Tittarsiffrorna rasar för HBO

Sedan HBO avslutade sin flaggskeppsserie Game of Thrones har tittarsiffrorna verkligen fått sig en knäck.
Annons
Annons
forfatter

Under åren 2011–2019 var det en TV-serie som härskade över alla andra!

HBO:s Game of Thrones (som byggde på bokserien ”A Song of Ice and Fire” av R.R. Martin) satte verkligen en ny standard och blev början på guldåldern för TV-serier som medium.

Efter 73 avsnitt tog serien till sist slut den 19:e maj 2019 och det syns mycket tydligt på tittarsiffrorna för amerikanska HBO.

2020 var det första året utan Game of Thrones och då sjönk tittarsiffrorna med så mycket som 38 %. I den viktiga åldersgruppen 18-49 år var nedgången extrema 57 %.

Dessa siffror gäller för den linjära delen av HBO i USA, alltså inte den abonnemangsbaserade strömningstjänsten HBO Max (som här hemma har sin ”kusin” HBO Nordic).

HBO Nordic (som lanserades 2012) avslöjar inte hur många abonnenter de har i Norden, men under räkenskapsåret 2019 gick tjänsten för första gången med vinst. Hur siffrorna ser ut för 2020 (utan Game of Thrones och med större konkurrens från bland annat nykomlingen Disney+) är okänt.

HBO saknar nog Thormund Giantsbane (Kristofer Hivju). (Foto: HBO Nordic)

I vilket fall som helst har HBO redan meddelat att HBO Nordic kommer att ”pensioneras” under hösten 2021 och ersättas av amerikanska HBO Max, vilket kommer att leda till betydligt mer innehåll och högre teknisk kvalitet. I USA har strömningstjänsten för närvarande ungefär 13 miljoner abonnenter och har haft en fin tillväxt 2020.

Som jämförelse har Netflix passerat 200 miljoner abonnenter globalt, medan Disney+ redan närmar sig 90 miljoner abonnenter drygt ett år efter att tjänsten hade premiär.

Som kuriosa kan tilläggas att vinnarna på den amerikanska TV-marknaden förra året var nyhetskanalerna. Med god draghjälp av stora nyheter som coronapandemin och presidentvalet kunde Fox News notera en tillväxt på fina 43 %, medan CNN växte med otroliga 83 %!

Läs också
Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?
”Lovecraft Country” är ett av HBO:s nya ”flaggskepp”, men serien når definitivt inte en lika bred publik som ”Game of Thrones”. (Foto: HBO Nordic).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

HBO blåser nytt liv i en av tidernas mest populära TV-serier.
Sedan HBO avslutade sin flaggskeppsserie Game of Thrones har tittarsiffrorna verkligen fått sig en knäck.
HBO har presenterat skådespelarna till andra säsongen av den norska serien Beforeigners. Och ett av ansiktena är en gammal bekant från Game of Thrones.
Netflix har släppt en trailer till seriemördar-serien Night Stalker.
När lanseringsfesten hålls på nätet kan man lika gärna passa på att göra något extravagant.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.
Succéförfattaren till ”Bosch” kommer med en ny serie på Netflix.
Är batteriet dåligt i din Sonos Move? Nu kan du byta ut det själv.
Samsungs nya trådlösa öronproppar har intelligent aktiv brusreducering.
Precis som förra året kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre olika varianter: Galaxy S21, Galaxy S21+ och Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorma videovägg hamnar antagligen inte i vardagsrummet i första taget, men du kommer nog få se den i aktion ändå!
Trappar upp kampen mot Sonos med nya Sound Bar 550.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Användbart 35 mm-objektiv till Sonys fullformatkameror.
Snabbare grafik, snabbare CPU, snabbare skärm.
Earins nya öronsnäckor lovar bättre bas och ljudkvalitet än konkurrenterna