TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Musiken rätt i huvudet – utan hörlurar!

SoundBeamer är en ljudprojektor för skrivbordet som strålar ljudet direkt till varje öra.

När man arbetar på kontor är det trevligt att ha sitt egna ljud rätt i öronen, utan att behöva plåga kollegerna med sin dåliga musiksmak, eller att telefonsamtal stör alla omkring. Svaret på det har hittills varit hörlurar, men skulle det inte vara trevligt att kunna släppa instängdheten som hör till? Och om du verkligen vill kunna höra när dina kollegor pratar med dig? Visst, många hörlurar har en passthrough-funktion för omgivande ljud, men det är inte riktigt samma sak.

Översätter rätt i örat - Babelfish i verkligheten! Som en riktig Babelfish översätter dessa öronsnäckor allt du säger och hör i realtid!

Ljudstrålning

Det israeliska företaget Noveto Systems har en annan lösning, nämligen i form av ”ljudstrålning”. Det handlar om en sorts högtalare, med en speciell teknik. Den har en 3D-detekteringsmodul som hittar öronens placering med hjälp av ultraljudsvågor. Därefter skickas ljudet – ofantligt riktat – till varje öra.

Soundbeamer 1.0 front
Soundbeamer 1.0 mäter var dina öron är med hjälp av ultraljud, och strålar ljudet direkt till varje öra. Ingen annan än du kan höra något. Foto: Noveto Systems

Stereo eller 360

Ljud kan höras i vanlig stereo, eller uppfattas i 360 grader runt lyssnaren.

– De flesta människor säger bara, ”Wow, jag kan inte tro det,” säger produktchef Ayana Wallwater till Associated Press.

Hon fortsätter:

– Du tror inte på det, för det låter som en högtalare, men ingen annan kan höra det.

Genom att ändra en inställning kan ljudet följa lyssnaren runt, även när du rör på huvudet. Du kan också röra dig utanför spridningsområdet för ljudstrålen, då kan du inte höra någonting alls.

Soundbeamer 1.0
Soundbeamer 1.0, baksida. Foto: Noveto Systems

SoundBeamer 1.0

Begreppet ljudstrålning är inget nytt, och jag minns att jag hörde något liknande på Tekniska museet i Oslo. Men Noveto blir det första företaget att lansera tekniken på konsumentmarknaden. Naturligtvis kommer den första produkten att kallas SoundBeamer 1.0.

Mer info: noveto.com

Lämna en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.