Recension: Lupin, säsong 1 – del 1

Fräck och charmig fransk gentlemannatjuv

Omar Sy är en fransk gentlemannatjuv med finess och list, i en serie som dryper av charm och lekfullhet.
Karakter
Krim
Lupin, säsong 1 – del 1
Annons
Annons
forfatter

Det är inte ofta franska TV-serier toppar Netflix-listorna här hemma, men i Lupins fall är det välförtjänt!

Handlingen bygger löst på den franska fiktiva gentlemannatjuven Arsène Lupin (en bokserie från början av 1900-talet som är skriven av Maurice Leblanc) och vi möter den driftige Assane Diop (Omar Sy) som livnär sig helt i Lupins anda.

Som pojke fick Assane böckerna om Arsène Lupin av sin pappa, Babakar. Pappan jobbade som chaufför åt en av Frankrikes mest välbärgade familjer, frontad av patriarken – och självutnämnde filantropen – Hubert Pellegrini (Hervé Pierre).

Anställningen slutade dock med en tragedi efter att ett unikt diamanthalsband, som en gång tillhört självaste Marie Antoinette, försvunnit från familjens kassaskåp. Babakar åtalades och hittades strax efteråt död i sin cell. 25 år senare dyker det unika smycket upp igen. Då är det tillbaka i Pellegrini-familjens ägo och ställs ut på Louvren i väntan på en exklusiv auktion. Av en ”slump” får Assane jobb som städare på Louvren …

Annons
Lupin, säsong 1 – del 1 (Foto: Netflix)

Vi får se en skönt överdramatiserad, serietidningsaktig kuppfilm som påminner om en blandning av Oceans Eleven och Tintin. Omar Sy (som vi senast såg i TogoDisney+) är suverän som den smarta och världsvana storcharmören och tjuven. De ofta förekommande tillbakablickarna ger karaktären djup och innehåll.

Både handlingen och karaktärerna är starkt karikerade och överdrivna, här målas det mesta med bred pensel – med dumma poliser och lättlurade offer – men det är en stil som passar denna opretentiösa och äventyrliga rövarhistoria.

Den första halvan, när Assane och hans idiotkumpaner ska göra Den stora Kuppen är säsongens starkaste (och roligaste), efter detta flyttas fokus till hur han ska hämnas sin pappa, då tappar serien lite av sin lekfulla nerv.

De tre första avsnitten är regisserade av Louis Leterrier, som med Now You See Me bevisade att han kan den här genren ut i fingerspetsarna.

DSC00333.ARW Lupin, sesong 1_9 Lupin, sesong 1_8 Lupin, sesong 1_7 Lupin, sesong 1_6 DSC08458.ARW DSC04205.ARW
<
>
Lupin, säsong 1 - del 1 (Foto: Netflix)

Alla turer i handlingen och sätten som trassel och mysterier löses på känns lite väl enkla för att serien ska nå hela vägen till toppen av betygsskalan, men Lupin är mycket välgjord och lättsmält underhållning som garanterat kommer att fånga en stor publik – att den dessutom är på franska är en ren bonus. 4 starka stjärnor.

Annons

Märkligt nog har Netflix bestämt sig för att dela upp säsong 1 i två delar, möjligen eftersom produktionen har stoppats på grund av coronakrisen. Säsongen sluter därför plötsligt och oväntat, i skrivande stund är det inte heller klart när andra delen släpps, vi gissar på tidigt i höst.

Läs också
Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?
Fakta
  • Netflix
  • Release: 8 januari 2021
  • Regi: Louis Leterrier
  • Med: Omar Sy, Ludivine Sagnier, Clotilde Hesme, Hervé Pierre, Vincent Garanger, Vincent Londez, Shirine Boutella, Antoine Gouy, Soufiane Guerrab, Fargass Assandé, Etan Simon
  • Genre: Krim
  • Land: Frankrike
  • År: 2021
  • Längd: 4:09
  • Betyg: 4
IMDB Rating
Lupin  | TV Series (2021– ) 3h 51min | Action, Crime, Drama | TV Series (2021– ) Summary: Inspired by the adventures of Arsène Lupin, gentleman thief Assane Diop sets out to avenge his father for an injustice inflicted by a wealthy family.
Countries: France, USALanguages: French

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Efter lanseringen av STAR kan Disney+ erbjuda 300 ”nya” filmer och serier – inklusive Die Hard och Big Sky.
HBO har släppt trailern till sin nya norska dramaserie.
Se den första, häftiga, trailern till den nya storfilmen.
Även nykomlingen Paramount+ vill producera lokalt, nordiskt innehåll.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.
Starka kvinnor med högst personliga problem är den drivande kraften i detta starka Netflix-drama.
Den sanna historien om en otrolig arkeologisk utgrävning har blivit en liten (brittisk) filmpärla.
Årets kortaste månad bjuder på ljusare dagar och enorma mängder nya titlar.
Omar Sy är en fransk gentlemannatjuv med finess och list, i en serie som dryper av charm och lekfullhet.
Amazon serverar oss en grov, smutsig och realistisk maffiahistoria, sedd ur en kvinnas synvinkel. En fräsch knorr på en annars lite stagnerad genre.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.