Netflix vill få bort kontodelningen!

Nu vill Netflix hindra kunderna från att dela abonnemang med medlemmar utanför hushållet.
Annons
Annons
forfatter

Strömningsjätten Netflix har ungefär 200 miljoner abonnenter globalt och har fått en rejäl boost av corona-pandemin. Nu vill Reed Hastings & Co bli av med otillåten kontodelning.

I Netflix användarvillkor har det alltid varit kristallklart att man bara får dela sitt Netflix-abonnemang med egna hushållsmedlemmar, alltså familjemedlemmar som bor under samma tak.

I Netflix användarvillkor kan vi läsa:

4.2. Netflix-tjänsten och allt innehåll som visas genom tjänsten är endast för din personliga och icke-kommersiella användning och får inte delas med personer utanför ditt hushåll.

Alltså är det, och har alltid varit, ett klart brott mot användarvillkoren att dela sitt abonnemang med sin pappa i Östersund eller sin studerande dotter i Malmö.

Annons

 

Analyser tyder på att många fler unga abonnenter delar sitt lösenord med ”utomstående” än äldre abonnenter. Här lever ”delningsekonomin” i högsta välmåga.

Läs också
Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?

Hittills har strömningsjättarna haft ett ganska så avslappnad förhållande till lösenordsdelning, helt enkelt för att de ändå har haft en så explosiv tillväxt av abonnenter att pengarna har strömmat in. När tillväxten nu gradvis stabiliseras och kampen mellan tjänsterna hårdnar kommer företagen obönhörligen att leta efter andra sätt att öka sin omsättning på. Då kan det vara lönsamt att bli av med kontodelningen.

Det finns uppskattningar som tyder på att strömningstjänsterna (sammanlagt) förlorar uppemot 77 miljarder kronor årligen på att användarna delar sina abonnemang. Den vansinniga summan förutsätter dock att de som i dag tittar gratis faktiskt tecknar ett eget abonnemang om det blir tekniskt omöjligt att dela lösenord.

Annons

Nu testar Netflix nya tekniska åtgärder för att förhindra kontodelning.

BBC rapporterar att flera Netflix-abonnenter har fått följande meddelande:

If you don’t live with the owner of this account, you need your own account to keep watching.

Emma Corrin i Netflix-serien “The Crown, säsong 4” (Foto: Netflix)

En talesman för Netflix säger till BCC: ”This test is designed to help ensure that people using Netflix accounts are authorised to do so.

Netflix testar nu tvåstegsinloggning, där man till exempel kan behöva bekräfta inloggningen med en extra kod som skickas direkt till abonnentens egen mobiltelefon.

Annons

Något slutgiltigt beslut om denna tekniska lösning för att förhindra kontodelning (som Netflix för närvarande testar i Australien) har ännu inte fattats, men med tanke på de enorma summor som strömningstjänsterna potentiellt går miste om så utgår vi från att åtgärder/åtstramningar kommer.

Under tiden kan din pappa i Östersund eller din dotter i Malmö fortsätta att använda ditt Netflix-konto, även om du bor i Göteborg. Men det är olagligt.

Läs också

Schack matt!
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Uppdaterad drönare med 1-tums kamera och 5,4K-video.
B&W PI5 och PI7 är äntligen här. Båda med aktiv brusreducering och toppmodellen har några extra coola funktioner.
En hittills hemlig rapport avslöjar att Huawei hade obegränsad tillgång till alla samtal i nederländska mobilnätet.
Får dessutom 5G och 12,9-tums Liquid Retina XDR-skärm.
Och 4K HDR och Dolby Vision för en bättre bild.
Äntligen kommer det en smart bricka till Apple-användare som gör att man kan hitta sina nycklar!
Touch ID, bättre ljud, fler färger och 4,5K-skärm.
475 kilometers räckvidd och ”kantig” komfort med plats för sju personer.
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.