TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

PSB Passif 50 – äkta retro

Kanadensiska PSB firar 50-årsjubileum. Med samma man bakom rodret under alla fem decennierna.

forfatter
Publicerad 2022-07-03 - 15:32

Att en högtalartillverkare återskapar klassiska modeller från svunna tider är något vi ser regelbundet. Fråga bara JBL, som har haft stora framgångar med sin Classic-serie med L100 Classic i spetsen. Engelska Misssion har också provat den vägen.

Kanadensiska PSB tar dock priset för mest autentiska retrohögtalare. I samband med företagets jubileum har de gjort en nytolkning av sin Passif II från 1974.

Det är inte de valnötsfanerade lådorna som imponerar mest på oss. Inte heller de grovt vävda tygfronterna som annars osar nostalgi.

Nej, det är det faktum att PSB Passif 50, som den nya retrohögtalaren kallas, designades av samma man som skapade originalmodellen. Nämligen företagets chefsingenjör och grundare, Paul Barton, som har lett PSB i alla 50 år!

PSB Passif 50 Front 3 4 Pair on Stands Right Grill
PSB Passif 50 designades av samma man som gjorde originalmodellen – år 1974. (Foto: PSB)

Högtalaren ser verkligen ut som något som kunde ha byggts 1972. Inklusive företagets logotyp som den unge Paul en gång ritade i en geografiklass. Men bakom det främre tyget döljer sig en uppsättning mer uppdaterade högtalarenheter.

Passif 50 är en tvåvägshögtalare med 1 tums titandiskant med neodymmagnet och magnetisk olja i spolgapet, en 6,5 tums bas/mellanregisterenhet och en 8 tums slavbas.

I skrivande stund känner vi inte till ett svenskt pris på PSB Passif 50, men det europeiska priset kommer att vara 2 999 euro och den kan köpas från september. Det framgår inte av pressmaterialet om priset är för ett par eller om det är enhetspriset.

PSB är idag en del av Lenbrook Group, som annars är mest kända för NAD.

PSB Passif 50

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Partyhögtalare och massor av helt trådlöst från JBL Oavsett smak och plånbok bör du kunna hitta en par helt trådlösa öronproppar från JBL som passar. De har också nya partyhögtalare.
Vi testar Devialets första soundbar Devialet Dione ger TV-ljudet ett veritabelt lyft samtidigt som den fungerar utmärkt med musik. Men den kostar!
Vi testar Samsungs bästa soundbar En av våra soundbar-favoriter är tillbaka i en finputsad version. Samsung HW-Q995B låter kanonbra med film!
Sonos mindre och billigare subwoofer försenad Sonos planerade Sub Mini verkar bli försenad i några månader.
Soundbar för bara några hundralappar Creative Stage Air V2 är en bärbar, batteridriven soundbar som kostar nästan ingenting.
Hur bra låter Samsungs ultratunna soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar måste vara den tunnaste vi har skådat, men ljudet är förvånansvärt stort! HW-S810B kan också ett par trick som gör den extra lättplacerad.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend