Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Se trailern – Exit säsong 3!

Hedonisterna på Aker Brygge har mer heroin, och viagra, i kassaskåpet!

Av / 2023-01-31 - 13:52
Se trailern – Exit säsong 3!

En av de största seriesuccéerna någonsin i Norden är det faktiskt den norska statliga kanalen (!) NRK som ligger bakom!

Med 2019 års lansering av dramaserien om det hedonistiska livet för Oslos finanselit, träffade NRK och Øystein Karlsen rätt. Exit blev en omedelbar succé. Nu kommer den tredje, och avslutande, säsongen.

Läs också Sex, drugs, money, and drugs! En fascinerande inblick i macho- och skitstövelskulturen i ”grabbgängets” finansvärld.

Greed is Good!

I Wall Street (1987) blev Gordon Gekko (Michael Douglas) en ikon för den hänsynslösa yuppie-eran, med mantrat ”Greed is Good!” blev han en förebild för de självcentrerade, cyniska finansspekulanterna – precis tvärtom mot vad som var Oliver Stones tanke med filmen.

36 år senare har världen tydligen inte gått särskilt mycket framåt.

I Exit möter vi ”grabbgänget” som är fulla av pengar, har upplevt allting innan de fyllt 30, har tröttnat på blasé-tillvaron och tror att de äger världen. Gekko är utan tvekan en man de dyrkar.

Exit, säsong 2 (Foto: NRK)

Adam (Simon J. Berger) älskar kokain, snygga horor, dyra klockor och Porsche. Hans troféhustru Hermine (Agnes Kittelsen) lever sitt liv på hans premisser och försöker förtvivlat att bli gravid för fjärde i året i rad – enda problemet är att Adam steriliserade sig för fem år sedan …

Henrik (Tobias Santelmann) är gängets festprisse, med en tröttsam fru och fyra mulattbarn – som han själv säger att han uppfostrar till ungefär 5 %, resten överlåter han åt familjens aupairer. Henrik ”jobbar” sena kvällar, det vill säga han arrangerar extravaganta fester med glädjeflickor, sprit och kokain i gängets gemensamma lägenhet på exklusiva Tjuvholmen.

Jeppe (Jon Øigarden) är grabbgängets Gordon Gekko. Han festar (nästan) lika hårt som de andra men har betydligt bättre koll på livet och framstår som gängets ledare. Ibland måste han ”avreagera sig” genom att utöva sina kickboxningsfärdigheter på oskyldiga eller förnedra någon under tiden han skryter med sin enorma förmögenhet, men han visar åtminstone tecken på ånger efteråt.

Läs också Här ser du Yellowstone! Serieskaparen Talyor Sherdian är bland de hetaste namnen i strömningsbranschen idag - men var (och hur) får du se alla hans eminenta serier?

William (Pål Sverre Hagen) har tjänat stort på fastigheter och tål vare sig sin bipolära fru eller sina tröttsamma snorungar. Livet är en oändlig socialdemokratisk grå vardag, där den enda ljusglimten är nya horor och kokainfester med kompisgänget. Han har däremot problem med en del dåliga investeringar.

Gemensamt för dem alla är att de har blivit så osannolikt rika att de tror att de är gudar i sin egen lilla värld, där lagar, normer, regler och etik inte längre är något som rör dem. De tänker inte förnedra sig genom att bry sig om var någonstans man kan eller inte kan parkera bilen, de förväntar sig alltid att få bord på de bästa restaurangerna, deras au pairer är slavar och deras kvinnor sex-/bruksföremål. Pengar är Gud och de är överstepräster.

Idag har NRK släppt den första teasertrailern från säsong 3

 

Från verkligheten

Det mest chockerande med serien är att handlingen och karaktärerna är baserade på verkliga händelser och människor.

Seriens skapare har intervjuat ett ”grabbgäng” om deras hedonistiska lyxtillvaro; och skrivit ett dramatiserat manus baserat på deras berättelser.

