Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Kompakt soundbar från Yamaha

Yamaha lovar fullt ljud från en liten högtalare med SR-C30A

Skrivet av / 2022-08-31 - 12:28
Kompakt soundbar från Yamaha

Pandemin har gjort oss till soffpotatisar, och att hösten är på väg kommer nog bara att förstärka trenden. Yamaha vill göra soffhörnan mer underhållande, med   SR-C30A soundbar. Tillsammans med en kompakt trådlös subwoofer är målet att uppgradera tv-ljudet på enklast möjliga sätt – med en känsla av att vara omgiven av ljud – allt i ett mycket kompakt format.

Själva soundbaren är bara 60 cm bred, vilket är ungefär bredden på en 27-tums skärm. Den är också bara drygt 6 cm hög och kommer därför att kunna placeras på bordet framför skärmen utan att vara i vägen. Den kan också monteras på väggen, och tanken är att soundbaren ska fungera lika bra för PC-spel som för TV-användning. När det gäller pris är den i direkt konkurrens med Denon DHT-S517 och TCL TS8132, som båda har imponerat på oss och som gör konkurrensen tuff för Yamaha.

SR-C30A GameRoom wide 2560 scaled 1
Foto: Yamaha

När du vill titta på film eller TV med låg volym hjälper Adaptive Low Volume till att göra dialoger tydligare, samtidigt som lågmälda ljud inte försvinner i ljudmixen. Detta låter för oss som en ganska vanlig loudness-funktion, även känd som “night mode”.

Ljudet kommer “från TV:n”

Yamaha påstår sig ha arbetat med en teknik som fokuserar på hur människor hör, och att ljudet från högtalaren låter som att det flyter i luften ovanför högtalaren, så att dialoger och sång låter som om de kommer från mitten av TV-skärmen ovanför.

Fyra förinställda ljudlägen (standard, stereo, spel, 3D-film) kan väljas, liksom en Clear Voice-funktion för tydligare dialoger. Förutom den medföljande lilla fjärrkontrollen kan soundbaren också styras med en app på din mobil.

Några knappar på själva soundbaren låter dig ställa in ljudnivån, växla mellan ljudlägen och ingångar.

SRC30A LivingRoom SW close 2560 scaled 1
Den kompakta subwoofern ska kunna placeras nästan var som helst. Foto: Yamaha

Musik med Bluetooth

Yamaha SR-C30A har ingen nätverksanslutning, men du kan strömma från din mobil via Bluetooth. Den har multipunktfunktion, som låter dig ansluta två enheter samtidigt. Men bara en kan spela musik åt gången.

Inte Dolby Atmos

Detta är en ganska enkel soundbar med stöd för 5.1 Dolby Digital surroundljud.  Med andra ord ingen Dolby Atmos eller några DTS-format. Du måste därför ställa in TV:n för att nedmixa DTS till stereo-PCM. Sedan kan du använda Virtual Surround-funktionen för att fortfarande få någon form av surroundljud-upplevelse.

SR-C30A den mid 2560 scaled 1
Yamaha SR-C30A

Yamaha SR-C30A: Tillgänglighet och pris

Soundbaren kommer i svart eller rött(!) utförande, och kommer att finnas tillgänglig under september. Priset blir rimliga 3 790 kronor.

yamaha.com

Denon DHT-S517

Den lilla, stora överraskningen

Denons billigaste soundbar med Dolby Atmos har förvånansvärt bra ljud.

Läs mer

TCL TS8132

Budget-Atmos-surround

TCL ställer upp med en av de billigaste soundbar-högtalarna med ”äkta” Atmos-ljud och inbyggda höjdkanaler. Och för de här pengarna låter den riktigt fint!

Läs mer
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

1 reaktion på ”Kompakt soundbar från Yamaha”

  1. Betydligt mer normalt prisläge på dessa från Yamaha och Denon. De köps nog istäiiet för B&O s

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Här är Sonos utmanare till Sonos Beam

Nya utomhushögtalare för sommarsäsongen

PMC sänker priset på ordentlig bas

Här är Lyngdorfs nya högtalare

Uppgradering av retrohögtalarna

Nu gör de högtalare också

Rulla till toppen