TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Kerr Acoustics K320 MK3

Sensationell nykomling

Chansen att du har sett eller hört talas om Kerr är minimal. Det bör du definitivt göra någonting åt.

Av / 2022-05-20 - 10:00
Kerr Acoustics K320 MK3

Ljud & Bild tycker

  • Avgrundsdjup bas ger musiken en extra dimension. Väldigt lyckad banddiskant med knivskarpt fokus. Vackert träkabinett. Flexibel placering.
  • Behöver mycket effekt för att öppna sig. Behärskad dynamik tills man höjer volymen.

Lasse Svendsen

Från ingenstans dyker det upp en högtalartillverkare som har smugit under radarn. Kerr Acoustics var ett fullständigt oskrivet blad tills jag plötsligt såg bilden av en Kerr-högtalare på sociala medier.

Den golvstående högtalaren påminde mig om en PMC-högtalare, fast med en banddiskant i stället för en 25 mm dome-diskant. Den öppna porten längst ner på fronten antydde att det fanns en transmissionslinje. Vilket visade sig stämma. Och det räckte för att väcka nyfikenheten.

En snabb Google-sökning gav mig mer inblick.

Kerr Acoustics är en helt ny engelsk tillverkare av högtalare för studio- och proffsbruk och har tills nyligen aldrig skådats i en hifi-butik. Jämfört med välkända storheter som Bowers & Wilkins och Klipsch har Kerr knappt funnits i en kvart, men de har redan hunnit skapa sig ett namn.

Du hittar inte Kerr i många butiker. I Norden finns de ännu så länge bara i Norge, men det kan ändras snabbt. För det här är par ytterst välkomna högtalare, som jag starkt rekommenderar att man åker långt för att provlyssna på.

Annonce

Den här modellen, Kerr Acoustics K320 MK3, är en reviderad version av Kerrs minsta golvhögtalare. Den påminner om PMC Twenty5.24i, som är en av de bästa golvarna i sin klass. Det finns också en mindre stativhögtalare som heter K300 MK3 och en stor golvmodell som heter K100. Den vi testar här hamnar liksom mitt mellan de två. Det är också en ny modell som heter K102 på gång. Det är en trevägshögtalare med två 12-tums baselement, alltså en mer påkostad modell än K100 MK2. Men den ställer upp i en helt annan, mycket högre prisklass.

KERR K320 hvit par
Kerr K320 i vitlack. Foto: Kerr Acoustics

Transmissionslinje och banddiskant

Golvhögtalaren K320 MK3 kostar strax under 100 000 kronor per par, alltså nästan dubbelt så mycket som ett par PMC Twenty5.24i. Prislappen gör att den ställer upp i samma klass som Audiovector R3 Arreté, som vi på Ljud & Bild utsåg till Årets högtalare, och den ytterst välgjorda Burmester B18.

Men Kerr-högtalaren kan något som de andra inte kan. Den går djupare och högre än allihop och har den längsta räckvidden, från bas till diskant. Det har Kerr åstadkommit genom att göra en 2,4 meter lång labyrintliknande transmissionslinje. Alltså en kanal som leder basljuden under 100 Hz en längre väg genom kabinettet tills de mynnar ut en port på framsidan. Transmissionslinjen är väldigt effektiv även i små kabinett, eftersom den ”förlänger” basräckvidden och får ut djupare bas ur högtalaren.

I andra änden sitter Kerrs banddiskant, som har ett 60 mm högt membran med neodym-magneter och som bara väger 0,027 gram. Den sträcker sig en oktav högre än de flesta andra diskantelement. Basen och delar av mellanregistret, det vill säga allt under 1950 Hz, tas om hand av en 165 mm Scanspeak Revelator-bas med träfibermembran.

KERR K300 transmisjonslinje
Illustration av den mindre K300-modellen som visar hur en transmissionslinje ser ut inuti en högtalare. Foto: Kerr Acoustics

Ställ dem där du vill (nästan)

Bilderna antyder att kabinetten är gjorda av fanerade MDF-plattor, men faktum är att de är gjorda av baltisk bok, som är dyrare – och finare – än vad träfaner brukar vara. Högtalarna kan levereras i fler färger än de på bilderna och kunden kan välja bland ett stort urval.

Eftersom högtalarna inte är särskilt skrymmande är de lätta att få plats med. De kan stå nära bakväggen utan att ge för överdriven bas, men jag rekommenderar att vinkla in dem en aning, så att de högsta tonerna når öronen samtidigt som resten av frekvensregistret.

Ända ner i avgrunden

Som går djupt. Och högt. När jag satte högtalarna på inspelning fick jag intrycket att de sträckte sig så djupt att en subwoofer åtminstone var onödig. Basen på James Blakes Limit To Your Love hotade att rulla bort mattan från golvet och fick lösa föremål började vibrera.

Ett par dagar senare var det dags för den första lyssningssessionen, som bekräftade intrycket från dag ett: de här högtalarna spelar djupbas på ett sätt som få andra högtalare mäktar med.

Man måste nästan höra dem för att förstå hur häpnadsväckande tufft det faktiskt låter.

En transmissionslinje är ingen ersättning för ett större baselement, utan ett hjälpmedel för baselementet, som ger det större räckvidd. Så de som tror att transmissionslinjen ger mer tryck och dynamik i basområdet från 50 till 200 Hz tar miste. Detta är själva elementets jobb, och Scanspeak Revelator-basen gör ett utmärkt jobb med dynamiken i de lägre frekvenserna.

Under en förutsättning.

Jag upptäckte att högtalarna behövde en förstärkare med mer vridmoment än vad en 60-watts Hegel H95 har. Med en 250 watt stark Hegel H360 blev allt genast mycket bättre. Högtalarna öppnade sig, basen kom fram mycket bättre i ljudbilden och plötsligt blev det mycket bättre kontroll över dynamiken. Jag testade även högtalarna med den superpotenta Rotel Michi X5, som med 350 watt i varje kanal, och en kondensatorkapacitet på 88 000uF, driver de allra flesta högtalare med lätthet.

Det bör noteras att det inte bara handlar om effekt. Utan om kontroll. En 50-watts rörförstärkare som Audio Research I/50, eller en Naim Uniti Star med 70 watt, kan fungera utmärkt. För det är inte känsligheten som är problemet.

KERR K320 blue
Kerr K320 finns även i andra färger. Foto: Kerr Acoustics

Höj volymen

Om förstärkaren finns på plats är det bara att sätta sig tillrätta och plocka fram favoritskivorna. Man behöver inte spänna fast sig, för det här är inte högtalare som kör över lyssnaren med våldsam dynamik och ljudtryck. Till en början kan de verka lite tillbakadragna, men det är bara tills man skruvar upp volymen till en anständig lyssningsnivå. Då märker man att de får med pianots alla oktaver, ända ner till de djupaste tonerna. Bara det är en uppenbarelse, speciellt om man är van vid mindre högtalare.

Att gasa på lite med volymratten höjer också den dynamiska kontrasten. Då hör man hur stor kontrast det är mellan stråkarna och kontrabasarna i ouvertyren till Verdis Nabucco och hur finkänsligt Keith Jarrett faktiskt spelar i del 1 från Kölnkonserten. Pianoklangen är extremt finmaskig och skarpt fokuserad, med verklig tyngd i de lägre frekvenserna. Man märker att högtalarna har banddiskanter eftersom klangen hänger viktlöst i de övre oktaverna.

Om jag ska sätta fingret på något så är det att jag föredrar lite mer energi i mellanregistret. Jag saknar nämligen att höra Bryn Terfels baryton återges med den klangfulla värmen jag får från Burmester B18. För somliga är detta en smaksak, men jag gillar också att Steve Winwoods karaktäristiska sång har hela ljudspektrumet tydligt definierat. Med Kerr-högtalarna låter sångrösten tunnare än med Audiovector R3 Arreté.

Stråkar är vackert definierade, med en exceptionellt snabb dynamik som skapar fantastiskt fin kontrast i musiken. Lägg därtill högtalarnas förmåga att få de grova stråkarna att verkligen låta som fullvärdiga medlemmar i orkestern, så inser man att det här är ett par riktigt sällsynta högtalare. Jag kan inte minnas att jag hört en så mäktig djupbas från en så liten högtalare förut.

Denna förmåga ger musiken ett fundament som påverkar resten av frekvensområdet positivt, och andra instrument än bara kontrabasar eller orgeltoner för den delen. Även om man inte märker av den lika mycket hela tiden så är djupbasen en viktig del av klangbottnen i så många instrument att om den inte finns där så saknas det något i instrumentens klang.  Det är sådant man inte saknar förrän man väl har hört det, så efter en demo av K320 MK3 kan det vara svårt att gå tillbaka till högtalarna man har hemma.

KERR K320 side
K320 med kabinett av limmad bok. Foto: Kerr Acoustics

Slutsats

De hittills okända Kerr Acoustics K320 MK3 är ett par ovanligt lyckade högtalare som närmar sig det perfekta. Speciellt för många som saknar en sömlös basåtergivning, ända ner till 20-talsnivån, och den påverkan det kan ha på musiken. Men det är inte det enda de kan. Baselementet och transmissionslinjen är väl integrerade med en enastående öppen och luftig banddiskant, där det enda vi saknar är lite mer klangvärme i visa röster. Om man har en tillräckligt potent förstärkare för att väcka liv i Kerr K320 MK3 så kan man få ett par lättmöblerade golvhögtalare som kan ge njutning i åratal. I ett komplett fullregister-perspektiv.

KERR K320 bak hvit
Högtalarna är välgjorda även på baksidan. Foto: Kerr Acoustics

Karakter
Kerr Acoustics K320 MK3
Premium

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Högtalarnas Rolls-Royce

För dyrt köp för de flesta

Sopar mattan med soundbar-högtalare – men det kostar!

Fyrverkeri i hemmabion

Välbalanserat filmljud

Bra soundbar för The Frame

Samma kvaliteter som de större modellerna

Bra ljud utomhus i sommar

Släktfejd hos B&W

Rulla till toppen