TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Loki, säsong 1, episod 1-2

Fumlande humor från den ökände halvguden

Tom Hiddleston har porträtterat den lömska, nordiska guden Loki i många filmer, att ge honom en egen serie kunde ha varit en god idé.

forfatter
Publicerad 2021-06-08 - 18:00
Karakter
Action
Loki, säsong 1, episod 1-2

Det har gått hela 10 år sedan vi först bekantade oss med Tom Hiddleston som den listiga och orubbliga Åsgård- (halv) guden Loki. Nu har Disney+ belönat den ökände karaktären med en egen tv-serie.

Efter att ha betalat nära 32 miljarder svenska kronor för Marvel-universumet kan vi förstå att Disney-gruppen vill få ut det mesta innehållet (och intäkterna) av sin investering. men med Loki  har man avvikit för långt från originalet och försökt med lite väl kreativa grepp som bara lyckas halvvägs.

Loki är den sliskiga och listiga halvguden från den fornnordiska mytologin – en person du inte ska vända ryggen till, något som han har visat med eftertryck gång på gång i film efter film. Eller som skalden Snorre Sturlasson själv beskrev honom: ”Ondt humör och mycket ostadig i naturen. Han ligger framför andra i den visdom som kallas list och han använder list för alla saker”.

I Marvels universum har han varit den oförutsägbara bråkmakaren, som i grund och botten bara har varit bekymrad över sig själv och sitt, och sökt makt och inflytande på andras bekostnad.

Läs också Spektakulär avslutning! Alla krafter förenas när superhjältarna en gång för alla ska sätta stopp för ondskan, i en actionspäckad film som är kryddad med fina karaktärer och känslor.

Handlingen i serien äger rum efter katastrofen som inträffade i Avengers: Endgame, där Loki i kaoset flydde in i en warpzon med Tesseract-kuben. Han hamnar i den mongoliska öknen, men blir omedelbart upphämtad av soldater (så kallade ”Minutemen”) från TVA (”Time Variance Authority”) – en organisation som ser till att ”avvikare” inte bryter den fastställda tidslinjen.

Vilken tid vi befinner oss i när serien startar är oklart, men Loki tas in för förhör, debriefing och nästan psyko-analyseras av agenten Mobius (en mycket dedikerad, ”it´s my life!”, Owen Wilson).

Är Loki ond? Varför agerar han som han gör? Vilka är hans motiv? Och viktigast av allt, kan Guden förändras till det bättre? Fråntagen all makt och trolldom är rebellen fångad och ofarliggörs av byråkratin, vilket för oss utomstående på ett misstänkt sätt påminner om det (ofta) stela TSA. 

Den verkliga anledningen till arresteringen är att TVA är en (eller flera) super- ”avvikare” (”varianter”), som låtsas vara Loki och som skapar en jävla röra på tidslinjerna, på spåren. Mobius rekryterar därmed Loki för att fånga «Loki» …

Loki, säsong 1, episod 1-2 (Foto: Walt Disney)

Serien är väldigt subtil och humorn är förvånansvärt enkel, på gränsen till tråkig. Det känns ofta som om bedrägeri och dubbelspel har reducerats till en andra klassens stand-up-komiker som fått ett antal lösryckta oneliners; mer krystade än riktigt roliga.

Vi hoppar från 1500-talet till 1800-talet och vidare till ödeläggelsen av Pompeji, där killarna från TVA dyker upp i tidsenliga kostymer, och Loki har ”Variant” tryckt sin rygg. Berättelsen behandlas ytligt och lamt, som när de i förbigående räknar upp naturkatastrofer som inträffar strax efter vår tid.

Läs också Black Widow till Disney+ Disney lanserar Marvel-storfilmen direkt på Disney+.

Handlingen är full av logiska brister, som avfärdas och inte alls förklaras. Något som vi skulle kunna ha överseende med om det inte varit för att vi sällan brister ut i skratt, ryser av spänning eller underhålls av våldsamma actionscener.

Men serien ska i alla fall ha beröm för sin underbara, charmiga, retrodesign och trovärdiga specialeffekter. Men det håller inte när humor inte sitter.

Loki, sesong 1, eps. 1-2_20 Loki, sesong 1, eps. 1-2_15 Loki, sesong 1, eps. 1-2_14 Loki, sesong 1, eps. 1-2_12 Loki, sesong 1, eps. 1-2_11 Loki, sesong 1, eps. 1-2_19 Loki, sesong 1, eps. 1-2_10 Loki, sesong 1, eps. 1-2_18 Loki, sesong 1, eps. 1-2_9 Loki, sesong 1, eps. 1-2_6 Loki, sesong 1, eps. 1-2_2 Loki, sesong 1, eps. 1-2_3 Loki, sesong 1, eps. 1-2_13 Loki, sesong 1, eps. 1-2_8 Loki, sesong 1, eps. 1-2_7 Loki, sesong 1, eps. 1-2_5 Loki, sesong 1, eps. 1-2_16
<
>
Loki, säsong 1, episod 1-2 (Foto: Walt Disney)

 

Efter bara två avsnitt är det svårt att döma, men enligt vad vi har sett såhär långt verkar det som om idémakarna har fått lite för fria tyglar och ingen har stoppat de (eller ändrat kurs) i tid. Vi undrar om man inte försöker nå en något yngre publik, men tror att serien faller mellan två stolar/ålderskategorier.

Serien om den ökände guden framstår dessvärre långt närmare en parodi än grym. 3 svaga stjärnor för Loki & Co.

Recensionen baseras endast på de två första episoderna (av sex). Det första avsnittet kan strömmas från Disney + från 9 juni med ett nytt avsnitt varje onsdag.

Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?
Loki, sesong 1, eps. 1-2_21 Loki, sesong 1, eps. 1-2_25 Loki, sesong 1, eps. 1-2_24 Loki, sesong 1, eps. 1-2_23 Loki, sesong 1, eps. 1-2_22
<
>
Loki, säsong 1, episod 1-2 (Foto: Walt Disney).
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Disney+
 • Release: 9 juni 2021
 • Regi: Kate Herron
 • Med: Tom Hiddleston, Owen Wilson, Gugu Mbatha-Raw, Sophia Di Martino, Wunmi Mosaku, Richard E. Grant
 • Genre: Action
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Tid: 5:15 t.
 • Betyg: 3
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Det är så himla tråkigt att läsa svenska recensioner. Det är precis som att du vore helt humorbefriad. När de utländska recensionerna höjer Loki till skyarna. ”The best Disney+ Original show up to date.”

En kvinnlig Hulk kan väl omöjligen vara bra? Det finns många droppar i havet – och uppenbarligen ännu fler i Marvel-universumet. Men She-Hulk är faktiskt en frisk fläkt i genren.
Se Karpe på Viaplay Från och med idag kan du se den kritikerrosade Karpe-dokumentären på Viaplay.
Vi vill hellre se Durek som norsk kung! Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend