TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension All the Money in the World

Skoningslöst familjedrama

Sir Ridley Scott serverar ännu en dos filmkonst när han tar sig an tidernas rikaste person – och kidnappningen av hans barnbarn.

forfatter
Publicerad 2018-06-28 - 09:39
Karakter
Thriller
All the Money in the World

Rom 1973: Den 16-årige sonsonen till J.P. Getty, den rikaste finans-tycoonen i världen, blir kidnappad. Genast kommer ett lösenkrav på ofattbara 17 miljoner dollar (vilket motsvarar närmare 800 000 000 kronor i dagens pengavärde).

Bortsett från hans enorma förmögenhet och konstsamling är Getty mest för sitt svar på frågan ”Hur mycket är du villig att betala?” när barnbarnet blivit kidnappat: ”Ingenting!”

Svår början

Filmen är förmodligen – något oförtjänt – mest känd för Ridley Scotts radikala beslut att spela in alla Kevin Spaceys scener på nytt, bara en månad före premiären. Efter #MeToo-avslöjandena om Spacey kunde Scott inte stå för den färdiga produkten. Christopher Plummer kallades in i all hast och på otroliga åtta (!) dagar spelade de in hela 22 scener på nytt – något som höjde kostnaden från 328 till 410 miljoner kronor.

Med ”problemet” Spacey ur vägen var det upp till Plummer att tolka huvudrollen som den, milt sagt, excentriska oljemiljardären.

Om det var moraliskt rätt eller fel att klippa bort Spacey är en framtida diskussion, men låt oss uttrycka det så här: vi är väl inte lika övertygade som Scott om att Spacey var tvungen att plockas bort. Å andra sidan skulle Spacey i huvudrollen ha stulit mycket fokus från själva filmen, så ur kommersiell synvinkel kan nog beslutet motiveras. En sak är säker, slutresultatet, med Plummer som Getty, har blivit en utmärkt film.

Dysfunktionell familj

J. Paul Getty skaffade sig en enorm förmögenhet genom att investera i olja i Afrika. Han var en pionjär som var ute tidigt, såg möjligheter där andra såg problem och var känd som en stenhård och cynisk förhandlare. Om han var framgångsrik i näringslivet var familjelivet i en helt annan sak.

Gamle Getty gifte sig – och skilde sig – hela fem gånger och var känd för sitt föga känsliga uttalande: ”A lasting relationship with a woman is only possible if you are a business failure.” Och som bekant var han inte direkt misslyckad i näringslivet …

Getty hade visserligen en delvis logisk förklaring till att vägra betala en lösensumma, han hade ju trots allt 14 barnbarn och om han skulle betala för att få honom fri så skulle det vara ett farligt prejudikat. Men det var förmodligen inte där som hunden låg begravd, Getty var osannolikt snål av naturen och hyste stort agg mot sin före detta svärdotter, Abigail, när hon vid sin skilsmässa från sin knarkande make fick vårdnaden av barnet.

Inre kamp

Det är inte kidnappningsdrama kring Paul Getty III (Charlie Plummer), och om han blir skadad och/eller överlever, som är filmena centrala spänning, det är dramat som utspelas i kulisserna i den dysfunktionella familj som driver filmen framåt.

Getty påminner på många sätt om den äldre Carl Barks-versionen av Joakim von Anka. En stenrik, introvert och grinig gammal gubbe utan familj eller vänner. Han bor i palats men tvättar ändå sina skjortor själv när han bor på hotell så att han kan spara några dollar. Och i sitt eget hem har han installerat en mynttelefon för gäster som vill ringa.

Pappan till kidnappningsoffret är helt frånvarande, han bor i Marocko lever livets glada dagar med vin, knark, glädjeflickor och sång.

Perfektionist

Arbetsnarkomanen Ridley Scott är, trots 80 år fyllda, fortfarande en väldigt produktiv regissör. Dessutom är han känd för sitt stora fokus på detaljer och kvalitet i alla led. Ingenting överlåts åt slumpen i hans imponerande film-CV. Som alltid bjuder Scott in till en visuell fest, med foto, belysning och klippning av världsklass.

Michelle Williams är enastående som mamman som pendlar från desperation och ilska till beslutsamhet och handling, men Wahlbergs karaktär blir lite för ordinär, på gränsen till karikerad.

Vi får förmodligen aldrig veta hur bra prestation Kevin Spacey skulle ha åstadkommit som Getty, men vi tror knappast att han skulle ha toppat Plummers sagolika och subtila skådespelarkonst av världsklass. Plummer är ett fynd i rollen som tidernas snålaste surgubbe, han ger oss rysningar längs ryggen!

All the Money In the World är en ovanligt fascinerande film som bygger på en helt otrolig verklig händelse och som handlar om en extraordinär person. Inte helt felfri, men definitivt värd 5 stjärnor.

Märkligt nog släpps inte filmen i 4K, men Blu-ray-utgåvan är vekligen inte dålig. Bra skärpa, strålande svärta och ett komplext ljudspår (DTS 5.1) som imponerar. Bonusmaterialet består av ett par utelämnade scener och tre minidokumentärer – inte långa, men de belyser filmen väl.

<
>
(Foto: Tillverkare)
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
Release: 11 juni 2018 Regi: Ridley Scott Med: Michelle Williams, Christopher Plummer, Mark Wahlberg, Romain Duris, Timothy Hutton, Charlie Plummer Land: USA År: 2017 Längd: 2:12
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Se Karpe på Viaplay Från och med idag kan du se den kritikerrosade Karpe-dokumentären på Viaplay.
Vi vill hellre se Durek som norsk kung! Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Vinner hon kronprinsens hjärta? Netflix släpper nu en trailer för ännu en norsk långfilm.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend