Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Avatar 2: Filmandet är klart!

James Camerons (efterlängtade?) uppföljare till megasuccén Avatar släpps 26 december – om två år!

Av / 2020-10-03 - 00:01
Avatar 2: Filmandet är klart!

2009 skapade den maniske regissören James Cameron filmhistoria med sitt visuella mästerverk Avatar.

 

Skulle man vältra sig i den nya tekniken hemma i sitt eget vardagsrum var man tvungen att investera i en ny flaggskepps-TV. Plus vara beredd på att bränna ytterligare 5 000–8 000 kronor bara på 3D-glasögon. Dessutom fanns risken att man inte skulle kunna använda sina glasögon om grannen bjöd in till 3D-filmkväll, bara för att han hade en TV med ett annat 3D-system!

Vi medger gärna att vi blev imponerade och lät oss ryckas med av den visuellt storslagna filmen Avatar, men vi var ändå så klarsynta att vi skrev så här i vår recension:

”Men om vi skalar bort all digital yta (och 3D-effekten) så återstår en ganska så ordinär, tja rent klichéartad, historia om kampen mellan det goda och det onda – i en galax, far far away.”

Det verkar inte som om Cameron brydde sig särskilt mycket om vår recension, han var snarare mer intresserad av de astronomiska biljettintäkterna, för de senaste 11 åren har kanadensaren inte fokuserat på någonting annat än uppföljare till sitt sci-fi-epos. Och ja, vi pratar om uppföljare i pluralis – hela fyra stycken.

Filmerna har fått nya premiärdatum med jämna mellanrum – och även om det är helt sant att corona-helvetet har flyttat fram de flesta storfilmernas biopremiärer från 2020, så vill vi faktiskt påminna om att Avatar 2 ursprungligen hade planerad premiär 2014 (!).

Samma år skrev vi att inspelningen hade börjat i Nya Zeeland.

Läs också Corona: Nådastöten för bio? Lockdown i USA ger oss ett magert bioutbud framöver.

I samband med den avslutande filminspelningen säger Cameron:

”COVID hit us like it hit everybody. We lost about four and a half months of production. As a result of that, we’ve rolled around one more full year for a release in December of 2022. That’s been announced already. (…) …that doesn’t mean I have an extra year to finish the film because the day we deliver ‘Avatar 2,’ we’ll just start working on finishing ‘Avatar 3,’. So where we are right now, I’m down in New Zealand shooting, we’re shooting the remainder of the live-action.”

Men nu verkar det som att den första uppföljaren håller på att bli verklighet. För ett par dagar sedan rapporterade Variety att själva filmandet av Avatar 2 är klart och att 95 % av scenerna till Avatar 3 (de har spelats in samtidigt) också är klara.

Avatar 2 (Foto: Fox/Disney)

Premiärdatum (det preliminära, måste vi betona) för Avatar 2 är satt 22 december 2022 – så här väntar en hel del post production-arbete.

Och den som lever har mer att se fram emot:

  • Avatar 3: 2024
  • Avatar 4: 2026
  • Avatar 5: 2028
Avatar (Foto: Fox/Disney)

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fortfarande hel-MAX?

Så här fungerar Foley och ADR till filmljud

God knows who did it...

Prisbelönt kärleksdrama

Max med norska MILFs!

Gängkriget fortsätter

Vill tillbaka i sadeln!

Högerextrem valmanipulation!

Se Robert Downey Jr. i en ny spionserie!

Premiär igår!

Yellowstone lever!

Kommande höjdpunkter på Netflix!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen