TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension: Lupin, säsong 1 – del 1

Fräck och charmig fransk gentlemannatjuv

Omar Sy är en fransk gentlemannatjuv med finess och list, i en serie som dryper av charm och lekfullhet.

Karakter
Krim
Lupin, säsong 1 – del 1

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 8 januari 2021
  • Regi: Louis Leterrier
  • Med: Omar Sy, Ludivine Sagnier, Clotilde Hesme, Hervé Pierre, Vincent Garanger, Vincent Londez, Shirine Boutella, Antoine Gouy, Soufiane Guerrab, Fargass Assandé, Etan Simon
  • Genre: Krim
  • Land: Frankrike
  • År: 2021
  • Längd: 4:09
  • Betyg: 4

Det är inte ofta franska TV-serier toppar Netflix-listorna här hemma, men i Lupins fall är det välförtjänt!

Handlingen bygger löst på den franska fiktiva gentlemannatjuven Arsène Lupin (en bokserie från början av 1900-talet som är skriven av Maurice Leblanc) och vi möter den driftige Assane Diop (Omar Sy) som livnär sig helt i Lupins anda.

Som pojke fick Assane böckerna om Arsène Lupin av sin pappa, Babakar. Pappan jobbade som chaufför åt en av Frankrikes mest välbärgade familjer, frontad av patriarken – och självutnämnde filantropen – Hubert Pellegrini (Hervé Pierre).

Anställningen slutade dock med en tragedi efter att ett unikt diamanthalsband, som en gång tillhört självaste Marie Antoinette, försvunnit från familjens kassaskåp. Babakar åtalades och hittades strax efteråt död i sin cell. 25 år senare dyker det unika smycket upp igen. Då är det tillbaka i Pellegrini-familjens ägo och ställs ut på Louvren i väntan på en exklusiv auktion. Av en ”slump” får Assane jobb som städare på Louvren …

Lupin, säsong 1 – del 1 (Foto: Netflix)

Vi får se en skönt överdramatiserad, serietidningsaktig kuppfilm som påminner om en blandning av Oceans Eleven och Tintin. Omar Sy (som vi senast såg i TogoDisney+) är suverän som den smarta och världsvana storcharmören och tjuven. De ofta förekommande tillbakablickarna ger karaktären djup och innehåll.

Både handlingen och karaktärerna är starkt karikerade och överdrivna, här målas det mesta med bred pensel – med dumma poliser och lättlurade offer – men det är en stil som passar denna opretentiösa och äventyrliga rövarhistoria.

Den första halvan, när Assane och hans idiotkumpaner ska göra Den stora Kuppen är säsongens starkaste (och roligaste), efter detta flyttas fokus till hur han ska hämnas sin pappa, då tappar serien lite av sin lekfulla nerv.

De tre första avsnitten är regisserade av Louis Leterrier, som med Now You See Me bevisade att han kan den här genren ut i fingerspetsarna.

DSC00333.ARW Lupin, sesong 1_9 Lupin, sesong 1_8 Lupin, sesong 1_7 Lupin, sesong 1_6 DSC08458.ARW DSC04205.ARW
<
>
Lupin, säsong 1 - del 1 (Foto: Netflix)

Alla turer i handlingen och sätten som trassel och mysterier löses på känns lite väl enkla för att serien ska nå hela vägen till toppen av betygsskalan, men Lupin är mycket välgjord och lättsmält underhållning som garanterat kommer att fånga en stor publik – att den dessutom är på franska är en ren bonus. 4 starka stjärnor.

Märkligt nog har Netflix bestämt sig för att dela upp säsong 1 i två delar, möjligen eftersom produktionen har stoppats på grund av coronakrisen. Säsongen sluter därför plötsligt och oväntat, i skrivande stund är det inte heller klart när andra delen släpps, vi gissar på tidigt i höst.

Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?
LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

1 svar på ”Lupin, säsong 1 – del 1”

Lämna en kommentar

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.