Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Hijack

En intensiv, välkomponerad men inte helt turbulensfri flight

En genomstabil Idris Elba räddar dagen – och en något tendentiös flygthriller från för mycket turbulens.

Av / 2023-07-12 - 11:31
Hijack
Tor Aavatsmark

Om du ska flyga utomlands i sommar är nog Hijack inte serien du titta på som ”förfest” innan du åker till flygplatsen.

Terror ombord på ett flygplan är verkligen ingen ny genre. Med filmer som Liam Neesons Non-Stop, Samuel L. Jacksons hysteriska Snakes on a Plane, klassikern Airport (1970) och alla tiders flygkrascher med Tom Hanks i Sully och Denzel Washington i Flight har filmindustrin länge lekt med människors rädsla för flygkrascher, terror och kapningar. I andra änden av skalan finns en av de roligaste filmerna genom tiderna, Titta vi flyger! (1980). Nu har Apple TV+ gett sig på genren.

Läs också Flight Robert Zemecki tar oss med på en personlig resa om en stark mans livskamp. Flight är ett gripande drama om den legendariske flygkaptenen Whip som har personliga problem men vägrar inse det. Zemeckis bästa film på många år!

Ombord på en Airbus A330, på en sextimmars flygning från DXB (Dubai) till LHR (London), finns en besättning på 10 personer, cirka 200 passagerare – och bland dem 5 kapare. I första klass sitter den förmögne toppförhandlaren, den skarpsinnige affärsdiplomaten Sam Nelson (Idris Elba).

Serien är inspelad i ”realtid”, så att handlingen utspelar sig under de sex hela timmar som resan från Dubai till London pågår. Vi befinner oss främst ombord i den klaustrofobiska kabinen, men får lite andrum av flygledare, polis och oroliga familjemedlemmar på marken.

Dagen börjar som vilken långdistansflygning som helst, med ett lite brokigt och smått klichéartat persongalleri. Vi får se den irriterande barnfamiljen som gör narr av alla andra passagerare, låter ungen sparka på framsätet och spelar Nintendo – med ljud! De får sällskap av killen som försöker muta besättningen för ett business-säte, kaptenen som ligger med flygvärdinnan, den arroganta hipstern och det rika paret som bara vill vara ifred. Plus de obligatoriska duktiga skolflickorna som är på resa.

Hijack (Foto: Apple TV+)

Sam är på väg hem till London efter tuffa förhandlingar mellan internationella storföretag. Men allt som väntar honom där hemma är ett trasigt äktenskap och en irriterad tonårsson. Vi anar en strimma hopp hos Sam när han lägger upp det dyrbara smycket på sin hatthylla – kan han vinna tillbaka Frun?

Strax efter avresan upptäcker skolflickorna en patron på toaletten och varnar omedvetet kaparna, som tvingas påskynda sin inte särskilt väl genomtänkta plan. Det finns lite för många sådana här element i Hijack, aningen lättvindiga motiv, bitar som inte riktigt faller på plats och saker som lämnas hängande i luften. Sam är bland annat överdrivet observant och osannolikt skicklig på att dra komplexa slutsatser. Han har förmågan att både lugna och övertyga nästan alla sorters människor. Med andra ord: om du inte köper (super)karaktären Sam Nelson kommer den här flygresan förmodligen att bli nästan lika irriterande som en tripp med Ryanair.

Hijack_1 (13) Hijack_1 (14) Hijack_1 (12) Hijack_1 (11) Hijack_1 (10) Hijack_1 (9) Hijack_1 (7) Hijack_1 (5) Hijack_1 (3) Hijack_1 (2) Hijack_1 (1) Hijack_1 (3) Hijack_1 (8)
<
>
Hijack (Foto: Apple TV+)

Som tur är vet Elba hur man levererar varorna, och hur man slår in dem! Med en knivskarp hjärna, ett stoiskt lugn och en extraordinär insikt i det mänskliga psyket inleder Sam sitt sansade pokerspel med kaparna. Hans första mål är att vinna deras förtroende, men samtidigt få kaptenen (en sedvanligt bra Ben Miles, The Crown) på sin sida.

Elba är perfekt castad som en iskall actionhjälte, diplomat och en man som varken kaparna eller några skjutglada passagerare riktigt vet var de har. Hela hans mimik, kroppsspråk och uppträdande andas självförtroende och en no bullshit-mentalitet. Detta gör honom till en utmärkt match för villrådiga kapare.

Läs också Franska frestelser Omar Sy är en fransk gentlemannatjuv med finess och list, i en serie som dryper av charm och lekfullhet.

Trots en del enkla och haltande berättargrepp får Hijack så småningom gott om luft under vingarna och bygger mödosamt upp dramaturgin. Med flera finurliga antydningar från marken, som utvidgar berättelsen, och mer fokuserade motiv, stramar serieskaparen George Kay (Lupin) åt greppet och suger in oss i det klaustrofobiska och täta flygande metallröret, utan kontakt (?) med marken.

Hijack (Foto: Apple TV+)

Greppet att berätta historien i ”realtid” gör att vi alla känner den intensiva tidspressen och de trasiga nerverna hos de alltmer frustrerade kaparna. Allt detta underlättas av utmärkt foto och klippning som håller oss mentalt fastlåsta i Airbus-kroppen. Där en enda man verkar kunna rädda dagen – kanske …

Spänn fast säkerhetsbältet! 4 stjärnor.

Läs också Trivsam nostalgitripp För sista gången tar den legendariske Harrison Ford på sig den ikoniska fedorahatten och greppar läderpiskan. Den omisskännliga och äventyrliga charmen finns fortfarande kvar.

Det första avsnittet av Hijack hade premiär på Apple TV+ den 28 juni, det sista avsnittet släpps den 2 augusti.

Recensionen är baserad på hela säsongen.

Hijack (Foto: Apple TV+)
Karakter
Hijack

Fakta:

  • Apple TV+
  • Release: 28 juni 2023
  • Regi: Jim F. Smith
  • Med: Idris Elba, Ben Miles, Stuart Atterton, Max Beesley, Kate Phillips, Jeremy A. Jones, Jamie Constantinou, Mohamad Elsandel
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2023
  • Längd: 6:05
  • Betyg: 4
  • IMDb

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen