Recension: Togo

Klassisk Disney-sentimentalitet

Disney berättar ”den sanna” historien om den otroliga vaccinkapplöpningen i Alaska för snart hundra år sedan.
Karakter
Drama
Togo
Annons
Annons
forfatter

I och med lanseringen av Disney+ i Sverige rasar strömningskriget för fullt. Nu har både recensenter och konsumenter fått ett helt nytt film- och serieuniversum att vältra sig i (här kan du teckna ett svenskt abonnemang på Disney+). I första hand kommer Ljud & Bild att fokusera på så kallade Disney+ Originals, alltså nya serier och filmer som producerats exklusivt för Disney+ sedan USA-lanseringen i november 2019.

Vi har redan recenserat den ”största” titeln, första säsongen av Star Wars: The Mandalorian, men nu är det den sanna historien om en heroisk hund som har väckt vårt intresse.

 

Vi har varit i ”The Big Apple” flera gånger och då promenerat förbi bronsstatyn av siberian husky-hunden Balto i Central Park. Som barn läste vi med stora ögon North of the Yukon (av den legendariska Disney-tecknaren Carl Barks), om hundkapplöpningen för att leverera vaccin till den avlägsna staden Nome i Alaska. Med filmen Togo vill Disney berätta den riktiga historien.

Den vindpinade småstaden Nome drabbas vintern 1925 av en omfattande difterismitta, som främst drabbar barn. Tidernas värsta vinterstorm gör det omöjligt att nå staden med flyg och myndigheterna kommer fram till att det bästa sättet att transportera vaccin är med hundspann. Men det är ont om tid och vintern är hård.

Den norska hunduppfödaren Leonhard Seppala (Willem Dafoe) har tagit med sig sin belgiska hustru (Julianne Nicholson) till Alaskas vildmark, i jakt på ett bättre liv. Guld hittar de inte, men väl husky-hunduppfödning som de försörjer sig på. När de får en vild valp, Togo, vill Leonhard göra sig av med honom, men hans ”mjukare” fru vill behålla underdogen och anar att den har en stor potential.

Togo (Foto: Walt Disney)

Kort sagt: Togo är en klassisk Disney-film, på gott och ont. Det är en dramatisk historia om hjältemod, omöjliga prövningar och om hur djur och människor kan övervinna alla förväntningar vi har på dem.

På samma gång är filmen onödigt pompös, svulstig och överdrivet sentimental, ackompanjerad av inte särskilt subtil stråkmusik. Filmens starkaste scener är under det oerhört dramatiska ”serumloppet” som går längs branta bergssidor, på vindpinade platåer och på isflak som bryts upp i stormiga hav.

Togo_6 Togo_5 Togo_9 Togo_8 Togo_7 Togo_3 Togo_2
<
>
Togo (Foto: Walt Disney)

Ericson Core (regi) har valt att dela upp historien med ständiga återblickar från Togos uppväxt och familjeliv, vilket till stor del bryter dramaturgin i det intensiva drama som utspelas i nutid. Dessutom kan vi inte förstå tanken med att lägga på ett suddigt filter längs bildens kanter, det gör bara att filmen ibland ser billig och ”direkt-till-video” ut. Specialeffekterna faller också igenom och känns konstlade.

Willem Dafoe gör, som alltid, ett stabilt jobb av en inte särskilt spektakulär karaktär, och samspelet mellan honom och Julianne Nicholson är varmt och trovärdigt. Den vilda naturen är slående vacker och en perfekt inramning för dramat som utspelar sig, men vi hade velat ha en lite mer nyanserad och mindre välpolerad historia.

4 svaga stjärnor till en film som garanterat faller hela familjen i smaken – precis vad Disney har velat åstadkomma.

Togo (Foto: Walt Disney)

/ registrera dig för att läsa den här artikeln gratis

Var vänlig bekräfta innan du registrerar dig

Jag accepterar Ljud & Bilds villkor. Jag vill ta emot nyhetsbrev och information, som skickas ut ett par gånger i månaden. Jag kan när som helst avregistrera mig.

eller registrera dig via e-post

Glömt lösenordet? Ange din e-postadress, så får du ett mail med en länk så att du kan ange ett nytt lösenord.

Fakta
  • Disney+
  • Release: 15 september 2020
  • Regi: Ericson Core
  • Med: Willem Dafoe, Julianne Nicholson, Christopher Heyerdahl, Richard Dormer, Adrien Dorval, Michael Greyeyes, Thorbjørn Harr, Michael McElhatton
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2019
  • Längd: 1:53
  • Betyg: 4
IMDB Rating
Togo (2019) 1h 53min | Adventure, Biography, Drama | 20 December 2019 (USA) Summary: The story of Togo, the sled dog who led the 1925 serum run yet was considered by most to be too small and weak to lead such an intense race.
Countries: USALanguages: English

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.