Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Musiken rätt i huvudet – utan hörlurar!

SoundBeamer är en ljudprojektor för skrivbordet som strålar ljudet direkt till varje öra.
Soundbeamer

När man arbetar på kontor är det trevligt att ha sitt egna ljud rätt i öronen, utan att behöva plåga kollegerna med sin dåliga musiksmak, eller att telefonsamtal stör alla omkring. Svaret på det har hittills varit hörlurar, men skulle det inte vara trevligt att kunna släppa instängdheten som hör till? Och om du verkligen vill kunna höra när dina kollegor pratar med dig? Visst, många hörlurar har en passthrough-funktion för omgivande ljud, men det är inte riktigt samma sak.

Översätter rätt i örat - Babelfish i verkligheten! Som en riktig Babelfish översätter dessa öronsnäckor allt du säger och hör i realtid!

Ljudstrålning

Det israeliska företaget Noveto Systems har en annan lösning, nämligen i form av ”ljudstrålning”. Det handlar om en sorts högtalare, med en speciell teknik. Den har en 3D-detekteringsmodul som hittar öronens placering med hjälp av ultraljudsvågor. Därefter skickas ljudet – ofantligt riktat – till varje öra.

Soundbeamer 1.0 front

Soundbeamer 1.0 mäter var dina öron är med hjälp av ultraljud, och strålar ljudet direkt till varje öra. Ingen annan än du kan höra något. Foto: Noveto Systems

Stereo eller 360

Ljud kan höras i vanlig stereo, eller uppfattas i 360 grader runt lyssnaren.

– De flesta människor säger bara, ”Wow, jag kan inte tro det,” säger produktchef Ayana Wallwater till Associated Press.

Annons

Hon fortsätter:

– Du tror inte på det, för det låter som en högtalare, men ingen annan kan höra det.

Genom att ändra en inställning kan ljudet följa lyssnaren runt, även när du rör på huvudet. Du kan också röra dig utanför spridningsområdet för ljudstrålen, då kan du inte höra någonting alls.

Soundbeamer 1.0

Soundbeamer 1.0, baksida. Foto: Noveto Systems

SoundBeamer 1.0

Begreppet ljudstrålning är inget nytt, och jag minns att jag hörde något liknande på Tekniska museet i Oslo. Men Noveto blir det första företaget att lansera tekniken på konsumentmarknaden. Naturligtvis kommer den första produkten att kallas SoundBeamer 1.0.

Annons

Mer info: noveto.com

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.