Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Pentax 17 filmkamera

Prisvärd filmkamera med 35 mm halvformat.

Av / 2024-06-19 - 10:01
Pentax 17 filmkamera

Att hålla bilderna i handen är inte samma sak som att se dem på mobiltelefonens skärm. Det är därför instant-kameror, eller ögonblickskameror, som skriver ut dina bilder efter att du har tagit dem, är enormt populära.

Kvaliteten är dock inte den bästa, och många som börjar med en instant-kamera byter så småningom till film för att få både den taktila känslan av ett pappersfoto och ett uttryck som inte är så lätt att uppnå digitalt.

Den analoga filmen är så populär att utbudet av film är större än på mycket länge. Problemet är att det knappt finns några filmkameror att köpa, förutom på andrahandsmarknaden. Som är översvämmad av analoga kameror från Canon, Nikon, Olympus och Pentax.

Det är fullt möjligt att få tag på en begagnad Pentax, till exempel, komplett med objektiv och fullt fungerande, för ett par tusenlappar. Sätt i en 35 mm film och du är igång.

 

Foto: Pentax

Efterfrågan på analoga kameror är så pass stor att Pentax började utveckla en analog filmkamera 2022. Resultatet är Pentax 17, en äkta analog filmkamera för 35 mm film i halvformat. Det innebär att kameran tar bilder i höjdformatet 24 x 17 mm, i stället för det vanliga 24 x 36 mm. Formatet är inte slumpmässigt valt, eftersom porträttformat är det vanligaste bildformatet på sociala medier, där mobilbilder delas i stående läge.

Bonusen är att en film med 36 bilder plötsligt kan innehålla 72 bilder. Med andra ord, dubbelt så många bilder för pengarna.

Foto: Pentax

Pentax 17 är utformad för att vara enkel att använda. Den har helautomatisk exponeringskontroll och zonfokus. Ställ in fokus enligt symbolerna på objektivet och kameran ger dig de skarpaste bilderna inom den zon av sex zoner som du har valt. ISO-känsligheten ställs in manuellt och här finns ett inställningshjul för exponeringskompensation.

Foto: Pentax

Den inbyggda blixten kan slås på och av, och kan även användas för långa exponeringar, så kallad slow sync.

Som man kan se på bilden ovan har kameran även manuell filmframdragning. Filmen måste också spolas tillbaka när den sista bilden har tagits.

Kameran har också en egen bokeh-inställning, vilket helt enkelt innebär att kameran prioriterar största möjliga bländare för ofokuserade bakgrunder.

Foto: Pentax

Objektivet har en fast brännvidd motsvarande 25 mm f3,5 i 35 mm-format, vilket när vi pratar halvformat ger samma utsnitt som en 37 mm vidvinkel.

Kameran är ganska kompakt med måtten 127 × 78 × 52 mm och väger bara 290 gram, utan film och det lilla 3V CR2-batteriet som används för ljusmätning och exponeringsautomatik.

Pentax 17 kommer att finnas i butik under juni månad till ett pris av 6 799 kronor, vilket är ganska billigt för en ny analog filmkamera.

pentax-17-7_596c6f4d-bb94-4d33-973c-9f04a93fa5b7_693x.jpg pentax-17_516d9401-0cd3-4137-a64d-0b9767f80705_693x.jpg
<
>
Läs också Pentax K-5 IIs Om man skalar bort allt överflödigt och bara koncentrerar sig på kvaliteten kan resultatet bli enastående.
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Den kultförklarade kameran är tillbaka

Årets coolaste kamera?

Byggd för action

En lavin av nyheter från Canon

Ny bildsensor och fasbaserad autofokus

Färgstark och kompakt systemkamera

Se Canons flaggskeppskamera

Här kan du spara mycket pengar

Äntligen kommer det mer optik för Canon

Kraftfull retroblixt

DJI ger manuella objektiv autofokus

Professionell video på iPhone

Rulla till toppen