Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Nikon Z6III ökar hastigheten

Utvecklad med teknik från flaggskeppet Nikon Z9.

Av / 2024-06-17 - 14:19
Nikon Z6III ökar hastigheten

När Nikon lanserade Z6 och Z7 var det den senare som var inriktad på sport, djurliv och action. En liten uppdatering av Z6II gav kameran ännu högre hastighet och bättre autofokus, och nu gör det det igen. Den här gången är mycket av prestandan hämtad från den översta hyllan; flaggskeppet Z9 har varit donator för några av de tekniska förbättringarna i Nikon Z6III.

Läs också Klassens bästa allroundkamera Nikon har lyssnat på kritiken och fulländat Z6 II, som direkt blivit en av de bästa kamerorna du kan köpa.

Viktigast av allt är den kraftigt förbättrade autofokusen, som har avancerad motivigenkänning och fungerar ner till -10 EV för video och stillbilder. Den håller fast vid motivet som en arg uggla, och i ett kort test under lanseringen hade den inga problem med att fokusera på en löpare som kom rakt mot kameran.

Foto: Lasse Svendsen

Kameran har vad Nikon kallar världens första delvis staplade CMOS-bildchip i fullformat. Vi väntar fortfarande på en detaljerad teknisk förklaring av vad delvis staplade innebär. Vi har blivit lovade en sådan i god tid före ett test av kameran, men i korthet skannas hela bildytans pixelarea och en del av datan skickas direkt till kamerans EXPEED 7-processor.

Foto: Lasse Svendsen

Kameran har en ny sökare med 5,76 Mp upplösning och DCI-P3 färgskala. Den uppdateras med 60 bilder per sekund och sökaren har en ljusstyrka på hela 4 000 nits. Vilket är ganska enastående. Den vrid- och vinklingsbara pekskärmen har en upplösning på 2,1 Mp.

Den fotograferar upp till 120 bilder per sekund utan problem med rullande slutare (10 MP DX-format JPEG) eller 60 bilder per sekund (24 MP fullformat JPEG). Man kan spela in 6K- och 5,4K-video direkt från kameran, samt 4K UHD-film översamplad från 6K. Man kan också spela in film i 240p, för att få en riktig slow motion-effekt.

Läs också Prisvärd zoom med räckvidd Nikons extrema telezoom är både billig och bra.

Det är också möjligt att spela in 32-bitars ljud och kamerans externa mikrofoningång kan användas som linjeingång för ljud. En ny 8-stegs bildstabilisator har fått fokuspunktsstabilisering, som stabiliserar området runt den aktiva fokuspunkten.

Foto: Lasse Svendsen

Lagringen sker med ett CFexpress typ B-kort, och kortplatsen accepterar även XQD-kort, medan kortplatsen bredvid stöder UHS-II SD-kort. Kameran kan användas med Nikons nya batterigrepp MB-N14, som har USB in för laddning och USB ut för laddning av till exempel en mobiltelefon.

Nikon Z6 III_6 copy Nikon Z6 III_6
<
>
Foto: Lasse Svendsen

 

Kamerahuset väger bara 750 gram och är vädertätat och köldtåligt ner till -10 C. Det har också fått en del ergonomiska förbättringar. Bland annat har greppet från tummen till fingrarnas framsida blivit djupare och bättre utformat, och förhandsgranskningsknappen har flyttats ner under fyrvägskontrollen på höger sida av skärmen.

Nikon Z6III kommer inte att börja säljas förrän i juli 2024, till ett pris av 35 990 kronor för kamerahuset.

Läs också En helt fantastisk kamera Nikon Z9 är den bästa proffskameran vi har testat. Det säger inte lite.
Z6III_24-70_4_front34r_MB-N14_50033 Z6III_back_50033 Z6III_BF-N1_front_50033 Z6III_hero_50033 Camera_Pre Release Capture_Mobile_50033 (1) MB-N14_front_50033 Z6III_24-70_4_front34l_50033
<
>
Foto: Nikon
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Kanske den mest avancerade i sin klass

Billigare med bättre ljusstyrka

Den kultförklarade kameran är tillbaka

Årets coolaste kamera?

Byggd för action

En lavin av nyheter från Canon

Ny bildsensor och fasbaserad autofokus

Färgstark och kompakt systemkamera

Se Canons flaggskeppskamera

Här kan du spara mycket pengar

Äntligen kommer det mer optik för Canon

Kraftfull retroblixt

Rulla till toppen