TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Från prototyp till produkt

Vi har pratat med ingenjörerna på Philips utvecklingslabb för ljudprodukter

Av / 2013-04-14 - 22:43
Från prototyp till produkt

I Leuven strax utanför Bryssel i Belgien ligger iLab, en oansenlig liten byggnad mitt i ett industriområde. På insidan är det desto mer spännande. Här huserar Philips ingenjörer som tar fram prototyper för kommande ljudprodukter.

Huvudsakligen tar man fram fungerande prototyper efter specifika beställningar av en viss typ av produkt där storlek, prisklass och ljudprofil är bestämda. Men man experimenterar också en hel del för att ta fram nya typer av element, inneslutningar eller helt nya typer av produkter.

soundsphere utveckling

Ett bra exempel på det är Soundsphere som började med en idé om att separera diskanten från högtalarkabinettet. Den första prototypen var ganska extrem och återkopplingen från marknadsavdelningen var att de ville ha den mindre. Så man provade att flytta den närmare och vinkla högtalarelementet. Från den första godkända prototypen till vänster har den sedan utvecklats till de färdiga produkterna till höger.

fidelio före efter

Men roligt nog har nu även den första prototypen fått en ny chans och ovan kan man se hur den färdiga produkten kommer se ut när den lanseras inom kort.

ds9000 prototyp

När vi testade iPod-högtalaren Fidelio DS9000 undrade vi lite över formen och trodde nog att det var en produkt som utgick från utseendet snarare än bästa formatet för ljudet. Men så var det inte alls fick vi lära oss. Man utgick från två separata högtalare som skulle sitta ihop i en enda låda. Och efter mycket experimenterande med element och lådmaterial så fick man till det ljud man var ute efter. Och lyckat blev det, då vi till och med utsåg den till årets bästa iPodhögtalare 2010.

anekoisk kammare

Det är ingen slump att ingenjörerna fick fram precis det ljud de ville ha. Man mäter, lyssnar och justerar tills man är nöjda och har till och med en anekoisk kammare (helt utan eko) för sina mätningar. Sedan har man testgrupper både med expertlyssnare och vanliga konsumenter som får lyssna på produkten. Om de har klagomål så går den tillbaks till labbet tills alla är nöjda. Observera att de inte påstår att alla produkter låter ”hifi” på något sätt, producerar man en streetlur så ska det vara tyngre bas. Men den ska låta som man har tänkt sig.

lasermätning

Ett bra exempel är hörlurslabbet där man mäter upp elementen man tänkt använda för produkten. För billigare hörlurar köper man in element efter vissa specifikationer, för de dyrare konstruerar man dem själva. För att se om det är några problem med dem använder man en laser som mäter på 1000 ställen medan man spelar testtoner. Sedan kan man stega igenom frekvenserna på datorn och se om elementet beter sig konstigt. I så fall går man tillbaks till ritbordet och ändrar material eller tjocklek tills det beter sig på ett förutsägbart sätt.

hörlursdocka

Slutligen sätter man den färdiga hörluren på en docka som har realistiska öron för att mäta hur det låter inne vid trumhinnan. Örongången förvränger nämligen ljudet så att det är omöjligt att säga hur det låter om man mäter på elementen i fria luften.

Nu när vi fått en insikt i hur man resonerar när man tar fram nya hörlurar och högtalare ska det bli spännande att testa framtida ljudprodukter från Philips.

research.philips.com

 

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Budgetvänliga bokhyllehögtalare

Bättre ljud och längre speltid

Ny guldstandard från Monitor Audio

Sonos överväger att göra en helomvändning

Kraftfull högtalare för stereo och hemmabio

Sonus faber återupplivar en gammal favorit

Passiva eller aktiva högtalare?

Sonos ber om ursäkt för app-uppdatering

Män vill ha BAS!

Överraskande prisvärd high-end

Pillret som förbättrar humöret

Legendarisk gitarrförstärkare får nytt liv

Rulla till toppen