TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

DJI bojkottas av USA:s regering

Världens största tillverkare av drönare går nästan samma öde till mötes som Huawei.

Det kan bli ett dyrt nöje för kinesiska DJI, världens största tillverkare av drönare, att ha hamnat i de amerikanska myndigheternas sökarljus. Fråga bara Huawei!

DJI är världens största tillverkare av drönare och har en marknadsandel på hela 77 % av konsumentmarknaden.

Redan förra året hamnade DJI på de amerikanska myndigheternas så kallade ”Entity List”, som i praktiken är en svart lista över företag som inte får fri tillgång till amerikansk teknik, inklusive hårdvara, mjukvara eller andra tekniska tjänster.

Det är samma lista som mobiltillverkaren Huawei hamnade på 2019, vilket i praktiken har krossat det kinesiska företagets globala mobilförsäljning.

Hobbydrönare för erfarna DJI:s senaste hobbydrönare är den man ska välja om man bildkvaliteten är viktig.

DJI är dock inte lika hårt drabbade av bojkotten som Huawei. Bland annat får företagets produkter fortfarande säljas i USA.

Straffas för brott mot mänskliga rättigheter

Det var Donald Trumps regering som i början av 2020 bestämde sig för att sätta DJI i skamvrån, men även om USA:s president numera heter Joe Biden så har amerikanerna inte varit mer överseende med DJI. Tvärtom.

Biden-regeringen tänker nämligen sätta upp den kinesiska drönartillverkaren på en annan svart lista, den här gången den så kallade ”investment list”, rapporterar teknikmedierna Engadget och Gizmodo, som båda citerar Financial Times. Rent konkret innebär listningen att det blir förbjudet för amerikanska företag och privatpersoner att investera pengar i DJI.

Åtgärden beror på att DJI påstås ha deltagit i kränkningar av mänskliga rättigheter mot uigurerna, den muslimska befolkningen i Xinjiang-provinsen.

Underrättelserapporter anklagar bland annat DJI för att leverera drönare till den kinesiska polisen, som använder dem för övervakning.

DJI är inte ensamma

Den kinesiska drönartillverkaren är inte det enda kinesiska företaget som trycks ännu längre ut i kylan av amerikanska myndigheter.

Biden-regeringen har planer på att blockera amerikanska investeringar i ytterligare sju kinesiska teknikföretag, inklusive Megvii (som utvecklar artificiell intelligens), CloudWalk Technology (ansiktsigenkänning) och NetPosa Technologies (molnbaserad övervakning).

Tidigare i år hamnade även kinesiska Xiaomi på den amerikanska svarta listan, de lyckades dock övertyga de amerikanska myndigheterna om de inte har några kopplingar till kinesisk militär eller polis.

Lämna en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.