TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Lupin, säsong 1 – del 2

Gentlemannatjuv med lite för enkla grepp

Den ärkefranska gentlemannatjuven charmar oss ännu en gång – men andra delen av säsongen är inte riktigt lika elegant som den första.

forfatter
Publicerad 2021-06-07 - 09:01
Karakter
Krim
Lupin, säsong 1 – del 2

Under mörkaste januari kunde vi mysa framför TV:n med en lekfull, munter och väldigt charmig fransk gentlemannatjuv. Den andra delen av den första säsongen fortsätter på exakt samma sätt, men saknar lite av överraskningsmomentet och uppfinningsrikedomen.

Handlingen bygger löst på den franska fiktiva gentlemannatjuven Arsène Lupin (en bokserie från början av 1900-talet som är skriven av Maurice Leblanc) och vi möter den driftige Assane Diop (Omar Sy) som livnär sig helt i Lupins anda.

Del 1 av den första säsongen slutade hastigt med att Assanes son, Raoul, försvann i tomma intet i en kuststad i Bretagne. Assane är fast övertygad om att det är familjens ärkefiende, den genomkorrupta finansmogulen Hubert Pellegrini (Hervé Pierre), som ligger bakom kidnappningen.

Temat för den här omgången är att rädda sonen, samt att fullborda en listig hämnd mot Pellegrini som svärtade ner Assanes far och drev honom i döden – som en röd tråd lurar den ”omöjliga” kärleken som en gång försvann …

Läs också Franska frestelser Omar Sy är en fransk gentlemannatjuv med finess och list, i en serie som dryper av charm och lekfullhet.

Både handlingen och persongalleriet är starkt karikerade och överdrivna, här målas det fortfarande med bred pensel, med dumma/naiva poliser och hopplöst lättlurade offer, men det är en stil som passar den opretentiösa, äventyrliga rövarhistorien.

Omar Sy är fortfarande ett fynd i rollen som den kreativa, lättsamma och oerhört energiska mästertjuven. En tvättäkta gentlemannatjuv som bara rånar de som tål förlusten, aldrig bär vapen och ror allt i land på ett spektakulärt och fiffigt sätt – ständigt med ett brett leende i ansiktet och en rapp kommentar på lut.

lupin
Lupin, säsong 1, del 2 (Foto: Netflix)

Det ska dock sägas att Sy inte är en man som är så lätt att dölja. Med sin kraftiga och resliga kropp är det lätt att genomskåda många av hans förklädnader. Men trovärdigheten i handlingen är inte kriteriet som haft högst prioritet när manuset författades, och det är inte heller meningen i en sådan här befriande eskapistisk serie där lekfullhet, djärvhet och charmoffensiv har störst fokus.

Ännu en gång får vara med på en vykortsturné i den episka ”Ljusets stad”, med Triumfbågen, Eiffeltornet, Seine och Musée d’Orsay i centrala roller. Trots vackra omgivningar går det lite trögt i de första avsnitten av den här vändan, där jakten på kidnapparna varken är spännande eller har samma wow-faktor som del 1 av den första säsongen.

Spänningen stiger när Assane använder sig av alla medel och listiga metoder för att få Pellegrini att gå i fällan. Finansmogulens naiva dotter, och Assanes före detta flamma, är en viktig bricka i den intrikata plotten.

DSC07562.ARW Lupin, sesong 1, del II_11 DSC05280.ARW DSC08458.ARW Lupin, sesong 1, del II_12 Lupin, sesong 1, del II_10 DSC03806.ARW Lupin, sesong 1, del II_9 DSC09451.ARW Arsene Lupin Season 2
<
>
Lupin, säsong 1, del 2 (Foto: Netflix)

Som kuppserie fungerar Lupin fint, även om den inte är riktigt i klass med genrens allra bästa. Det är när knep och dubbelspel avslöjas som det verkligen svänger om den, på det mer personliga planet behandlas både karaktärer och relationer för ytligt.

Vi tycker inte att det verkar stå lika mycket på spel för Assane i del 2, trots detta är kuppserien fortfarande lekfullt serietidningsaktig och charmig. Så absolut godkänd, lättsam underhållning för en regnig sommarkväll. 4 stjärnor.

Lupin, säsong 1, del 2 (Foto: Netflix)
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Netflix
 • Release: 11 juni 2021
 • Regi: Ludovic Bernard
 • Med: Omar Sy, Ludivine Sagnier, Clotilde Hesme, Hervé Pierre, Vincent Garanger, Vincent Londez, Shirine Boutella, Antoine Gouy, Soufiane Guerrab, Fargass Assandé, Etan Simon
 • Genre: Krim
 • Land: Frankrike
 • År: 2021
 • Längd: 3:42
 • Betyg: 4
IMDB Rating
Lupin Action, Crime, Drama, Mystery | January 8, 2021 (United States) Summary:
Countries: France, United StatesLanguages: French
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
En kvinnlig Hulk kan väl omöjligen vara bra? Det finns många droppar i havet – och uppenbarligen ännu fler i Marvel-universumet. Men She-Hulk är faktiskt en frisk fläkt i genren.
Se Karpe på Viaplay Från och med idag kan du se den kritikerrosade Karpe-dokumentären på Viaplay.
Vi vill hellre se Durek som norsk kung! Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend