TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022
Nyhet

Avatar gör comeback på bio

Om bara några veckor kan du återförenas med James Camerons megasuccé, Avatar. På bio (!)

forfatter
Publicerad 2022-08-24 - 22:37

I samband med lanseringen av en ny trailer för Avatar: The Way of Water meddelade Disney (som nu äger 20th Century Fox) samtidigt att  Avatar skulle få nypremiär på bio i höst.

2009 skrev den maniske regissören James Cameron filmhistoria med sitt VISUELLA mästerverk, Avatar, den mest inkomstbringande filmen någonsin.

3D-tekniken var på topp, alla pratade om det och besökssiffrorna på 3D-filmer på bio var rekordhöga. På den årliga CES-mässan i Las Vegas (2010) var 3D det enda TV-producenterna pratade om.

Men om du ville njuta av den nya tekniken i ditt eget vardagsrum var du tvungen att investera i en ny flaggskepps-TV och vara beredd att bränna 5–8 000 bara på glasögonen. Dessutom riskerade du att inte kunna använda dina 3D-glasögon om din granne bjöd in dig till en 3D-filmkväll, om han råkade ha ett annat TV-märke än dig.

Avatar (Foto: 20th Century Fox)

Vi erkänner det gärna, vi blev imponerade och rycktes med av den visuellt magnifika filmen, men då var vi också så framsynta att vi skrev i recensionen:

.. Men om vi skalar bort all digital yta (och 3D-effekten) så återstår en ganska så ordinär, tja rent klichéartad, historia om kampen mellan det goda och det onda – i en galax, far far away…

 

Läs också The Boss’ personlige, og utleverende, triumf Tidernas mest berömda 3D-film, som nästan helt på egen hand såg till att formatet lanserades igen. Avatar släpptes på Blu-ray för två och ett halvt år sedan, fast bara i 2D. På grund av ett avtal med Panasonic har vanliga dödliga fått vänta tills nu med att njuta av den i 3D!

Den 23 september får filmen nypremiär på bio, och idag släpptes en ny trailer:

 

 

Men du har snart mer att vänta från de blå avatarerna på Pandora!

Det verkar inte som om Cameron brydde sig särskilt mycket om vår recension, han var snarare mer intresserad av de astronomiska biljettintäkterna, för de senaste 11 åren har kanadensaren inte fokuserat på någonting annat än uppföljare till sitt sci-fi-epos. Och ja, vi pratar om uppföljare i pluralis – hela fyra stycken.

Filmerna har fått nya premiärdatum med jämna mellanrum – och även om det är helt sant att corona-helvetet har flyttat fram de flesta storfilmernas biopremiärer från 2020, så vill vi faktiskt påminna om att Avatar 2 ursprungligen hade planerad premiär 2014 (!).

Samma år skrev vi att inspelningen hade börjat i Nya Zeeland. Hösten 2020 kunde vi berätta att filmandet var avslutat.

Läs också Drakens tidsålder HBO Max satser stort på att prequel-serien till Game of Thrones ska lyfta streamingtjänsten till gamla höjder. Det tror vi att den gör!
House of the Dragon sesong 1 1 1

I samband med den avslutande filminspelningen sa Cameron:

COVID hit us like it hit everybody. We lost about four and a half months of production. As a result of that, we’ve rolled around one more full year for a release in December of 2022. That’s been announced already. (…) …that doesn’t mean I have an extra year to finish the film because the day we deliver ‘Avatar 2,’ we’ll just start working on finishing ‘Avatar 3,’. So where we are right now, I’m down in New Zealand shooting, we’re shooting the remainder of the live-action.

 

Tidigare i år släppte 20th Century Fox trailern för Avatar: The Way of Water.  Filmen är James Camerons första uppföljare till Avatar.

 

Mer än tio år efter händelserna i den första filmen berättar Avatar: The Way of Water historien om Sully-familien (Jake, Neytiri och deras barn), om tragedin som följer dem och hur långt de måste gå för att skydda varandra och hålla sig vid liv.

Filmen är regisserad av James Cameron och producerad av Cameron och Jon Landau.

I rollerna syns Zoe Saldana, Sam Worthington, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Cliff Curtis, Joel David Moore, CCH Pounder, Edie Falco, Jemaine Clement och Kate Winslet.

Avatar 2 1
Avatar 2: The Way of Water (Foto: 20th Century Fox)

Premiärdatum för Avatar 2 är alltså 14 december 2022 – så här väntar fortfarande en hel del post production-arbete.

Och den som lever har mer att se fram emot:

  • Avatar 3: 2024
  • Avatar 4: 2026
  • Avatar 5: 2028
Avatar 2 2 Avatar 2 3 Avatar 2 4 Avatar 2 5 Avatar 2 6 Avatar 2 7 Avatar 2 8 Avatar 2 9
<
>
Avatar 2: The Way of Water (Foto: 20th Century Fox)
Läs också Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Steamboat Willie Disney 1536x864 1
Avatar relansering
Avatar (Foto: 20th Century Fox)

Annons
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

Här är den första Indy-trailern Den 30 juni 2023 är premiärdagen för 'Indiana Jones and the Dial of Destiny'. Nu har den första trailern kommit ut.
Svensk deckare från Disney Disney gör serie av den svenska kriminalsuccén Koka björn.
Fungerar Willow-magin 2022? Disney försöker andas nytt liv i 80-talsklassikern.
Kommer redan i december! SkyShowtime släpper idag en ny trailer för Taylor Sheridan-serien 1923 - och tidigarelägger premiären!
Stallone gör en underhållande comeback Sly Stallone gör en mer än hygglig comeback som seriös skådespelare i en ojämn maffiakomedi.
Ny dansk Netflix-serie har premiär 5 januari 2023 Serien består av sex avsnitt, och bland skådespelarna finns Zlatko Buric, Mikael Bertelsen och Mads Brügger.
Följ Ljud & Bild