Tittarsiffrorna rasar för HBO

Sedan HBO avslutade sin flaggskeppsserie Game of Thrones har tittarsiffrorna verkligen fått sig en knäck.
Annons
Annons
forfatter

Under åren 2011–2019 var det en TV-serie som härskade över alla andra!

HBO:s Game of Thrones (som byggde på bokserien ”A Song of Ice and Fire” av R.R. Martin) satte verkligen en ny standard och blev början på guldåldern för TV-serier som medium.

Efter 73 avsnitt tog serien till sist slut den 19:e maj 2019 och det syns mycket tydligt på tittarsiffrorna för amerikanska HBO.

2020 var det första året utan Game of Thrones och då sjönk tittarsiffrorna med så mycket som 38 %. I den viktiga åldersgruppen 18-49 år var nedgången extrema 57 %.

Dessa siffror gäller för den linjära delen av HBO i USA, alltså inte den abonnemangsbaserade strömningstjänsten HBO Max (som här hemma har sin ”kusin” HBO Nordic).

HBO Nordic (som lanserades 2012) avslöjar inte hur många abonnenter de har i Norden, men under räkenskapsåret 2019 gick tjänsten för första gången med vinst. Hur siffrorna ser ut för 2020 (utan Game of Thrones och med större konkurrens från bland annat nykomlingen Disney+) är okänt.

Annons
HBO saknar nog Thormund Giantsbane (Kristofer Hivju). (Foto: HBO Nordic)

I vilket fall som helst har HBO redan meddelat att HBO Nordic kommer att ”pensioneras” under hösten 2021 och ersättas av amerikanska HBO Max, vilket kommer att leda till betydligt mer innehåll och högre teknisk kvalitet. I USA har strömningstjänsten för närvarande ungefär 13 miljoner abonnenter och har haft en fin tillväxt 2020.

Som jämförelse har Netflix passerat 200 miljoner abonnenter globalt, medan Disney+ redan närmar sig 90 miljoner abonnenter drygt ett år efter att tjänsten hade premiär.

Som kuriosa kan tilläggas att vinnarna på den amerikanska TV-marknaden förra året var nyhetskanalerna. Med god draghjälp av stora nyheter som coronapandemin och presidentvalet kunde Fox News notera en tillväxt på fina 43 %, medan CNN växte med otroliga 83 %!

Läs också
Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?
”Lovecraft Country” är ett av HBO:s nya ”flaggskepp”, men serien når definitivt inte en lika bred publik som ”Game of Thrones”. (Foto: HBO Nordic).

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
B&W PI5 och PI7 är äntligen här. Båda med aktiv brusreducering och toppmodellen har några extra coola funktioner.
En hittills hemlig rapport avslöjar att Huawei hade obegränsad tillgång till alla samtal i nederländska mobilnätet.
Får dessutom 5G och 12,9-tums Liquid Retina XDR-skärm.
Och 4K HDR och Dolby Vision för en bättre bild.
Äntligen kommer det en smart bricka till Apple-användare som gör att man kan hitta sina nycklar!
Touch ID, bättre ljud, fler färger och 4,5K-skärm.
475 kilometers räckvidd och ”kantig” komfort med plats för sju personer.
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?