Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

JBL L42ms – smaken av 70-talet

JBL återvänder till sina rötter med retroanläggningen JBL L42MS.

Av / 2024-02-13 - 16:42
JBL L42ms – smaken av 70-talet

Det ser ut som något som kunde ha tillverkats på 1970-talet, men det är faktiskt helt nytt. JBL L42MS är en återgång till rötterna, precis som 2018 när JBL lanserade den retro-moderniserade L100 Classic.

Läs också Råfet retrohögtalare JBL:s klassiska bästsäljare är reinkarnerad som en av de festligaste högtalarna vi har hört på länge.

Sedan dess har vi sett ett antal nya högtalare i JBL Classic-serien. Och för en gammal nostalgiker är det svårt att inte bli lite varm i hjärtat vid åsynen av valnötsfanér, vita baselement och fronter av quadrex-skum.

JBL L42ms passar perfekt in i den nostalgin. Bokstäverna ”ms” indikerar att detta inte är en vanlig högtalare, utan en komplett musikanläggning som kan användas fristående, så länge den har tillgång till internet.

Valnötsfanér, vita basmembran och front av Quadrex-skum. Det är lätt att bli rörd av synen (Foto: Harman)

Bakom den välvda skumfronten sitter två 4″ bas/mellanregisterelement och två diskanter med 20 mm aluminiumdome-membran. Enheterna i stereosystemet drivs av fyra klass D-förstärkare som levererar 75 W till varje baselement och 25 W till varje diskantelement. JBL L42ms kan leverera ljudtryck på upp till 102 dB och har ett frekvensomfång på 55–25 000 Hz (-6 dB).

Läs också Moderna hifi-klassiker De ser ut som vintage-hifi från 60-, 70- och 80-talen – men har toppmodern teknik på insidan.

Man kan strömma till musiksystemet via Chromecast och AirPlay 2 samt Bluetooth. Spotify Connect är också inbyggt. Tyvärr inte Tidal Connect.

Den låga och 62 cm breda enheten uppmuntrar till en placering under TV:n, som ett mer estetiskt alternativ till soundbaren. Och det är fullt möjligt, eftersom den har HDMI ARC-ingång. Det finns också ett par analoga linjeingångar, en koaxial digital ingång och en subwooferutgång.

Bland annat finns det en ingång för HDMI ARC, så JBL L42ms kan användas med TV:n (Foto: Harman)
Läs också Wow, vad den rockar! Tycker du att Sonos och Geneva låter för tamt? JBL har gjort en fullvuxen trådlös högtalare med tryck i rösten och hår på bröstet!

Vi vet ännu inte det officiella svenska priset på JBL L42ms, men den har ett europeiskt pris på 999 euro, motsvarande drygt 11 000 kronor.

Vi har beställt ett exemplar för test. Under tiden rekommenderar vi att du läser vår recension av dess storebror, JBL L75ms.

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen