Google Home på svenska: Är smarta högtalare ”det nästa stora”?

Är smarta högtalare framtiden? Kommer vi att prata med dem? Google Home är den första som pratar svenska.
Annons
Annons
forfatter

Personligen är jag alltid skeptisk till ”det nästa stora”. Det är bara en tidsfråga innan det kommer någon ny trend som revolutionerar allt och smarta högtalare som man kan prata med har absolut potential att bli en sådan. Amazon Echo har sålt bra i USA sedan lanseringen 2014, men har sedan dess passerats av Google Home.

Nu är Google Home och Home Mini officiellt en del av den svenska marknaden för smarta högtalare.

Smarta högtalare styrs med rösten, med hjälp av den digitala assistenten Google Assistent, vilket gör att användaren kan ställa frågor och få svar på svenska. Google Home och Google Mini börjar säljas 24 oktober, men går att förbeställa redan i dag.

Eko-kammare

Förra året satt jag med i en diskussionspanel och ställde då frågan om sådana högtalare med tiden kommer att hindra oss från att upptäcka ny musik, eftersom de ständigt spelar låtar som finns med i vår repertoar. Eller för att uttrycka saken lite klatschigt: Blir Amazon Echo i själva verket Amazon Echo Chamber?

– Du måste kunna ge den kommandon som är komplicerade, så att så att du kan använda den för att upptäcka eller fördjupa dig i ny musik, och inte bara musik som redan spelas på Topp 50-listan, sade jag i panelen.

Annons

Warner Music Norways marknadschef Bjørn Reinfjell satt också med och berättade att även om smarta högtalare inte blir ett sätt att upptäcka ny musik, så behöver inte det bli ett problem för skivbolagen:

– Att upptäcka nu musik är kanske inte vad du är ute efter du använder sådana här? Kanske att upptäcka musik är något du gör på annat håll, i andra situationer?

På så sätt kan upptäckterna i andra situationer integreras i musikalgoritmerna som de smarta högtalarna använder för att välja låtar åt lyssnaren.

Och han har en bra poäng. Det finns en tid för allt, och smarta högtalare kommer troligtvis att bli en del av vår musikaliska vardag. Och det är inte svårt att föreställa sig att personer med rörelsehinder eller de som av andra skäl inte kan eller vill plocka fram mobilen så fort de vill lyssna på musik, kommer att använda rösten emellanåt.

Censur

Jag oroade mig för en annan sak också:

Annons

– Jag är lite orolig i dessa tider när vi så lätt känner oss förolämpade för allting. Vi blir kränkta för allt! Om du är en underground-artist kommer du antagligen att förolämpa en del personer. Det kommer antagligen att bli enklare att bli censurerad av sådana algoritmer, och allt ägs ju av privata företag. Jag är lite orolig för underground-musiken i det här sammanhanget.

Hur det blir med den saken återstår naturligtvis att se. Och det är ju inte bara musik som finns på agendan med sådana högtalare. De kan göra allt från att läsa upp recept till att berätta för dig om du behöver ha på dig regnkläder när du går till jobbet.

Smarta hem

Och ännu mer sofistikerat än så: högtalarna kommunicerar med andra smarta prylar i hemmet. Så fort du säger ”Titta på film” kan ljuset dämpas och persiennerna rullas går ner, samtidigt som TV:n väljer rätt kanal och ställer in rätt bildinställningar för kvällens höjdpunkt.

Eller så har du skrivit upp ett möte i kalendern och den smarta högtalaren vet exakt vad mötet handlar och om det är med en person som du kan vara nervös för – och kanske spelar ”Eye of the Tiger” så att du blir peppad.

Sådana smarta högtalare har en enorm potential, och det vet marknaden om. Så detta kan faktiskt bli ”the next big thing”. Men det återstår att se.

Annons

Google Home är först i Sverige

I och med lanseringen av Google Home kan vi vara med på allt det här även på våra breddgrader. Högtalaren kommer som sagt 24 oktober och då pratar den svenska.

Google Home kostar 1 500 kronor och den lilla Google Home Mini 600 kronor. Den lilla modellen kan lika mycket som den stora, inklusive kommunicera med resten av det smarta hemmet, den är bara inte lika stor och har ett lika potent ljud. I USA finns det även en större Google Home Max, men det tycks inte lanseras här hemma i första taget först.

Andra produkter med inbyggt Google Hem/Google Assistent:

Panasonic SC-GA10: 2 000 kr
Sony LF-S50G: 2 300 kr
Kygo B9/800: 2 000 kr
JBL Link 10, 20, 300, 500: 1 000–3 000 kr

Även den smarta övervakningskameran Nest Cam IQ har Google Assistent inbyggt, den kostar 3 700 kr.

Sonos har också meddelat att de att är på gång med Google Home-stöd i sina högtalare One och Beam, men de kan inte avslöja hur långt de har kommit:

Annons

– Vi arbetar för närvarande med att integrera Google Assistant. Tyvärr har vi inte satt något exakt datum (gäller både engelska och svenska), berättade PR-manager Sabrina Kim via e-post.

Skärmar som stöder Google Home:

Lenovo Smart Display
JBL Link View
Android TV
Sony Bravia
Philips OLED
Sharp Aquos
Nvidia Shield TV

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Blir ny säkerhetsbil i FIA Formula E.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
Ny drivlina och flexibla utrustningspaket.
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
Den ser mycket större ut än den är, nya 4309 Studio Monitor.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Blir ny säkerhetsbil i FIA Formula E.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Urbanista Los Angeles laddas med solceller.
Vackert och uppseendeväckande från Sony World Photography Awards 2021.
Canons nya generation skrivare har påfyllningsbara bläckbehållare.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
Här är det vi vet om Samsungs nya 2021-modeller
Canon släpper också objektiven RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L och RF 600mm f4L.