Manuset bygger huvudsakligen på verkliga personer, allt började med att en kollega till kompisgänget kontaktade produktionsföretaget och sa att de hade en lysande idé till en TV-serie och att han hade klienter som ville berätta om sina dubbelliv.

Baserat på intervjuer med fyra unga, lovande finansvalpar har Øystein Karlsen skrivit och regisserat ett slags norsk/nordisk mix av Billions och The Wolf of Wall Street, i en serie som är både underhållande, rolig och rent av obehaglig.

Exit, sesong 3_1 (4) Exit, sesong 3_1 (5) Exit, sesong 3_1 (6) Exit, sesong 3_1 (7) Exit, sesong 3_1 (8) Exit, sesong 3_1 (9) Exit, sesong 3_1 (10) Exit, sesong 3_1 (11) Exit, sesong 3_1 (13) Exit, sesong 3_1 (15)
<
>
Exit, säsong 3 (Foto: NRK)

Den sista säsongen av Exit-trilogin har premiär den 2 mars på NRK och kommer under 2023 på SVT Play.

Från dagens pressmeddelande kan vi läsa följande om handlingen i säsong 3:

Girighet, dysfunktionella familjerelationer, en kamel, snabba bilar och frosseri i damer och droger. Gänget i Exit återvänder en sista gång.

Finanskillarna kommer utnyttja skatteparadis, kryptovaluta och gröna investeringar för att bli ännu rikare. Men vissa vill ha det annorlunda. Det är dags för revansch. De skrupelfria och destruktiva finansvalparna kanske får vad de förtjänar?

I den tredje säsongen får vi en inblick i hur finansbranschen ser möjligheter att berika sig på den gröna omställningen.

När elkrisen drabbade Europa kom investerarna med en ny slogan. Det är inte längre ”greed is good”. Nu är det ”green is good”. Pengarna flödar som aldrig förr. Investeringar i vind- och solkraft finansieras genom hedgefonder på Cayman Islands och i Luxemburg. Och pengarna som tjänas på att utnyttja regeringarnas gröna bidrag skickas direkt till skatteparadisen.

Det är premissen när mångmiljonärerna är tillbaka. I en cocktail av girighet, narkotika, respektlöshet för alla som inte är lika rika som dem och attityden ”det här livet är ändå ett skämt” har de en självdestruktiv livsstil.

Runt deras isolerade ekokammare finns en grupp vargar som har hållits hungriga för länge. Och den flocken leds av en kvinna som nu lär sig hur männen ska slås i sitt eget spel.

Øystein Karlsen, ”Exit, säsong 3” (Foto: NRK)

Seriens skapare, författare och regissör, Øystein Karlsen, utvecklar:

Sista säsongen av Exit är en kulmen på livet karaktärerna har levt fram till nu. De har alltid levt på ett sätt där de har drivit allt så långt det går, bara för att känna vad som helst. Få någon form av kick. Den här gången går de äntligen för långt. Vi hoppas att Exit 3 blir någon form av dekadent och destruktiv fest att se. Det är svårt att gissa vad som kommer runt hörnet.

Den kontroversiella serien om de rika männens dekadenta, och ibland förkastliga, livsstil är den mest sedda dramaserien på NRK någonsin. Den första säsongen har i genomsnitt setts av 2.1 miljoner tittare och 2 miljoner har sett den andra säsongen.

Serien är också populär i grannländerna. Totalt i Norden, inklusive Norge, har 3,5 miljoner sett den första säsongen, medan den andra säsongen har setts av hela 3,8 miljoner. Detta gör Exit till den förmodligen mest strömmade nordiska dramaserien i hela Norden. Dessutom har serien sålts till ett femtiotal länder.

Tobias Santelmann, ”Exit, säsong 3” (Foto: NRK)

Karlsen säger att cirka 70 % av manuskriptet är hämtat från verkligheten, återberättat efter intervjuer med riktiga finansmän.

