TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Lasse Hallström filmar för Viaplay

Tom Wlaschiba (från Game of Thrones) syns i den nya Hallström-filmen på Viaplay.

forfatter
Publicerad 2022-07-05 - 17:10

I höst är det premiär för Viaplays nya storfilm Hilma om den banbrytande svenska konstnären Hilma af Klint (1862–1944).

Bakom filmen står den svenska regissören Lasse Hallström (What’s Eating Gilbert Grape, Chocolat), som den här gången har dottern Tora Hallström och hustrun Lena Olin (Havanna) i centrala roller. De två spelar den yngre respektive äldre versionen av Hilma.

Hilma 14
Hilma (Foto: Viaplay)

Game of Thrones och Stranger Things-stjärnan Tom Wlaschiba spelar den österrikiske filosofen Rudolf Steiner. Steiner grundade den antroposofiska rörelsen, liksom Waldorfpedagogiken. Hilma af Klint var mycket fascinerad av Steiners filosofi och rörelse, samtidigt som han blev en slags antagonist för henne. Under sin karriär skapade Hilma af Klint tusentals målningar, skisser och akvareller som revolutionerade måleriet. Under detta arbete sökte hon ofta råd från Rudolf Steiner. Men det var först mer än 20 år efter hennes död som Hilma af Klints verk upptäcktes och visades för världen. Återupptäckten av hennes verk anses vara en av de senaste årens största konsthistoriska upptäckter.

Läs också Game of Thrones, säsong 6 En ovanligt fartfylld säsong bjuder på nya överraskningar, oväntade vändningar och karaktärer som kan växa sig starka.

 Steiners idéer och arbete har inte bara inspirerat den gåtfulla Hilma af Klint och hennes otroliga konst, utan har också haft ett stort inflytande fram till idag. Att utforska dessa människors livshistoria tillsammans med Lasse Hallström och resten av produktionen har varit en rolig och insiktsfull resa”, säger Tom Wlaschiha.

Dessutom spelar den brittiska skådespelaren Jazzy de Lisser (Game of Thrones) rollen som Thomasine Andersson. Hon var sjuksköterska hos Hilma af Klints mor och blev också Hilmas bästa vän och livspartner. Tillsammans åkte de på flera resor runt om i Europa.

”Det var ett privilegium att få väcka den här historien till liv om kvinnor som var långt före sin tid”, säger Jazzy de Lisser.

Hilma 11 scaled 1 Hilma 7 scaled 1 Hilma 6 scaled 1 Hilma 5 scaled 1 Hilma 3 scaled 1 Hilma 9 scaled 1 Hilma 8 scaled 1 Hilma 2 scaled 1 Hilma 15 scaled 1 Hilma 13 scaled 1 Hilma 12 scaled 1
<
>
Hilma (Foto: Viaplay)

Under inspelningen gjordes kopior av Hilma af Klints verk i autentisk storlek.

”Jag är otroligt tacksam över att få arbeta med Tom Wlaschiha i rollen som Rudolf Steiner. Han var en av få män som Hilma verkligen såg upp till och som var en auktoritet för henne. På gott och ont. Thomasine Andersson var Hilmas livspartner under senare år, hennes medhjälpare och sekreterare. Hon organiserade Hilmas verk, översatte texter till tyska och följde henne på alla resor. Jazzy de Lisser spelar den här rollen med en otroligt autentisk ton”, säger regissören Lasse Hallström.

Läs också Ny säsong av Pørni Henriette Steenstrup återvänder till sitt hjärtbarn – och sin glansroll.
Porni sesong 2 1 1140x651 1

Förutom de ovan nämnda namnen ovan medverkar Lily Cole, Cathrine Chalk, Rebecca Calder, Maeve Dermody, Anna Björk, Adam Lundgren, Martin Wallström och Jens Hultén i filmen.

Hilma har premiär på bio och exklusivt på Viaplay i höst.

Filmen är producerad av Helena Danielsson, Lasse Hallström och Sigurdjon Sigvatsson.

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
En kvinnlig Hulk kan väl omöjligen vara bra? Det finns många droppar i havet – och uppenbarligen ännu fler i Marvel-universumet. Men She-Hulk är faktiskt en frisk fläkt i genren.
Se Karpe på Viaplay Från och med idag kan du se den kritikerrosade Karpe-dokumentären på Viaplay.
Vi vill hellre se Durek som norsk kung! Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend