intyga att det fungerar. Vad som tydligen komplicerar saker och ting är att om Sonos ska fungera med både Alexa och Google Assistant, och dessutom fungera sömlöst ihop med andra Sonos-produkter, så kan man inte bara stoppa i ett chip från Amazon och Google. Sonos måste göra allting själva, vilket har varit ett arbete som orsakat mycket huvudbry. Det sägs bara vara ett par småsaker som måste rättas till innan det kommer en offentlig beta-testversion av programvaran. Sedan kan den rullas ut när den äntligen är klar. Något exakt datum har vi inte fått, men det finns all anledning att tro att det blir någon gång i år.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-