TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

DJI bojkottas av USA:s regering

Världens största tillverkare av drönare går nästan samma öde till mötes som Huawei.

forfatter
Publicerad 2021-12-16 - 15:07

Det kan bli ett dyrt nöje för kinesiska DJI, världens största tillverkare av drönare, att ha hamnat i de amerikanska myndigheternas sökarljus. Fråga bara Huawei!

DJI är världens största tillverkare av drönare och har en marknadsandel på hela 77 % av konsumentmarknaden.

Redan förra året hamnade DJI på de amerikanska myndigheternas så kallade ”Entity List”, som i praktiken är en svart lista över företag som inte får fri tillgång till amerikansk teknik, inklusive hårdvara, mjukvara eller andra tekniska tjänster.

Det är samma lista som mobiltillverkaren Huawei hamnade på 2019, vilket i praktiken har krossat det kinesiska företagets globala mobilförsäljning.

Läs också Hobbydrönare för erfarna DJI:s senaste hobbydrönare är den man ska välja om man bildkvaliteten är viktig.

DJI är dock inte lika hårt drabbade av bojkotten som Huawei. Bland annat får företagets produkter fortfarande säljas i USA.

Straffas för brott mot mänskliga rättigheter

Det var Donald Trumps regering som i början av 2020 bestämde sig för att sätta DJI i skamvrån, men även om USA:s president numera heter Joe Biden så har amerikanerna inte varit mer överseende med DJI. Tvärtom.

Biden-regeringen tänker nämligen sätta upp den kinesiska drönartillverkaren på en annan svart lista, den här gången den så kallade ”investment list”, rapporterar teknikmedierna Engadget och Gizmodo, som båda citerar Financial Times. Rent konkret innebär listningen att det blir förbjudet för amerikanska företag och privatpersoner att investera pengar i DJI.

Åtgärden beror på att DJI påstås ha deltagit i kränkningar av mänskliga rättigheter mot uigurerna, den muslimska befolkningen i Xinjiang-provinsen.

Underrättelserapporter anklagar bland annat DJI för att leverera drönare till den kinesiska polisen, som använder dem för övervakning.

Läs också Vad är det som pågår hos Huawei? Före detta anställda anklagar Huawei för diskriminering och för att blanda sig i deras privatliv.

DJI är inte ensamma

Den kinesiska drönartillverkaren är inte det enda kinesiska företaget som trycks ännu längre ut i kylan av amerikanska myndigheter.

Biden-regeringen har planer på att blockera amerikanska investeringar i ytterligare sju kinesiska teknikföretag, inklusive Megvii (som utvecklar artificiell intelligens), CloudWalk Technology (ansiktsigenkänning) och NetPosa Technologies (molnbaserad övervakning).

Tidigare i år hamnade även kinesiska Xiaomi på den amerikanska svarta listan, de lyckades dock övertyga de amerikanska myndigheterna om de inte har några kopplingar till kinesisk militär eller polis.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Den råaste sportkameran Fujifilm X-H2S är kameran man ska ha när skarpa actionbilder krävs.
Oförskämt läcker kamerablixt Låt dig inte luras av 50-talsdesignen.
Sony lanserar mikrofon för vlogging Minimikrofon för Sony-kameror.
Kompakt och lätt 24 makro och 15–30 mm zoom från Canon Prisvärd optik för Canons spegellösa fullformatskameror.
Det lilla ögat i himlen DJI:s minsta kameradrönare är så liten att den kan flyga var som helst – och är ändå tillräckligt avancerad för att ge ett proffsigt resultat.
Capture One Mobile redo för iPad Nu kan du redigera foton som ett proffs på din iPad.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend