Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: JBL L75ms Music System

Rockhögtalare i retrostil

Tycker du att Sonos och Geneva låter för tamt? JBL har gjort en fullvuxen trådlös högtalare med tryck i rösten och hår på bröstet!

Skrivet av / 2022-04-03 - 07:00
JBL L75ms Music System
Audun Hage

Alla som älskar bra ljud och musik har ett förhållande till JBL, vare sig de vet det eller inte: den amerikanska tillverkaren har hållit på sedan 1946 och är en legend inom högtalare för både livekonserts-PA och bio samt studio, musikproduktion och hemma-hifi.

De lyxigaste hifi-produkterna kommer från JBL Synthesis, highend-divisionen som ligger bakom extravaganta högtalarkreationer som Everest och K2, för att inte tala om de stenhårda högtalarna i Classic-serien. Men nu har de gjort en anläggning av den mer kompakta sorten. Nya L75ms Music System har varken hornhögtalare eller 12-tums bas, men vi kan avslöja att det ändå låter grymt tufft …

JBL L75ms Music System
JBL L75ms Music System. (Foto: JBL)

JBL L75ms Music System

De som är på jakt efter bärbara partyhögtalare med blinkande lampor får leta vidare. JBL L75ms är tänkt att vara ett seriöst, stationärt musiksystem till alla ställen man inte får plats med en stor stereo. Den kan också användas som soundbar och ge TV-ljudet en rejäl boost.

Rent designmässigt har systemet en klar retrostil, med en kurvig design som inspirerats av klassiska JBL-högtalare som Paragon. Kabinettet är klätt i valnötsfaner och den avtagbara grillen är av svart Quadrex-skumgummi. Den sitter fast med magneter, så att man enkelt kan ta loss fronten och beundra högtalarelementen.

JBL-systemet är bestyckat med högtalarelement av seriös kvalitet. Närmare bestämt två 1-tums diskantdomer, ett 4-tums mellanregister och två 5,25-tums baselement i ett basreflexkabinett. Vart och ett av elementen drivs av en dedikerad förstärkarkanal, med sammanlagt 350 watt och hela 125 watt till varje baselement. Den interna ljuddelen är utrustad med en avancerad 32 bit/192 kHz-DAC som ser till att JBL-högtalaren klarar högupplösta ljudformat.

DSC 1776 DSC 1780 DSC 1781
<
>
Med sina 22 x 79 x 28,7 centimeter är L75ms en relativt stor bordshögtalare, men passar fint i en lite större hylla eller på en bänk – till exempel under en vägghängd TV.

Användning och finesser

När det gäller vilket slags ljudkälla man kan spela på L75ms så kan man i stort sett välja och vraka. Högtalaren är utrustad med Wi-Fi, Bluetooth, AirPlay 2 och Chromecast samt Ethernet och HDMI-ingång för TV-ljud. JBL har till och med satt dit en phono-ingång (MM) för skivspelare.

L75ms kopplas enkelt till det trådlösa nätverket med Google Home. Det fungerar fint med tjänster som Spotify Connect, Tidal Connect och Qobuz. Det går också att använda Harman-koncernens MusicLife-app för att styra musiken. Eller fjärrkontrollen som ingår, förstås.

Ljudkvalitet

Som alla hifi-entusiaster vet är det inte mycket som kan ersätta ett par bra stereohögtalare när musiken ska avnjutas hemma. Tack vare ett bra avstånd mellan högtalarna, och med favoritfåtöljen i ”sweetspot”, skapas en holografisk ljudbild som är fysiskt omöjlig att åstadkomma med en enda högtalare – hur mycket DSP-korrigering och digitala trix man än tar till.

Med det sagt så kommer JBL-högtalaren imponerande nära den fina stereokänslan. Det första som slår oss när vi spelar musik genom L75ms är just den stora och breda ljudbilden som vecklar ut sig framför oss. Den sträcker sig långt utanför högtalarens mått och lyckas fylla lyssningsrummet med ett kraftfullt, närvarande ljud.

Vi känner direkt igen det varma, fylliga JBL-ljudet: L75ms ger samma ”livekänsla” som kännetecknar andra bra högtalare från det hållet. I stället för en platt och trång ljudbild finns det förvånansvärt mycket luft mellan instrumenten.

Röståtergivningen är vansinnigt bra, vilket gör att sångare som Aurora och Chris Holsten nästan får en fysisk närvaro i rummet. Det går nästan att ta på sångrösterna!

