TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022
Nyhet

DJI bojkottas av USA:s regering

Världens största tillverkare av drönare går nästan samma öde till mötes som Huawei.

forfatter
Publicerad 2021-12-16 - 15:07

Det kan bli ett dyrt nöje för kinesiska DJI, världens största tillverkare av drönare, att ha hamnat i de amerikanska myndigheternas sökarljus. Fråga bara Huawei!

DJI är världens största tillverkare av drönare och har en marknadsandel på hela 77 % av konsumentmarknaden.

Redan förra året hamnade DJI på de amerikanska myndigheternas så kallade ”Entity List”, som i praktiken är en svart lista över företag som inte får fri tillgång till amerikansk teknik, inklusive hårdvara, mjukvara eller andra tekniska tjänster.

Det är samma lista som mobiltillverkaren Huawei hamnade på 2019, vilket i praktiken har krossat det kinesiska företagets globala mobilförsäljning.

Läs också Hobbydrönare för erfarna DJI:s senaste hobbydrönare är den man ska välja om man bildkvaliteten är viktig.

DJI är dock inte lika hårt drabbade av bojkotten som Huawei. Bland annat får företagets produkter fortfarande säljas i USA.

Straffas för brott mot mänskliga rättigheter

Det var Donald Trumps regering som i början av 2020 bestämde sig för att sätta DJI i skamvrån, men även om USA:s president numera heter Joe Biden så har amerikanerna inte varit mer överseende med DJI. Tvärtom.

Biden-regeringen tänker nämligen sätta upp den kinesiska drönartillverkaren på en annan svart lista, den här gången den så kallade ”investment list”, rapporterar teknikmedierna Engadget och Gizmodo, som båda citerar Financial Times. Rent konkret innebär listningen att det blir förbjudet för amerikanska företag och privatpersoner att investera pengar i DJI.

Åtgärden beror på att DJI påstås ha deltagit i kränkningar av mänskliga rättigheter mot uigurerna, den muslimska befolkningen i Xinjiang-provinsen.

Underrättelserapporter anklagar bland annat DJI för att leverera drönare till den kinesiska polisen, som använder dem för övervakning.

Läs också Vad är det som pågår hos Huawei? Före detta anställda anklagar Huawei för diskriminering och för att blanda sig i deras privatliv.

DJI är inte ensamma

Den kinesiska drönartillverkaren är inte det enda kinesiska företaget som trycks ännu längre ut i kylan av amerikanska myndigheter.

Biden-regeringen har planer på att blockera amerikanska investeringar i ytterligare sju kinesiska teknikföretag, inklusive Megvii (som utvecklar artificiell intelligens), CloudWalk Technology (ansiktsigenkänning) och NetPosa Technologies (molnbaserad övervakning).

Tidigare i år hamnade även kinesiska Xiaomi på den amerikanska svarta listan, de lyckades dock övertyga de amerikanska myndigheterna om de inte har några kopplingar till kinesisk militär eller polis.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

Retroentusiastens drömkamera Fujifilm X-T5 behåller den klassiska styrningen men tar ett stort kliv framåt i bildkvalitet.
Nästan helt perfekt allroundobjektiv Ett makroobjektiv utan begränsningar är inte så lätt att hitta. Fujifilms kommer väldigt nära.
Exklusiva specialutgåva hyllar känd klocka Leica-kamera för entusiaster.
Som att sitta i cockpit Med den här drönaren kan du göra helt otroliga videor. Men först måste du lära dig att flyga.
Sigma zoom för Fujifilm Ljusstark och prisvärd normalzoom.
Titta, en ny SLR-kamera Det är nästan otroligt att den senaste kameran från Pentax är en spegelreflexkamera.
Följ Ljud & Bild