Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Smart kompakt soundbar från Sonos

Sonos Beam har röstassistent, ett expansivt ljud och tilltalande prislapp.

Av / 2018-06-06 - 19:54
Smart kompakt soundbar från Sonos

Det senaste Sonos släppte inom vardagsrumsljud var ljudsockeln Sonos Playbase. Vid dagens lansering var förväntningen att man skulle uppdatera den åldrande ljudlimpan Sonos Playbar. Kanske med röstassistent, kanske med nya ingångar, kanske med stöd för nya ljudformat.

Istället överraskade de med att släppa Sonos Beam, en helt ny TV-högtalare. Det är en mindre, billigare och smartare produkt, helt klart klart inriktad på det moderna hemmet snarare än hemmabio-publiken. Liksom småhögtalarna har den fått touchkontroller på ovansidan så att man kan kontrollera musiken.

Det som dock kan tilltala den hemmabio-publiken är att man övergett den optiska kabeln och har övergått till HDMI. Med Arc, det vill säga att det finns dubbelriktad kommunikation.

Riktade element skapar ett brett ljud (Foto: Sonos)

Beam har tre diskant- och mellanregisterhögtalare i mitten, bashögtalare i ändarna, och tre passiva element som förstärker basåtergivningen. Vi fick en demonstration, och Sonos har verkligen lyckats med att skapa ett expansivt ljud som simulerar att ljudet kommer långt utanför högtalaren. Ett panorerande ljud lät verkligen som att det började i rummets hörn och swishade förbi tv-appareten.

Liksom Sonos One har den inbyggd röstkontroll med hjälp av Amazon Alexa. Tack vare Arc-funktionaliteten kan man alltså nu säga åt sin Beam att slå på TV-apparaten. Eller ge mer komplicerade kommandon som ”nu är det filmtajm” för att förutom det även dämpa belysningen. Om man har smarta lampor så klart. Rösten uppfångas av fem mikrofoner som filtrerar bort vad som spelas så att din röst inte drunknar i filmljudet.

En annan finess är ”night mode” som drar ned volymen på högljudda effekter och drar upp svagare ljud. Detta för att man ska kunna uppfatta allt som låter i filmen utan att behöva störa grannarna eller väcka barnen.

Trevligt nog kommer stöd för Apples Airplay 2 i juli. Därmed kan man skicka musiken direkt från sina Apple-apparater till Sonos-högtalarna. Man demonstrerade också ett nytt stöd för Siri så att man kan be sina Apple-apparater spela musik från Apple Music direkt till Sonos högtalare. Förutom Beam kommer detta stödas på Sonos One, nyare Play:5 och Playbase.

Sonos Beam släpps den 17 juli för 399 dollar.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen