Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

HBO Max blir billigare än HBO Nordic

Om 3 veckor ”omformas” HBO Nordic till HBO Max – och månadskostnaden sänks faktiskt. Dessutom utlovas att biofilmerna ska släppas tidigt på Max även 2022.

Av / 2021-10-05 - 16:31
HBO Max blir billigare än HBO Nordic

I åratal har vi sett en av de bästa och mest spektakulära TV-serierna genom tiderna, Game of Thrones, självaste flaggskeppet på HBO, i knappt ens medioker teknisk kvalitet på HBO Nordic. Bitvis har bildkvaliteten varit så grötig att alla detaljer har försvunnit i mörka scener (vilket serien har gott om) och ljudspåret har varit komprimerat. Den tiden är snart förbi!

HBO Max lanserades i USA i maj förra året och 26 oktober ersätter den äntligen HBO Nordic i hela Norden och flera europeiska länder.

Emilia Clarke, ”Game of Thrones” (Foto: HBO)

I dag presenterade HBO månadskostnaden: 89 kronor, alltså 20 kronor mindre än vad HBO Nordic kostar.

HBO Max har också ett årsabonnemang där man betalar 712 kronor för 12 månader, alltså 59 kronor i månaden. Detta är en abonnemangsform som hittills bara Disney+ och Paramount+ har haft.

Det verkar som om HBO Max går ut hårt för att positionera sig och skaffa så stora marknadsandelar som möjligt i den allt hårdare kampen om strömningskunderna. De slåss mot bland annat Netflix, Disney+, Prime Video, Apple TV+, Paramount+ och Viaplay.

Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?

Vi är dock ganska så säkra på att man får vara förberedd på en prishöjning redan under 2022.

HBO Max är WarnerMedias strömningstjänst och finns i 40 länder. Det är inte bara de nordiska länderna som har premiär 26 oktober, det gäller även Spanien och Andorra.

Under 2022 kommer HBO till bland annat Island Baltikum, Portugal och Nederländerna.

Före 2022 års slut ska HBO Max finnas i 34 europeiska länder. På global basis når tjänsten 60 länder 26 oktober, det långsiktiga målet är 190 länder före 2026.

HBO Max lockar med ett stort arkiv av underhållning samt nytt innehåll:

  • Välkända och älskade HBO-titlar som Game of Thrones, The Sopranos och The Wire.
  • Filmer och serier från Warner-portföljen som The Shining, Harry Potter, Lord of The Rings och Dunkirk
  • DC Comics (som Wonder Woman, Batman vs. Superman och Zack Snyder’s Justice League)
  • Cartoon Network
  • CNN
  • TNT
  • Max Originals (som Raised by Wolves och The Flight Attendant)

 

Harry Potter (Foto: Warner)

HBO Max utlovar mer än 10 000 timmars innehåll och ett betydligt bättre och bredare utbud än HBO Nordic.

Bland annat finns hela Harry Potter-katalogen.

Läs också Harry Potter: Trollkarlsmagi En av tidernas mest uppskattade filmserier, om den lite nördiga killen med trollstav och runda glasögon, släpps nu på 4K UDH BD.

Vid lanseringen kommer HBO Max att vara tillgängligt för såväl nya kunder som befintliga kunder för HBO Nordic (oavsett om de är direkta abonnenter eller prenumererar via olika partner). De som redan prenumererar på HBO Nordic kommer automatisk att flyttas över.

HBO Max kommer att ha ett mycket bättre användargränssnitt, kurerade val och rekommendationer skräddarsydda efter personliga preferenser, samt ett barnfilter.

HBO Nordic ersätts av HBO Max (Foto: HBO)

Ännu viktigare är att HBO Max har en mycket bättre teknisk lösning, med bland annat högre bithastighet (HBO Nordic har för närvarande en genomsnittlig bithastighet på ungefär 4 Mbit/sek), mindre komprimerad bild samt HDR-kvalitet i bildsignalen. Med högre bithastighet får 1080p-signaler också bättre upplösning och mer detaljer i bilden.

HBO Max (i USA) har också 4K-upplösning och Dolby Atmos-ljud. Utan att detta är bekräftat tar vi det för givet att så även är fallet för den nordiska versionen av tjänsten.

Tjejerna från ”Sex and the City” är snart tillbaka i rutan. (Foto: HBO)

Redan i december kommer en serie som väldigt många har väntat på: uppföljaren till Sex and the City, And Just like That.

Någon gång nästa år kommer prequel-serien till Game of Thrones, som heter House of the Dragon.

House of the Dragon är baserad på George R.R. Martins bok Fire & Blood, den handlar om familjen Targaryen och utspelas cirka 300 år före Game of Thrones.

Fokus ligger på Daenerys (Emilia Clarke) föräldrar, Targaryens hus, och under tio avsnitt kommer serien att berätta historien om hur Targaryen-familjen, med hjälp av drakar, förenade hela Westeros-kontinenten till ett kungarike.

 

Förutom nya amerikanska serier lovar HBO större satsningar på lokalt innehåll, till exempel säsong 2 av Beforeigners, den kommande svenska serien Lust (med Sofia Helin i huvudrollen) och danska Kamikaze.

Inte nog med det: på grund av coronapandemin har Warner Bros. beslutat att majoriteten av filmerna de släpper 2021 kommer att ha premiär på bio och HBO Max samma dag.

Det innebär att efterlängtade titlar och stora produktioner som Suicide Squad 2, Godzilla vs Kong, Dune och Matrix 4 kan streamas på HBO Max samtidigt som de släpps på bio. Detta lär vara till stor irritation och förtvivlan för biobranschen.

Läs också All film rätt-på-nätet? Tiden som biograferna har ensamrätt på att visa en film reduceras nu radikalt.
Paul Kaye, Thoros i ”Game of Thrones”, går att se i andra säsongen av norska Beforeigners (Foto: HBO)

I dag avslöjar HBO att denna praxis, om än något modifierad, har kommit för att stanna!

Alla Warners filmer 2022 kommer att finnas tillgängliga på HBO Max 45 dagar efter biopremiären – utan extra kostnad.

Disney+ gör på ett litet annorlunda sätt, de släpper storfilmerna på bio och strömningstjänsten samtidigt (som med Black Widow), men då kostar filmen också cirka 300 kronor extra. Efter tre månader blir den tillgänglig för alla, som en del av det vanliga månadsabonnemanget.

Läs också Black Widow till Disney+ Disney lanserar Marvel-storfilmen direkt på Disney+.
HBO Nordic ersätts av HBO Max 26 oktober (Foto: HBO)
Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dags för mer fransk romantik

No more Netflix...!

Ny trailer från kostymdramats värld

Trailern är här!

Komedilegenden återvänder till sina rötter!

Väntan är över!

Premiär i höst!

Sci-fi-klassiker klar för streaming!

Premiärdatumet är klart!

MILF-trailer!

Redo för en ny omgång?

Ett gott skratt förlänger livet!

Rulla till toppen