Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Netflix vill få bort kontodelningen!

Nu vill Netflix hindra kunderna från att dela abonnemang med medlemmar utanför hushållet.

Av / 2021-03-12 - 11:30
Netflix vill få bort kontodelningen!

Strömningsjätten Netflix har ungefär 200 miljoner abonnenter globalt och har fått en rejäl boost av corona-pandemin. Nu vill Reed Hastings & Co bli av med otillåten kontodelning.

Läs också Disney skakar biobranschen Disney skakar själva fundamentet för biografernas exklusiva filmmonopol.

I Netflix användarvillkor har det alltid varit kristallklart att man bara får dela sitt Netflix-abonnemang med egna hushållsmedlemmar, alltså familjemedlemmar som bor under samma tak.

I Netflix användarvillkor kan vi läsa:

4.2. Netflix-tjänsten och allt innehåll som visas genom tjänsten är endast för din personliga och icke-kommersiella användning och får inte delas med personer utanför ditt hushåll.

Alltså är det, och har alltid varit, ett klart brott mot användarvillkoren att dela sitt abonnemang med sin pappa i Östersund eller sin studerande dotter i Malmö.

 

Analyser tyder på att många fler unga abonnenter delar sitt lösenord med ”utomstående” än äldre abonnenter. Här lever ”delningsekonomin” i högsta välmåga.

Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?

Hittills har strömningsjättarna haft ett ganska så avslappnad förhållande till lösenordsdelning, helt enkelt för att de ändå har haft en så explosiv tillväxt av abonnenter att pengarna har strömmat in. När tillväxten nu gradvis stabiliseras och kampen mellan tjänsterna hårdnar kommer företagen obönhörligen att leta efter andra sätt att öka sin omsättning på. Då kan det vara lönsamt att bli av med kontodelningen.

Det finns uppskattningar som tyder på att strömningstjänsterna (sammanlagt) förlorar uppemot 77 miljarder kronor årligen på att användarna delar sina abonnemang. Den vansinniga summan förutsätter dock att de som i dag tittar gratis faktiskt tecknar ett eget abonnemang om det blir tekniskt omöjligt att dela lösenord.

Läs också Sexhungrande societetskvinnor slår rekord Kostymdramat på Netflix har fått en corona-stängd värld att flockas framför TV-skärmarna.

Nu testar Netflix nya tekniska åtgärder för att förhindra kontodelning.

BBC rapporterar att flera Netflix-abonnenter har fått följande meddelande:

If you don’t live with the owner of this account, you need your own account to keep watching.

Emma Corrin i Netflix-serien ”The Crown, säsong 4” (Foto: Netflix)

En talesman för Netflix säger till BCC: ”This test is designed to help ensure that people using Netflix accounts are authorised to do so.

Netflix testar nu tvåstegsinloggning, där man till exempel kan behöva bekräfta inloggningen med en extra kod som skickas direkt till abonnentens egen mobiltelefon.

Något slutgiltigt beslut om denna tekniska lösning för att förhindra kontodelning (som Netflix för närvarande testar i Australien) har ännu inte fattats, men med tanke på de enorma summor som strömningstjänsterna potentiellt går miste om så utgår vi från att åtgärder/åtstramningar kommer.

Under tiden kan din pappa i Östersund eller din dotter i Malmö fortsätta att använda ditt Netflix-konto, även om du bor i Göteborg. Men det är olagligt.

Läs också Schack matt! Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

1 reaktion på ”Netflix vill få bort kontodelningen!”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Snart är väntan över!

Släpp drakarna loss!

Spionuppföljare

To Infinity and Beyond!

RIP Wheeler?

Dags för mer fransk romantik

No more Netflix...!

Ny trailer från kostymdramats värld

Trailern är här!

Komedilegenden återvänder till sina rötter!

Väntan är över!

Premiär i höst!

Rulla till toppen