TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Kompakt soundbar från Yamaha

Yamaha lovar fullt ljud från en liten högtalare med SR-C30A

forfatter
Publicerad 2022-08-31 - 12:28

Pandemin har gjort oss till soffpotatisar, och att hösten är på väg kommer nog bara att förstärka trenden. Yamaha vill göra soffhörnan mer underhållande, med   SR-C30A soundbar. Tillsammans med en kompakt trådlös subwoofer är målet att uppgradera tv-ljudet på enklast möjliga sätt – med en känsla av att vara omgiven av ljud – allt i ett mycket kompakt format.

Själva soundbaren är bara 60 cm bred, vilket är ungefär bredden på en 27-tums skärm. Den är också bara drygt 6 cm hög och kommer därför att kunna placeras på bordet framför skärmen utan att vara i vägen. Den kan också monteras på väggen, och tanken är att soundbaren ska fungera lika bra för PC-spel som för TV-användning. När det gäller pris är den i direkt konkurrens med Denon DHT-S517 och TCL TS8132, som båda har imponerat på oss och som gör konkurrensen tuff för Yamaha.

SR-C30A GameRoom wide 2560 scaled 1
Foto: Yamaha

När du vill titta på film eller TV med låg volym hjälper Adaptive Low Volume till att göra dialoger tydligare, samtidigt som lågmälda ljud inte försvinner i ljudmixen. Detta låter för oss som en ganska vanlig loudness-funktion, även känd som ”night mode”.

Ljudet kommer ”från TV:n”

Yamaha påstår sig ha arbetat med en teknik som fokuserar på hur människor hör, och att ljudet från högtalaren låter som att det flyter i luften ovanför högtalaren, så att dialoger och sång låter som om de kommer från mitten av TV-skärmen ovanför.

Fyra förinställda ljudlägen (standard, stereo, spel, 3D-film) kan väljas, liksom en Clear Voice-funktion för tydligare dialoger. Förutom den medföljande lilla fjärrkontrollen kan soundbaren också styras med en app på din mobil.

Några knappar på själva soundbaren låter dig ställa in ljudnivån, växla mellan ljudlägen och ingångar.

SRC30A LivingRoom SW close 2560 scaled 1
Den kompakta subwoofern ska kunna placeras nästan var som helst. Foto: Yamaha

Musik med Bluetooth

Yamaha SR-C30A har ingen nätverksanslutning, men du kan strömma från din mobil via Bluetooth. Den har multipunktfunktion, som låter dig ansluta två enheter samtidigt. Men bara en kan spela musik åt gången.

Inte Dolby Atmos

Detta är en ganska enkel soundbar med stöd för 5.1 Dolby Digital surroundljud.  Med andra ord ingen Dolby Atmos eller några DTS-format. Du måste därför ställa in TV:n för att nedmixa DTS till stereo-PCM. Sedan kan du använda Virtual Surround-funktionen för att fortfarande få någon form av surroundljud-upplevelse.

SR-C30A den mid 2560 scaled 1
Yamaha SR-C30A

Yamaha SR-C30A: Tillgänglighet och pris

Soundbaren kommer i svart eller rött(!) utförande, och kommer att finnas tillgänglig under september. Priset blir rimliga 3 790 kronor.

yamaha.com

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.

Denon DHT-S517

Billig soundbar som imponerar

Denons billigaste soundbar med Dolby Atmos har förvånansvärt bra ljud.

TCL TS8132

Budget-Atmos-surround

TCL ställer upp med en av de billigaste soundbar-högtalarna med ”äkta” Atmos-ljud och inbyggda höjdkanaler. Och för de här pengarna låter den riktigt fint!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

1 svar på ”Kompakt soundbar från Yamaha”

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

Raidho har förbättrat sin finaste högtalare En av de läckraste high-end högtalarna vi känner till har fått en arvtagare.
lbpluss
HomePod är den nya stereon Den större HomePod-högtalaren är verkligen engagerande att lyssna på – och den lyssnar på dig. En är bra, två är bättre!
Större trådlös JBL-högtalare. Komplett stereoanläggning på liten plats
Musikalisk hyllning till Italiens fiolmakare Sonus faber förnyar Homage-serien
Ny HomePod kommer till Sverige Apples större högtalare återlanseras i en ny och smartare version.
Följ Ljud & Bild