Om William, Jeppe, Henrik och Adam är vanliga människor från dagens finansvärld i Norge tvivlar vi på. Då hade Oslobörsen, storbankerna och pensionsfonderna förmodligen inte varit lika framgångsrika. Men att det finns karaktärer med sådana drag tvivlar vi inte en sekund på.

Läs också Sociopaternas lekplats Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.

Det är inte chockerande i sig, det som är chockerande med bakgrunden/skapandet av Exit är att de fyra har velat att detta absurda, förkastliga liv ska komma fram – och att de är stolta över det!

Øystein Karlsen förklarar:

Som tidigare har jag gjort många intervjuer med människor i den miljön och sammanflätat det med det liv karaktärerna redan har levt. Det som är kul är att det alltid är de värsta historierna som är sanna. När det gäller den ekonomiska delen av handlingen råkade jag stöta på rapporten från Tax Justice Norway om ägarkonstellationerna i norsk vindkraft. Jag ringde dem och frågade om det verkligen är så illa. De svarade att det troligen är värre. Då var det bara att börja läsa på, säger serieskaparen. Jag frågade Ekoroteln vad som är det mest otroliga som de flesta inte vet om. Jag fick en lektion i kryptomarknaden som chockade även mig som har arbetat med tidigare säsonger av Exit”, säger Karlsen, som betonar att det ibland också är fiktion.

Simon J. Berger, ”Exit, säsong 3” (Foto: NRK)

En godispåse av överraskningar

NRK:s dramachef Marianne Furevold-Boland ser fram emot lanseringen av den tredje säsongen:

Vi ser verkligen fram emot säsong 3 av Exit. Den här säsongen är en godispåse med överraskningar. Det är fantastiskt hur Øystein Karlsen håller upp en spegel mot vår samtid, och får oss att skratta, gråta, rasa och inte minst engageras av Exit. Den här säsongen har en ännu starkare och mer otrolig historia och vi får återigen en inblick i finansvärldens irrgångar, på gott och ont. Hermione kopplar ett grepp och vi kan lugnt säga att killarna får vad de förtjänar.

Agnes Kittelsen, ”Exit, säsong 3” (Foto: NRK)

Den tredje säsongen har spelats in i Marocko, Spanien, Frankrike, England, Sverige och Norge.

Skådespelare är Agnes Kittelsen (Hermione), Tobias Santelmann (Henrik), Jon Øigarden (Jeppe), Simon J. Berger (Adam), Pål Sverre Hagen (William), Ine Marie Wilmann (Celin) och Sonja Wanda (Tomine). Anders B. Christiansen, Rolf Lassgård, Ellen Helinder och Frank Kjosås karaktärer har fått mer utrymme än tidigare säsonger. Vi får också återse Maria Bonnevie och Bjørn Skagestad.

Nya karaktärer dyker också upp. Jesper Christensen, som är känd för James Bond: Spectre och Kungens Val, är med i sista säsongen, liksom MyAnna Buring (The Witcher).

Den här omgången har Karlsen också fått viss regihjälp av isländaren Gisli Örn Gardarsson, som regisserar två av avsnitten.

Exit, säsong 3 (Foto: NRK)

 

Exit, säsong 1

Vargarna på Aker Brygge

En fascinerande inblick i macho- och skitstövelskulturen i ”grabbgängets” finansvärld.

Läs mer

Exit, säsong 2

Mer av samma sak – fortfarande fucked up!

Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.

Läs mer
Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gängkriget fortsätter

Vill tillbaka i sadeln!

Högerextrem valmanipulation!

Se Robert Downey Jr. i en ny spionserie!

Premiär igår!

Yellowstone lever!

Kommande höjdpunkter på Netflix!

Hel-MAX?

Se trailern!

Premiär idag!

Känslorna är tillbaka!

Netflix slår tillbaka!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen