Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Mobiltillverkaren Xiaomi nu på militärens svarta lista

Nio nya kinesiska teknikföretag nu blockerade från amerikanska investerare

Skrivet av / 2021-01-15 - 17:39
Mobiltillverkaren Xiaomi nu på militärens svarta lista

I november skrev Trump under en exekutiv order om att förhindra amerikanska investeringar i kinesiska företag som ”understöder den kinesiska militären”. Enligt ordern håller den kinesiska militären på att modernisera sin teknik och lutar sig då på privata företag om att inte bara tillhandahålla teknik, utan även insamlad information. För att finansiera detta tar dessa teknikföretag, enligt ordern, in investeringspengar från USA. Detta måste så klart sättas stopp för.

På listan över företag som skulle hamna på den svarta listan fanns bland annat SMIC, en av världens största kretstillverkare. Bland deras amerikanska kunder har funnits Qualcomm, Broadcom och Texas Instruments. Vissa av dem har även haft aktier i SMIC.

Nu har den exekutiva ordern vunnit laga kraft och då fanns överraskande fler kinesiska företag på listan. Bland dem Xiaomi, världens tredje största mobiltillverkare efter Samsung och Huawei. Det innebär att från och med nu får inga amerikanska företag investera i, eller inneha aktier i, Xiaomi. De företag som redan har ekonomiska intressen i något av företagen på listan måste tillkännage detta publikt.

Läs också Tack och hej, Huawei AppGallery ger inte användarna den upplevelse de förväntar sig. Lösningen är inte alternativa app-butiker. Avsaknaden av Google betyder att Huawei får säga farväl till den svenska marknaden.

Det ska noteras att detta inte är samma lista som bland annat Huawei och DJI har hamnat på. Den så kallade ”entity list” listar organisationer och företag som ”hotar USA:s nationella säkerhet”. De är därmed förhindrade att köpa eller använda amerikansk teknik och mjukvara.

 

Xiaomi har släppt en officiell kommentar på Twitter, där företaget förnekar att de är ”ägda av, kontrollerade av, eller har någon koppling till den kinesiska militären”.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Se den stora bilden med din Google Pixel

Samsung redo med nya prisvärda mobiler

Proffsig lagring för mobilvideo

Polestarmobilen på gång

Budgetmobil från Nothing

Apple tillåter webappar trots allt

Nya funktioner för Pixel-enheter

Sagan om ringen?

OnePlus Watch 2 presenterad i Barcelona

Come on, Barbie, let's go party

Här är Xiaomi 14 och Xiaomi 14 Ultra

Torka inte mobilen i ris

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen