Recension : Togo

Klassisk Disney-sentimentalitet

Disney berättar ”den sanna” historien om den otroliga vaccinkapplöpningen i Alaska för snart hundra år sedan.

Karakter
Drama
Togo

I och med lanseringen av Disney+ i Sverige rasar strömningskriget för fullt. Nu har både recensenter och konsumenter fått ett helt nytt film- och serieuniversum att vältra sig i (här kan du teckna ett svenskt abonnemang på Disney+). I första hand kommer Ljud & Bild att fokusera på så kallade Disney+ Originals, alltså nya serier och filmer som producerats exklusivt för Disney+ sedan USA-lanseringen i november 2019.

Vi har redan recenserat den ”största” titeln, första säsongen av Star Wars: The Mandalorian, men nu är det den sanna historien om en heroisk hund som har väckt vårt intresse.

 

Vi har varit i ”The Big Apple” flera gånger och då promenerat förbi bronsstatyn av siberian husky-hunden Balto i Central Park. Som barn läste vi med stora ögon North of the Yukon (av den legendariska Disney-tecknaren Carl Barks), om hundkapplöpningen för att leverera vaccin till den avlägsna staden Nome i Alaska. Med filmen Togo vill Disney berätta den riktiga historien.

Den vindpinade småstaden Nome drabbas vintern 1925 av en omfattande difterismitta, som främst drabbar barn. Tidernas värsta vinterstorm gör det omöjligt att nå staden med flyg och myndigheterna kommer fram till att det bästa sättet att transportera vaccin är med hundspann. Men det är ont om tid och vintern är hård.

Den norska hunduppfödaren Leonhard Seppala (Willem Dafoe) har tagit med sig sin belgiska hustru (Julianne Nicholson) till Alaskas vildmark, i jakt på ett bättre liv. Guld hittar de inte, men väl husky-hunduppfödning som de försörjer sig på. När de får en vild valp, Togo, vill Leonhard göra sig av med honom, men hans ”mjukare” fru vill behålla underdogen och anar att den har en stor potential.

Togo (Foto: Walt Disney)

Kort sagt: Togo är en klassisk Disney-film, på gott och ont. Det är en dramatisk historia om hjältemod, omöjliga prövningar och om hur djur och människor kan övervinna alla förväntningar vi har på dem.

På samma gång är filmen onödigt pompös, svulstig och överdrivet sentimental, ackompanjerad av inte särskilt subtil stråkmusik. Filmens starkaste scener är under det oerhört dramatiska ”serumloppet” som går längs branta bergssidor, på vindpinade platåer och på isflak som bryts upp i stormiga hav.

Togo_6 Togo_5 Togo_9 Togo_8 Togo_7 Togo_3 Togo_2
<
>
Togo (Foto: Walt Disney)

Ericson Core (regi) har valt att dela upp historien med ständiga återblickar från Togos uppväxt och familjeliv, vilket till stor del bryter dramaturgin i det intensiva drama som utspelas i nutid. Dessutom kan vi inte förstå tanken med att lägga på ett suddigt filter längs bildens kanter, det gör bara att filmen ibland ser billig och ”direkt-till-video” ut. Specialeffekterna faller också igenom och känns konstlade.

Willem Dafoe gör, som alltid, ett stabilt jobb av en inte särskilt spektakulär karaktär, och samspelet mellan honom och Julianne Nicholson är varmt och trovärdigt. Den vilda naturen är slående vacker och en perfekt inramning för dramat som utspelar sig, men vi hade velat ha en lite mer nyanserad och mindre välpolerad historia.

4 svaga stjärnor till en film som garanterat faller hela familjen i smaken – precis vad Disney har velat åstadkomma.

Togo (Foto: Walt Disney)

Fakta

 • Disney+
 • Release: 15 september 2020
 • Regi: Ericson Core
 • Med: Willem Dafoe, Julianne Nicholson, Christopher Heyerdahl, Richard Dormer, Adrien Dorval, Michael Greyeyes, Thorbjørn Harr, Michael McElhatton
 • Genre: Drama
 • Land: USA
 • År: 2019
 • Längd: 1:53
 • Betyg: 4

IMDB Rating

Togo (2019) 1h 53min | Adventure, Biography, Drama | 20 December 2019 (USA) Summary: The story of Togo, the sled dog who led the 1925 serum run yet was considered by most to be too small and weak to lead such an intense race.
Countries: USALanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  HBO tar oss med på en iskall och föga tillfredsställande hockey-resa.
  The Boss och hans E Street Band är tillbaka i klassisk form, på ett gediget men ojämnt album.
  Om du har en möjlighet så se till att ditt nästa biobesök blir till IMAX-bio. Du kommer inte att ångra dig.
  Kristna, konservativa Mellanvästern i USA utgör bakgrunden för Netflix skandalösa familjekrönika om våld, åtrå och den ständigt närvarande arvsynden.
  Netflix lyckas bara delvis med sin feministiska knorr på Sherlock Holmes.
  Disney berättar ”den sanna” historien om den otroliga vaccinkapplöpningen i Alaska för snart hundra år sedan.
  I dag har Disney+ premiär, men vad ska du titta på?
  Bakgrundshistorien om den legendariska, iskalla syster Ratched är en perfekt inramning för en ovanligt lyckad TV-serie.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.