Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Så ska Netflix komma till rätta med kontodelning

I framtiden kan du behöva betala extra om personer utanför hushållet använder ditt konto.

Av / 2022-07-19 - 18:46
Så ska Netflix komma till rätta med kontodelning

Det är ingen hemlighet att Netflix är bra trötta på att användare delar sitt konto med släkt och vänner som inte bor under samma tak.

Redan förra året rapporterade vi att Netflix övervägde olika tekniska lösningar för att förhindra olaglig kontodelning.

Och nu skriver affärsmediet Bloomberg att Netflix har börjat testa ett nytt sätt att bli av med problemet i bland annat Argentina, El Salvador, Guatemala och Honduras.

I dessa länder kommer användare som använder sitt konto på en TV, eller på en enhet som är ansluten till en TV, att bli ombedda att betala en extra månadsavgift om TV:n eller enheten är fysiskt placerad på en annan plats än kontoägarens hem.

Läs också Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.

Du får logga in på en TV utanför hemmet i upp till 14 dagar utan att Netflix kommer springande med fakturan, men bara en gång om året per fysisk plats.

Med andra ord kan du åka på semester några gånger om året och logga in på ditt Netflix-konto på semesterlägenhetens TV, men om din kusin i grannstaden konsekvent använder ditt konto på sin TV kommer Netflix att fråga dig om du vill lägga till ett nytt hem till ditt konto.

De nya reglerna gäller inte bärbara datorer eller andra mobila enheter, och Netflix kommer initialt inte att tvinga användare att lägga till ett nytt hem på sitt konto, även om det används någon annanstans. I stället frågar de snällt.

Den ”främmande” TV:n kommer dock att blockeras om man inte vill betala den extra avgiften, som i de ovannämnda latinska och sydamerikanska länderna går på USD 2.99 per månad (motsvarande drygt 30 kronor) per ytterligare plats.

Netflix uppger på den lokala supportsidan för Honduras att de bland annat använder IP-adress och användningsmönster för att avgöra om ett konto används utanför det primära ”hemmet”.

Läs också Nytt Netflix-abonnemang med annonser precis runt hörnet Netflix vd motiverar det nya initiativet med att streamingjätten tappar för många priskänsliga tittare.

”Det är fantastiskt att våra prenumeranter älskar Netflix-filmer och TV-serier så mycket att de vill dela dem ännu mer ”, säger Chengyi Long, Netflix chef för produktinnovation, i ett uttalande, enligt The Verge.

”Men den utbredda kontodelningen mellan hushållen i dag undergräver dock vår långsiktiga förmåga att investera i och förbättra vår tjänst”, betonar han.

Det är med andra ord inte otänkbart att den testade lösningen kommer att hitta sin väg till andra länder, däribland Sverige, om Netflix bedömer att den fungerar som avsett.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

5 reaktioner på ”Så ska Netflix komma till rätta med kontodelning”

 1. Johan granberg

  Ända anledningen jag har kvar Netflix är för gamla mamma och pappa kan kolla ibland vilket dom knappt gör men vi tittar tillsammans när jag är på besök. Jag kan och många med mig kommer säga upp Netflix på grund av detta. Personligen har jag bara kollat på disny pluss senaste året. Säger mer än gärna upp Netflix kontot om dom ska fula sig på detta sett.

 2. Personligen jobba jag natt och har möjlighet att ibland se någon film, skall det då bli mitt andra hem isf?
  Tror många kommer säga upp sitt abonnemang om det blir verklighet.

 3. Jag har Netflix bara för att min systers barn utomlands ska kolla på barn serier och film vill de ha mer betalt än jag idag betalar 179kr/mån då av beställer jag skiten helt.

 4. Mats Persson

  Jag har Netflix men betalar inget för det och tittar aldrig på deras program i heller.
  Tråkigt för de som har utbyte av Netflix men lever med för begränsad budget för att ha råd med det.
  Netflix visar hur mycket som kan produceras i en dedikerad film o seriekanal, public service har väl en fem sex miljoner ofrivilliga abonnenter via skatt och vad fan kommer det ut därifrån?
  Det är pinsamt hur lite vi får tillbaka för våra pengar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

To Infinity and Beyond!

RIP Wheeler?

Dags för mer fransk romantik

No more Netflix...!

Ny trailer från kostymdramats värld

Trailern är här!

Komedilegenden återvänder till sina rötter!

Väntan är över!

Premiär i höst!

Sci-fi-klassiker klar för streaming!

Premiärdatumet är klart!

MILF-trailer!

Rulla till toppen