De dyraste proffskamerorna innehåller ofta den allra yppersta tekniken för att få maximala prestanda. Kamerorna är byggda för hastighet, men också för att hålla eftersom de måste tåla mycket stryk under sin livstid. Dessutom måste bildkvaliteten vara felfri.
Så när Nikon lanserar sin första proffskamera i den spegellösa Z-serien har de inte råd att missa. Kameran måste leverera varje gång, och det kan jag redan nu konstatera att Nikon Z9 gör.
Det här är förmodligen den bästa professionella kameran i sin klass just nu, och här ska jag förklara varför.
Kameran är byggd från grunden för fotografer som lever av att fotografera sport, men även landskap och djur. Oavsett om det är i Arktis eller i djungeln, på fotbollsplanen eller på racerbanan.
Nikon är inte helt främmande för att serva yrkesfotografer. Det har de gjort oavbrutet ända sedan Nikon F-kameran kom 1959. Men Nikon Z9 är det allra häftigaste de någonsin har byggt. Titta bara här:
Nikon Z9
- Ny staplad 45,7 Mp CMOS-sensor i fullformat, med elektronisk slutare
- Bildserier med upp till 30 bilder/s med 20-bitars råfiler
- 120 JPEG-bilder/s i serie med 11 Mp
- 8K/30p 10-bitars N-Log, HLG
- 4K/60p 10-bitars Apple ProRes 422 HQ N-Log
- Ny Expeed 7-processor
- Nya fokusalgoritmer med AI-djupinlärning
- Två kortplatser, CFexpress B/XQD
- Reducerad fördröjning i sökaren
- 4-axlig pekskärm
- Upplysta knappar
- Inbyggd bildstabilisering
- Omfattande vädertätning
- 12-bitars N-RAW och ProRes RAW kommer i en firmware-uppdatering
Ny bildsensor
Med 45,7 megapixlar, 8K-video, elektronisk slutare som klarar upp till 30 bilder/s i serie – eller 20 råfiler – är Nikon Z9 en kamera som passar för absolut allt man kan tänka sig att använda en kamera till. Jämför man med Nikon D6, eller Canon EOS R3 för den delen, är specifikationerna ganska uppseendeväckande till Z9:s favör.
Bildserier i 30 fps från en fullformatsensor med nästan 46 Mp är det bara Sony a1 som kan matcha bland proffskamerorna i den här klassen. Med Z9 kan man även ta bildserier med hela 120 fps om man går ner till 11 Mp JPEG-filer.
Nikon-kameran har fått en ny version av bildsensorn vi känner igen från Nikon Z7 (och Z7 II). Den är så kallat ”staplad” (stacked), vilket innebär att elektroniken är monterad direkt på sensorerna för att få så mycket fart som möjligt för att höja bildhastigheten och fokushastigheten. Det underlättar även för videoegenskaperna.
Kameran har ingen mekanisk slutare. I stället är det bildchippet som fungerar som slutare, vilket ger slutartider på 1/32 000 s, blixtsynk på 1/250 s och den snabbaste dataöverföringen hittills i någon spegellös systemkamera.
Det finns visserligen en slutare med lameller framför bildsensorn, men den fungerar bara som skydd för sensorytan och öppnar och stänger sig bara när man sätter på och stänger av kameran. Det finns en separat menyinställning för bländargardinen.
Äntligen 3D autofokus
Med den nya bildsensorn, en ny Expeed-processor och en helt ny fokusalgoritm med Nikons 3D-fokus – som vi sett tidigare i Nikon D6 – har Z9 blivit ett monster. Kameran har 493 fokuspunkter, automatisk motivigenkänning – och ser skillnad på hundar och katter – men man kan även välja vad autofokusen ska bry sig om genom att själv välja motiv. I menysystemet kan man också gå in och justera fokusegenskaperna som man vill.
Till exempel kan man ändra känsligheten och anpassa den till objektivet som sitter på, eller stänga av motivigenkänningen helt.
Den stora OLED-sökaren har blivit ljusare, tyvärr har upplösningen inte ökat till mer än 3,7 Mp, men tack och lov blir det ingen blackout i bildserier. Som man för övrigt kan ta nästan i en evighet. Om hastigheten är 20 bilder/s kan man ta serier med 1000 komprimerade råfiler, och det är också den maximala hastigheten för råfiler i serie.
Nikons 3D-fokus tillhör de bästa man kan hitta i någon kamera. Till och med fåglar, som har en tendens att plötsligt ändra riktning, lyckades kameran låsa fokus på även när de försvann bakom andra fåglar och sedan dök upp igen. Mäkta imponerande.
Den extrema precisionen fokusspårningen gör att fotografen kan vara säker på att fler av bilderna får knivskarpt fokus. Få saker är mer irriterande än att jobba en hel dag, bara för att upptäcka att den enda bilden som kunde ha varit fullträffen i en lång serie bilder måste slängas eftersom motivet inte är helt i fokus.
Så är Nikon Z9 är att använda
Som de flesta professionella kameror som är byggda för hastighet och tunga teleobjektiv har Z9 integrerat vertikalgrepp. Och en 4-axlars pekskärm som även kan lutas 90 grader åt höger, upplysta knappar på baksidan, många programmerbara knappar, samt val av fokusmetod vid vänster tumme. Om man håller kameran i landskapsläge.
Kamerahuset är en hel del mindre och lite lättare än Nikon D6. Det betyder inte att man får ett sämre grepp eller att det är trångt om plats. Inte alls. Det finns gott om plats för vuxna händer, även med handskar på, men vissa fotografer kan tycka att styrpinnarna sitter för nära skärmen på baksidan, och knappen som låser upp inställningshjulet för seriefoto, självutlösare och bracketing är väldigt liten och inte så lätt att pricka med handskar på.
Bortsett från detta är kameran ett ergonomiskt nöje, den balanserade väl med nya Nikkor Z 100-400mm f4.5-5.6. Som i likhet med nya Nikkor Z 24-120mm f4 har inbyggd bildstabilisator, som tillsammans med kamerans inbyggda ger upp till sex stegs stabilisering.
Kameran kan laddas via USB-C-kontakten och Nikon anger batteritiden för 740 bilder på en laddning. Det är en mycket konservativ uppskattning. Efter närmare 1 000 foton och videofiler var jag bara nere på 63 procents batterikapacitet.
Det finns kontakter för mikrofon med upp till 24-bitars ljud, hörlurar, trådbunden fjärrkontroll och Wi-Fi för överföring till en FTP-server via en PC. Vilket även kan göras med en uppkopplad mobil, eller via ethernet.
Precis som på Z7 II finns det två kortplatser, antingen för CFexpress Type B, eller XQD, som är fysiskt likadana. CFexpress är lite snabbare och bättre lämpad för 8K-video, vilket är ett litet kapitel för sig.
Videofunktioner
Ingen modern professionell kamera är komplett utan videoinspelning. Nikon Z9 är inget undantag och jag måste erkänna att Nikon har överträffat sig själva. Ingen annan Nikon-kamera hittills har så stora videomöjligheter som Z9.
Precis som Sony a1 och Canon EOS R5 (men inte EOS R3) kan man spela in 8K/30p-video, i 10-bitars N-Log, med HLG för visning på en skärm med HLG-stöd.
Det här kan kameran göra så länge det finns ström på batteriet, det är inte begränsat till en halvtimmes inspelning åt gången. Behöver man inte 8K kan man välja 4K-inspelning från hela bildytan – upp till 120 fps – och filma kontinuerlig i mer än två timmar, enligt Nikon. Inspelningarna kan ses på en extern monitor ansluten via HDMI med reducerad fördröjning, eller skickas till en extern inspelare.
Stillbilder i JPEG-kvalitet kan hämtas ut i 33 Mp-upplösning från en 8K-feed.
Nikon har redan avslöjat att det kommer en firmware-uppdatering som ska göra det möjligt att spela in video i 8K/60p, i 12-bitars N-RAW-format och Apple ProRes RAW HQ, men säger inget exakt om när det blir, annat än någon gång under våren 2022.
Bildkvalitet
Det finns mycket mer att berätta om funktionerna och de många inställningarna i Z9. Men i slutändan mäts kameran efter hur bra bilderna kan bli. Då är bildkvaliteten avgörande. Det gäller oavsett om det är fiskgjusens jakt på mat, det avgörande sportögonblicket eller bilderna från catwalken som är uppdraget.
Med 46 Mp till förfogande är Z9 inte begränsad till bara sport och action, som en D6 med 21 Mp kan vara. Den höga upplösningen och fina bilddynamik gör att Z9 är ett utmärkt redskap för bröllop, landskap, porträtt och mode. Och video.
Där kameran briljerar. Det är inte bara färgåtergivningen, dynamiken och skärpan som är fantastisk i 8K-video. Elektroniska slutare är ofta för långsamma för att ”få undan” alla data tillräckligt snabbt för att undvika rolling shutter. Alltså att vertikala och diagonala linjer kröks under uppspelning av en inspelning med panorering.
Det händer här också, men i mycket mindre utsträckning än vad jag har sett från andra kameror. Effekten är så beskedlig att jag skulle vilja hävda att den är försumbar. På samma gång är skärpan från 8K/25p (som jag mest använde) fantastisk på en stor 8K-TV från Sony. Som verkligen får fram detaljerna i filmen, även där är var så lite ljus att man kunnat riskera bildbrus.
Men inte heller det behöver man oroa sig för. Detaljskärpan och bilddynamiken är i klass med Z7 II, men det verkar som om Nikon har fått ut ännu mer av brusreduceringen. ISO 12800 är inga problem och vid ISO 25600 är bruset så finkornigt att det inte förstör vare sig färgåtergivningen eller detaljupplösningen i någon större utsträckning. Med Z9 går det att utöka ISO-intervallet till 32 och 102400, från 64 till 256000.
Nikon har alltid varit bland de bästa på ljusmätning och vitbalans, och Z9 är inget undantag. Den hanterar svåra motiv bättre än de flesta kameror jag har testat, och är bättre på att hantera blandat ljus än D6. Till exempel halogenlampor och lysrör, där många kameror har det tufft att hitta rätt vitbalans.
Med råfiler är det inga större problem, där kan man välja 14-bitars förlustfri RAW eller RAW med två nivåer av komprimering, vilket minskar filstorleken till en tredjedel.
Konkurrenter
Å ena sidan har Z9 fortfarande en rival i Nikon D6. Som många fotografer använder med spegelreflexoptik. Å andra sidan är Sony a1, Canon EOS R3 och R5 bland de snabbaste spegellösa kamerorna i proffsklassen. Men jag anser att varken a1 eller R5 är lika kompletta som Z9. Och D6 och EOS R3 har inte i närheten av samma upplösning, i kombination med bildhastighet, som Z9. Så tills vi testar EOS R3 är Nikon Z9 den grymmaste proffskameran i klassen.
Slutsats
Nikon Z9 är den naturliga efterträdaren i en lång rad proffskameror, från analoga F till F6 och digitala spegelreflexerna från D1 till D6. Men Z9 är inte bara en i raden, den är den första proffskameran från Nikon på länge som är byggd helt ny från grunden. En gedigen kamera för de mest kräsna proffsen som vill ha allt på en gång. Det får de definitivt här. Bildkvaliteten med skärpan och färgåtergivningen vi känner igen från Z7 II kombineras med häftiga prestanda och 8K-video i en kamera som passar till allt. Det är inte vanligt att en proffskamera i den här klassen är så fullständigt komplett. Men det är Nikon Z9, den är antagligen den bästa proffskameran som finns just nu.
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser