Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Disney firar 100 år

Det är Musse Pigg & Co:s födelsedag.

Av / 2023-10-16 - 17:51
Disney firar 100 år

För exakt 100 år sedan idag, den 16 oktober, grundade bröderna Walter Elias (1901–1966) och Roy Oliver Disney (1893–1971) i Chicago underhållningsföretaget Disney Brothers Studio, idag känt som The Walt Disney Company.

Och underhållningsbranschen blev sig aldrig lik.

Walt var den kreativa hjärnan, medan Roy skötte ekonomin. Tillsammans lade de grunden till världens största underhållningsföretag, som idag omfattar ett brett utbud av produkter från klassiska animerade filmer, spelfilmer, strömningstjänster, nöjesparker, TV-kanaler, videospel, serietidningar och musik.

Underhållningsjätten rankas för närvarande på 50:e plats bland amerikanska företag med högst omsättning.

Steamboat Willie (Foto: Walt Disney)
Steamboat Willie (Foto: Walt Disney)

Företaget var en pionjär inom animationskonsten och lanserade 1928 Steamboat Willie, med den då okände Musse Pigg i huvudrollen. Filmen var den första tecknade filmen med synkroniserat ljud. År 1932 släpptes den första tecknade filmen i färg, Flowers and Trees, medan världens första animerade långfilm, Snövit och de sju dvärgarna, hade premiär 1937.

Sedan dess har de animerade klassikerna duggat tätt.

Läs också En Disney-klassiker – till förmån för nya läsare! Nu släpper Walt Disney 9 av sina klassiker på Blu-ray.

Idag har företaget vuxit till en underhållningsjätte som gör mycket mer än korta tecknade filmer. Med gigantiska förvärv som Lucasfilm (Star Wars), Pixar, Marvel och 20th Century Fox, och lanseringen av sin egen strömningstjänst, Disney+, 2019, har Musse Pigg & Co en enorm räckvidd, med en försäljning på astronomiska 904 miljarder kronor (82,7 miljarder dollar).

Walt Disney World (Foto: Ljud & Bild / Tor Aavatsmark)

Under de senaste åren har Disney gjort en guldgruva av att återskapa sina animerade klassiker i live-action-filmer.

Live-action-filmer som Lejonkungen, Alice i Underlandet, Skönheten och odjuret, Askungen och Dumbo har alla blivit enorma kassasuccéer, så det är inte förvånande att underhållningsjätten fortfarande satsar fullt ut på detta projekt. Den senaste var långfilmsversionen av Den lilla sjöjungfrun.

På strömningsfronten har de gjort avtryck med ett antal spin-off-serier från Star Wars- och Marvel-universum (som Loki och Ahsoka), men också med gedigna dramaserier som Dopesick och The Bear.

Läs också Årets bästa serie? Den andra säsongen av The Bear expanderar seriens universum och fördjupar sig i de subtilt förtjusande karaktärerna.

Men strömningstjänsterna längtar nog tillbaka till pandemins extraordinära tillstånd, med stängda biografer, kulturutbud, social distansering, hemmakontor och lockdown – när de alla upplevde en riktig abonnemangsboom när människor runt om i världen var ”inlåsta” bakom sina fyra väggar.

I proportion till abonnemangstillväxten ökade streamingjättarna (som Disney+, Netflix, HBO Nordic, Prime Video, Viaplay och Apple TV+) sin interna innehållsproduktion, och budgetdisciplinen var relativt flexibel.

Star Wars: Ahsoka, säsong 1 (Foto: Disney+)

Men som vi alla vet varar en pandemi (tack och lov) inte för evigt. Och sedan sommaren förra året har strömningsjättarna kämpat för att hålla uppe antalet abonnenter, skurit ner på innehållsproduktionen och till och med lanserat nya reklamfinansierade abonnemang.

Så sent som i mitten av augusti meddelade Disney+ en minskning med över 10 miljoner abonnenter under förra kvartalet, samt blodröda siffror i bokslutet; varefter VD (Bob Iger) meddelade kraftiga kostnadsnedskärningar, lansering av reklambaserade abonnemang, blockering av lösenordsdelning och en kraftig ökning av månadspriset.

Läs också Priserna på Disney+ höjs Prischock! Nu blir det dyrare att titta på dina Disney-favoriter.

Men även på mer traditionella plattformar, som bio, kommer 100-årsjubileet av The Walt Disney Company att firas.

Mellan september och november kommer Disney att lansera ”Celebrating Timeless Stories”, en unik produktion av ett urval av banbrytande Disneyfilmer från förra seklet. Produktionen kommer att bli den första möjligheten för många att se de utvalda Disneyklassikerna på bio.

Biografer över hela landet samarbetar med Disney i detta Disney100-initiativ, vilket ger dem möjlighet att engagera sin publik genom att visa de tidlösa berättelserna med Disneys magi. Storfilmerna kommer att visas från den 1 september till slutet av november, med visningstider enligt varje biografs kalender.

De 5 filmer som ingår i bioprogrammet är

  • Bambi (1942)
  • Askungen (1950)
  • Törnrosa (1959)
  • Lejonkungen (1994)
  • Frost (2013)

Hans van Rijn, Managing Director och Country Manager, The Walt Disney Company Nordic & Baltic, säger

Vi är mycket glada över att Disneys animerade universum från förra seklet blir tillgängligt för biobesökare i hela Norden. Oavsett om du vill återse några av dina favoritfilmer – eller uppleva dessa klassiker för första gången, är detta ett unikt tillfälle att se de populära filmerna på den stora duken som en del av vårt jubileumsfirande.

Walt Disney Companys 100-årsjubileum fortsätter under hela året och hyllar de fans och berättare som har gett liv åt den magi och glädje som har kännetecknat Disney under de senaste 100 åren.

Dopesick (Foto: Walt Disney)
Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Väntan är över!

Premiär i höst!

Sci-fi-klassiker klar för streaming!

Premiärdatumet är klart!

MILF-trailer!

Redo för en ny omgång?

Ett gott skratt förlänger livet!

Kungen ryter igen!

De kriminellas härjningar fortsätter i Kingstown

Harry Potter-ljudböckerna får Dolby Atmos

Se den nya trailern från Förintelsen-helvetet

Hysterisk ny trailer!

Rulla till toppen