Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

I höst är Joaquin Phoenix Napoleon – se trailern nu

När höstmörkret sänker sig återförenas två filmikoner – för att återigen skapa magi på duken.

Skrivet av / 2023-07-11 - 11:40
I höst är Joaquin Phoenix Napoleon – se trailern nu

Med taglinen: ”He Came from Nothing. He Conquered Everything” har Sony/Columbia och Apple TV+ startat införsäljningen av vad som ser ut att kunna bli en av de mest intensiva, historiska filmupplevelserna genom tiderna: NAPOLEON.

För 23 år sedan serverade regissörlegenden Sir Ridley Scott (Alien, Prometheus, Blade Runner) oss en av vår tids bästa actiondramafilmer, Gladiator.

Med Russell Crowe i huvudrollen, och en intensiv Joaquin Phoenix som Caesar, återskapade han det episka romarriket in i minsta detalj, tills du kunde känna lukten av svett och damm i munnen från den smutsiga källaren i det skräckinjagande Colosseum.

Läs också MeToo-drama från medelåldern Fascinerande historiskt Ridley Scott-drama, som dramaturgiskt dock känns något oförlöst.

Förutom fantastiska kampscener och ett fascinerande historiskt drama fick vi ett djupt mellanmänskligt drama med karaktärer vi trodde på – och brydde oss om. Phoenix var formidabel som den lätt föraktade sonen som inte fick sin fars erkännande; och det slutade med att han dödade honom.

I höst återförenas Scott och Joaquin Phoenix. I Napoleon spelar Phoenix huvudrollen som den mäktige Napoleon Bonaparte (1769-1821).

Nu är den häftiga trailern här:

 

Förutom Phoenix får vi se Vanessa Kirby (Mission: Impossible) som kejsarinnan Joséphine, Ludivine Sagnier (Lupin), Cathrine Walker (som Marie-Antoinette), Ben Miles (The Crown), Matthew Needham, Ian McNeice, Paul Rhys och Youssef Kerkour i ledande roller.

Manuskriptet är skrivet av David Scarpa, som också låg bakom Scotts All The Money in the World (2018).

Napoleon_3 Napoleon_5 Napoleon_4
<
>
Napoleon (Foto: Sony/Columbia / Apple TV+)

Filmen kommer att följa det franska militärgeniets resa till maktens höjdpunkt (som kulminerade med att han krönte sig själv (!) till kejsare 1804), via hans flyktiga förhållande till sin fru, kejsarinnan Joséphine.

Det mellanmänskliga dramat kommer givetvis att ”kryddas” med storslagna strider, på land och vatten; som kommer att lyfta fram Napoleons hänsynslösa ambitioner och unika sinne som militärstrateg.

Läs också All the Money in the World Sir Ridley Scott serverar ännu en dos filmkonst när han tar sig an tidernas rikaste person – och kidnappningen av hans barnbarn.

Av trailern att döma har vi verkligen något att se fram emot. Som vanligt med Scott ser det fantastiskt ut, och Phoenix gnistrar som den legendariska, kallt beräknande kejsaren som låg bakom krig (1803-1815) som skakade och formade hela dagens Europa.

Napoleon (Foto: Sony/Columbia / Apple TV+)

Filmen är en samproduktion mellan Sony/Columbia och Apple TV+, men kommer att släppas exklusivt på bio under en period, innan den kan streamas (troligen i början av 2024).

Biopremiären är satt till den 20 november i år; bara några dagar innan Scott fyller 86 (!) år.

Läs också Arm slides, cross check and report! En genomstabil Idris Elba räddar dagen – och en något tendentiös flygthriller från för mycket turbulens.
Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Veronika - se den nya trailern!

Ronja Rövardotter i tv-serieformat

Ny nordisk kriminalserie på SkyShowtime

Det blir inte snabbare än så här!

Senaste societetsnytt från London anno 1815

Slår alla rekord!

Redo för en ny omgång?

Popdrottningen kommer hem till dig!

Nu blir det nordisk seriefest!

Comeback kid?

Kanslern har talat!

Premiär idag!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen