TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

Äventyret om Askungen

Blu-ray-recension

Disney har börjat filmatisera sina största animationsframgångar och live-versionen av Askungen är en äventyrsfilm som är en riktig fullträff!

forfatter
Publicerad 2015-08-26 - 09:49
Karakter
Äventyr
Äventyret om Askungen

Den europeiska folksagan om Askungen/Cinderella, som handlar om en person som blir orättvist utnyttjad, sträcker sig tillbaka ända till 1634 i skriftlig form. Som den stora entusiast Walter Elias Disney var av europeiska folkäventyr, försäkrade han sig snabbt om att få filmrättigheterna till sagan. Framgångarna med den tecknade filmen Cinderella (1950) var faktiskt helt avgörande för att rädda företaget från att gå under – och filmen sägs också ha varit en av Walt Disneys personliga favoriter.

På senare år har Disney börjat ge nytt liv åt sina största animerade klassiker, till exempel Alice in Wonderland (2010) och förra årets Maleficent. Med Berättelsen om Askungen, med den stora Shakespeare-regissören Kenneth Branagh vid rodret, får vi ett överflöd av pompa och ståt, prakt, färger och paljetter – vilket gör det ursprungliga äventyret full rättvisa, men också ger det mer djup och substans.

Branagh och manusförfattare Chris Weitz är oerhört trogna mot originalet och den tecknade klassikern från 1950, men tar små men effektfulla grepp som fördjupar och förstärker historien. De ger oss också den tragiska förhistorien om hur Askungen (Lili James från Downtown Abbey) hamnade hos sin styvmor och hennes två elaka döttrar, och så får till och med den elaka styvmodern (en lysande cynisk Cate Blanchett) en chans att ”förklara” sin ondska. Samtidigt som filmen går mer på djupet är den full av förlösande humor och roliga biroller, inte minst en brinnande, fräck och sarkastisk, god fe (Helena Bonham Carter) som är en av filmens höjdpunkter tillsammans med ett par möss och galna ödlor.

Eventyret om Askepott_10

Det verkar som om kostymavdelningen har haft en obegränsad budget, vi har sällan sett mer spektakulära klänningar och otroliga kulisser. Askungen måste vara en våt dröm för alla klänningfetischister och extasen når klimax när den söta Askungen dansar med prinsen (Richard Madden från Game of Thrones) i slottets stora balsal och den extravaganta sagoklänningen blir en egen karaktär. Överdrivet och svulstigt, javisst, men oj så härligt äventyrligt.

Lilly James är perfekt som den söta, lite naiva och alltid så levnadsglada Askungen, vi har sällan sett någon som har så smittsamt leende och utstrålar så mycket charm – söt och bestämd, men tyvärr alldeles för förlåtande och vill göra alla till lags, en kontrast som James får fram på ett subtilt sätt. Filmens äss i rockärmen är dock Cate Blanchett som den extremt manipulativa och fullständigt skrupellösa styvmodern. Med närvaro och finess stjäl hon varje scen hon är med i. Richard Madden som spelar prinsen har fått en lite ynklig ”statist-roll” vars största uppgift är att vara Askungens ”prince charming” – inte mycket att spela på, men han klarar sig fint. Hans far, kungen, gestaltas av en av filmhistoriens största karaktärsskådespelare och det är synd att vi inte får se mer av Derek Jacobi. Dessutom kan vi glädja oss åt svensk närvaro med Stellan Skarsgård som playmakern Storhertigen. De karikerade styvsystrarna är inte mycket mer än komisk utfyllnad.

Eventyret om Askepott_8

Vi såg element av Branaghs förkärlek för extravagans i Thor (2011) men den gången havererade alltihop på grund av en usel handling och ointressanta karaktärer. I Askungen har Branagh tagit extravagansen till nya höjder samtidigt som han håller en stram regi med väldigt få döda stunder, han har uppenbarligen lekt sig igenom den fascinerande historien. Och jämfört med den animerade versionen har den här filmen mer för oss vuxna, utan att för den skull tappa bort barnen. När Branagh får vältra sig i ett klassiskt äventyr och fått en blanco-check till kostymer, kulisser och imponerande specialeffekter (som fyller en funktion) och sedan kryddar det hela med innovativt och fräscht foto (Haris Zambarloukus) så blir helheten en stor filmisk underhållningsbomb – för både stora och små.

CINDERELLA

Visst är filmen ”gammaldags” och uppmuntrar föråldrade könsroller där kvinnor blir lyckliga och når framgång i livet genom att skaffa en framgångsrik man – men det är ju precis så härligt gammaldags som sagan faktiskt är. Egentligen är det riktigt befriande att man inte absolut måste anpassa alla historier efter vår ”moderna” tid. Och dessutom var den ursprungliga historien faktiskt ganska så radikal på sin tid: prinsen väljer att gifta sig av kärlek, med en kvinna från en helt annan social klass.

Man kan gilla eller ogilla handlingen, men man kan faktiskt inte ogilla filmen för att den tar sagans premisser på allvar! Berättelsen om Askungen är förmodligen ingen film som är särskilt populär bland rödstrumpe-feminister. Hopplöst flickaktigt romantisk? Kanske det, men vem har sagt att man inte får lov att drömma sig bort på vita duken? Drömmande magi på hög nivå premieras med fem gedigna sagostjärnor! Vi har redan börjat längta efter nästa års nyinspelning av Djungelboken.

Eventyret om Askepott_12 CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA
<
>

Lyckligtvis lever Blu-ray-versionen upp till den färgstarka filmens nivå, med felfri bildkvalitet. Gnistrande skärpa och ett mycket lyckat surroundspår (Dolby Digital 5.1) som får fram de mest delikata detaljerna lika bra som dundret från galopperande hästhovar. Extramaterialet innehåller en alternativ början, kostym-bonanza, dokumentär om den storslagna balscenen och en helt godkänd bakomfilm.

Fakta
  • Release: 27 juli 2015
  • Regi: Kenneth Branagh
  • Originaltitel: Cinderella
  • Med: Lily James, Cate Blanchett, Richard Madden, Helena Bonham Carter, Derek Jakobi, Stellan Skarsgård, Sophie McShera, Holliday Granger
  • Genre: Äventyr
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Längd: 1:52
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Svensk storfilm! Tom Wlaschiba (från Game of Thrones) syns i den nya Hallström-filmen på Viaplay.
Hör musiken från "Stranger Things" Är du redo för säsongsfinalen av Stranger Things? Med den här spellistan kommer du på rätt humör.
Ofullbordad alien-charm Det fanns en tid när Netflix öppnade plånboken – och sin enorma mängd abonnenter – för vilken hoppfull filmnörd som helst. Men den tiden är nog förbi.
Nytt Netflix-abonnemang med annonser precis runt hörnet Netflix vd motiverar det nya initiativet med att streamingjätten tappar för många priskänsliga tittare.
Mer skön förvirring i Westworld Efter ett långt corona-uppehåll är Westworld tillbaka på rätt spår, och går mer till sina rötter.
NY Stranger Things 4 II trailer! Netflix har nu släppt en ny trailer för sista kapitlet i Stranger Things säsong 4.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend