Recension: Togo

Klassisk Disney-sentimentalitet

Disney berättar ”den sanna” historien om den otroliga vaccinkapplöpningen i Alaska för snart hundra år sedan.
Karakter
Drama
Togo
Annons
Annons
forfatter

I och med lanseringen av Disney+ i Sverige rasar strömningskriget för fullt. Nu har både recensenter och konsumenter fått ett helt nytt film- och serieuniversum att vältra sig i (här kan du teckna ett svenskt abonnemang på Disney+). I första hand kommer Ljud & Bild att fokusera på så kallade Disney+ Originals, alltså nya serier och filmer som producerats exklusivt för Disney+ sedan USA-lanseringen i november 2019.

Vi har redan recenserat den ”största” titeln, första säsongen av Star Wars: The Mandalorian, men nu är det den sanna historien om en heroisk hund som har väckt vårt intresse.

 

Vi har varit i ”The Big Apple” flera gånger och då promenerat förbi bronsstatyn av siberian husky-hunden Balto i Central Park. Som barn läste vi med stora ögon North of the Yukon (av den legendariska Disney-tecknaren Carl Barks), om hundkapplöpningen för att leverera vaccin till den avlägsna staden Nome i Alaska. Med filmen Togo vill Disney berätta den riktiga historien.

Annons

Den vindpinade småstaden Nome drabbas vintern 1925 av en omfattande difterismitta, som främst drabbar barn. Tidernas värsta vinterstorm gör det omöjligt att nå staden med flyg och myndigheterna kommer fram till att det bästa sättet att transportera vaccin är med hundspann. Men det är ont om tid och vintern är hård.

Den norska hunduppfödaren Leonhard Seppala (Willem Dafoe) har tagit med sig sin belgiska hustru (Julianne Nicholson) till Alaskas vildmark, i jakt på ett bättre liv. Guld hittar de inte, men väl husky-hunduppfödning som de försörjer sig på. När de får en vild valp, Togo, vill Leonhard göra sig av med honom, men hans ”mjukare” fru vill behålla underdogen och anar att den har en stor potential.

Togo (Foto: Walt Disney)

Kort sagt: Togo är en klassisk Disney-film, på gott och ont. Det är en dramatisk historia om hjältemod, omöjliga prövningar och om hur djur och människor kan övervinna alla förväntningar vi har på dem.

På samma gång är filmen onödigt pompös, svulstig och överdrivet sentimental, ackompanjerad av inte särskilt subtil stråkmusik. Filmens starkaste scener är under det oerhört dramatiska ”serumloppet” som går längs branta bergssidor, på vindpinade platåer och på isflak som bryts upp i stormiga hav.

Togo_6 Togo_5 Togo_9 Togo_8 Togo_7 Togo_3 Togo_2
<
>
Togo (Foto: Walt Disney)

Ericson Core (regi) har valt att dela upp historien med ständiga återblickar från Togos uppväxt och familjeliv, vilket till stor del bryter dramaturgin i det intensiva drama som utspelas i nutid. Dessutom kan vi inte förstå tanken med att lägga på ett suddigt filter längs bildens kanter, det gör bara att filmen ibland ser billig och ”direkt-till-video” ut. Specialeffekterna faller också igenom och känns konstlade.

Annons

Willem Dafoe gör, som alltid, ett stabilt jobb av en inte särskilt spektakulär karaktär, och samspelet mellan honom och Julianne Nicholson är varmt och trovärdigt. Den vilda naturen är slående vacker och en perfekt inramning för dramat som utspelar sig, men vi hade velat ha en lite mer nyanserad och mindre välpolerad historia.

4 svaga stjärnor till en film som garanterat faller hela familjen i smaken – precis vad Disney har velat åstadkomma.

Togo (Foto: Walt Disney)

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Disney+
  • Release: 15 september 2020
  • Regi: Ericson Core
  • Med: Willem Dafoe, Julianne Nicholson, Christopher Heyerdahl, Richard Dormer, Adrien Dorval, Michael Greyeyes, Thorbjørn Harr, Michael McElhatton
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2019
  • Längd: 1:53
  • Betyg: 4
IMDB Rating
Togo (2019) 113min | Adventure, Biography, Drama | 20 December 2019 (USA) Summary: The story of Togo, the sled dog who led the 1925 serum run yet was considered by most to be too small and weak to lead such an intense race.
Countries: USALanguages: English

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.
Starka kvinnor med högst personliga problem är den drivande kraften i detta starka Netflix-drama.