Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

PSB Passif 50 – äkta retro

Kanadensiska PSB firar 50-årsjubileum. Med samma man bakom rodret under alla fem decennierna.

Skrivet av / 2022-07-03 - 15:32
PSB Passif 50 – äkta retro

Att en högtalartillverkare återskapar klassiska modeller från svunna tider är något vi ser regelbundet. Fråga bara JBL, som har haft stora framgångar med sin Classic-serie med L100 Classic i spetsen. Engelska Misssion har också provat den vägen.

Kanadensiska PSB tar dock priset för mest autentiska retrohögtalare. I samband med företagets jubileum har de gjort en nytolkning av sin Passif II från 1974.

Det är inte de valnötsfanerade lådorna som imponerar mest på oss. Inte heller de grovt vävda tygfronterna som annars osar nostalgi.

Nej, det är det faktum att PSB Passif 50, som den nya retrohögtalaren kallas, designades av samma man som skapade originalmodellen. Nämligen företagets chefsingenjör och grundare, Paul Barton, som har lett PSB i alla 50 år!

PSB Passif 50 Front 3 4 Pair on Stands Right Grill
PSB Passif 50 designades av samma man som gjorde originalmodellen – år 1974. (Foto: PSB)

Högtalaren ser verkligen ut som något som kunde ha byggts 1972. Inklusive företagets logotyp som den unge Paul en gång ritade i en geografiklass. Men bakom det främre tyget döljer sig en uppsättning mer uppdaterade högtalarenheter.

Passif 50 är en tvåvägshögtalare med 1 tums titandiskant med neodymmagnet och magnetisk olja i spolgapet, en 6,5 tums bas/mellanregisterenhet och en 8 tums slavbas.

I skrivande stund känner vi inte till ett svenskt pris på PSB Passif 50, men det europeiska priset kommer att vara 2 999 euro och den kan köpas från september. Det framgår inte av pressmaterialet om priset är för ett par eller om det är enhetspriset.

PSB är idag en del av Lenbrook Group, som annars är mest kända för NAD.

PSB Passif 50

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Läs hela artikeln? Redan prenumerant? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här

Högtalardesign från 70-talet

Stentuffa bashögtalare från Klipsch

Aktiva retrohögtalare från Klipsch

Musik i duschen

Bang & Olufsen Beosound A9

Nästa generations smarthögtalare från Sonos

Rulla till toppen