Och om de här poppiga sångarna blir för sockersöta kan vi försäkra att JBL-högtalaren även har de ”rockigare” egenskaperna i behåll. Vi spelade igenom hits från Metallica, TOOL, Dream Theater och Rage Against The Machine och det lät både stenhårt och musikaliskt utmärkt. De här inspelningarna kan lätt låta tunna och ansträngande på hifi-anläggningar, men L75ms har en snygg klangbalans där både trummor, bas och elgitarr-riff ges lika mycket plats.

Hur är det med basen då? Det är ju inte ovanligt att en kompakt högtalare levererar bra bas ”i förhållande till storleken”. Men JBL L75ms har helt enkelt bra bas, punkt slut. Den är imponerande tight och taktfast, på samma gång som den gräver djupt ner i frekvenserna – tillräckligt för att få väggarna i vårt testrum att börja skaka. Däremot hörs det inga tecken på resonanser eller blåsljud från kabinettet och basreflexportarna. Och den blir inte stressad av hög volym utan lyckas tvärtom bevara kontrollen på höga nivåer. Hemmafester är inga problem!

JBL L75ms back
L75ms har massor av anslutningar. Förutom Wi-Fi och Bluetooth har JBL satt dit en phonoingång (MM) så att du kan koppla in en skivspelare. Det finns även HDMI ARC för TV-ljudet och en subwooferutgång på baksidan. (Foto: Audun Hage)

Konkurrenter?

L75ms befinner sig i samma prisklass som Naim Mu-so 2, som länge har varit en av våra favoriter bland hifi-bordshögtalarna. Vi ska inte gå så långt som att säga att JBL krossar den populära britten, men den har definitivt fått en värdig utmanare! JBL-högtalaren kan spela ännu högre än Mu-so 2 och har förmågan att fylla ett större rum med fyllig och övertygande bas.

JBL L75ms som soundbar

Eftersom JBL-högtalaren även har HDMI-ingång var vi så klart nyfikna på hur den klarar av TV-ljud. Så vi kopplade in den till en Philips OLED986 som vi hade stående. Philips-monitorn är redan utrustad med en tämligen påkostad soundbar från Bowers & Wilkins och är därför perfekt att jämföra med.

L75ms gör utan tvekan ett utmärkt jobb här också. Det klara mellanregistret gör röståtergivningen tydlig och närvarande. Det är också bra ”läppsynk” mellan ljudet och bilden. Den fylliga basen ger ljudeffekterna ett saftigt tryck och ligger faktiskt inte långt efter B&W-högtalaren när det gäller allmän ljudkvalitet.

Vad man däremot får klara sig utan är stöd för ljudformatet Dolby Atmos och de extra 3D-ljudeffekter som detta medför. JBL har inga dedikerade höjdhögtalare, eller virtuella Atmos-kanaler för den delen. Populära serier som Formula 1: Drive to survive får därför en lite plattare känsla än vad de har med de bästa Atmos-högtalarna. JBL har flera olika soundbar-högtalare med Atmos och trådlös subwoofer, inklusive Bar 9.1 som gör ett bättre jobb för just detta ändamål. Men de låter inte alls lika bra med musik!

DSC 1785 scaled 1
JBL-högtalaren kan styras via fjärrkontrollen eller knapparna på ovansidan. (Foto: Audun Hage)

Obs: Om du funderar på att använda L75ms till TV:n är det bra att känna till att den är relativt hög (cirka 20 centimeter) och därför inte kan läggas alldeles framför TV:n utan att täcka för bilden. Detta kan lösas genom att hänga upp TV:n på väggen eller lägga högtalaren på en hylla nedanför.

Slutsats

Som alla hi-fi-entusiaster vet finns det inte mycket som kan ersätta ljudbilden från ett par bra, fullvuxna stereohögtalare. Men JBL L75ms kommer närmare än de flesta musiksystem vi har hört! Detta är därför den perfekta högtalaren för rum där du antingen inte har plats eller tillstånd att installera ett fullskaligt ljudsystem.

JBL har dessutom inkluderat en HDMI-ljudingång, så att du kan ansluta L75ms till TV:n. Vi vill dock inte gå så långt som att kalla detta för en soundbar: det här är främst ett seriöst musiksystem och utformat som sådant. Möjligheten att återge TV-ljudet ska därför mest betraktas som en bonus!

För dig som redan har en fin stereo i vardagsrummet passar JBL L75ms förmodligen perfekt på hemmakontoret. Eller kanske i sommarstugan?

Karakter
JBL L75ms Music System
Premium

Ljud & Bild tycker

Ljudet är snyggt, varmt och slår hårt, med en skrämmande verklighetstrogen röståtergivning. Kan spela högt, med både rå kraft och finess. JBL L75ms stöder inte surroundljudsformat som Dolby Atmos, och designen kan vara en utmaning om den ska användas som soundbar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Ljud & Bild
Rulla till toppen