Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Kerr Acoustic K200S – brittisk monitorhögtalare

Trevägs bokhyllehögtalare i high-end-klassen.

Av / 2023-03-06 - 15:43
Kerr Acoustic K200S – brittisk monitorhögtalare

Kerr Acoustic K200SR är en helt ny modell från ganska färska Kerr Acoustic, som följer en lång tradition av så kallade monitorhögtalare. Det räcker att nämna JBL, Altec Lansing och PMC, så förstår man vilken typ av högtalare K200SR är.

Den är förstås för stor för att faktiskt gå in i bokhyllan, utan ska stå på ett par stadiga stativ, som JBL L100 Classic.

Läs också Råfet retrohögtalare JBL:s klassiska bästsäljare är reinkarnerad som en av de festligaste högtalarna vi har hört på länge.

K200SR är i en lite annan klass, med en 10-tums bas från Volt, kombinerat med Kerrs välkända 75 mm mellanregister-element och en 80 mm lång banddiskant.

Foto Kerr Acoustic

Kabinettet på 77,5 x 31,0 x 46 cm är byggt i 24 mm plywood med baltisk björkfaner och en högtalare väger hela 43 kilo. Kerr anser att plywood är bättre än MDF-skivor eftersom det ger styvare kabinett som bättre passar de massiva elementen, som garanterat kommer att flytta mycket energi ur kabinetten när man drar upp volymen.

Kerr säger att högtalarna kan nå ner till 22 Hz i basen, och med en känslighet på 91 dB och 8 Ohms nominellt motstånd tror vi inte att ett par K200SR kommer att uppfattas som tungdrivna. Snarare tvärtom.

Foto Kerr

Det 25 cm stora baselementet tål uppenbarligen mycket effekt. Elementet från Volt, är byggt med tre olika former av kylning. Spolen är ventilerad, magneten har kylflänsar, och på framsidan av elementet har Volt skruvat fast ett åttadelat metallfäste som också fungerar som en kylfläns.

Jes Kerr, som konstruerar högtalarna, har spenderat mycket tid på delningsfiltren. De är uppbyggda med utvalda polypropen-kondensatorer, handtvinnade luftkärnespolar och kolfilmsmotstånd i den högre klassen.

Delarna till filtret är stresstestade hos Kerr, så man vet att de tål mycket ström, och enligt pressmeddelandet är målet att delningsfiltret inte ska färga ljudet från elementen. Delningsfiltren och elementen matchas till varje par, och Kerr menar att det ger högtalarna bättre transientrespons, linjäritet och lägre distorsion.

Foto Kerr

Kerr Acoustic K200S kostar uppåt en kvarts miljon per par, och det finns passade stativ, fyllda med granulat för bättre dämpning. Högtalarna, som finns tillgängliga för leverans från maj 2023, kan också levereras lackerade på begäran.

 

 

 

Kerr Acoustics K320 MK3

Sensationell nykomling

Chansen att du har sett eller hört talas om Kerr är minimal. Det bör du definitivt göra någonting åt.

Läs hela testet
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Superbillig högtalare

Nu kan du välja färg

Quad uppgraderar flaggskeppet.

Trådlös lyx från Frankrike

Epos växer

Färgglad Burmester-högtalare

Budgethögtalare från Q Acoustics

Ny högtalarserie från DALI

Ny generation med unik modell

Soundbar från Steinway

Nytt flaggskepp från Scansonic

"Rimliga" golvhögtalare från Raidho

Rulla till toppen