TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Sitt bara kvar – elbilen laddas automatiskt

Ford testar en ny typ av automatisk laddstation där du inte behöver plugga in laddkabeln själv.

forfatter
Publicerad 2022-07-26 - 15:54

Räckviddsångest och laddning vid olika laddstationer är typiska nackdelar som många förknippar med elbilar. Att hitta rätt laddstation, plugga in kontakten och aktivera laddning kan också vara en utmaning för nya elbilsägare, inte minst de med funktionsnedsättning.

Detta är något Ford vill hjälpa till med, och de har nu utvecklat en prototyp en ny typ av laddstation. Den använder en robotarm för att sätta in kontakten åt dig när du anländer till stationen. Laddning aktiveras från din mobil utan att behöva gå ut ur bilen. På sikt kan laddningsprocessen bli helautomatisk, säger Ford i ett pressmeddelande.

Charging robot 3
När robotladdningsstationen aktiveras öppnas ett lock på testbilen (en modifierad Mustang Mach-E). Laddningsarmen hittar sedan bilens ladduttag med hjälp av en liten kamera. (Foto: Ford)

Behöver inte förlita dig på att andra laddar bilen 

– Vårt mål är att alla ska kunna röra sig fritt. Just nu är det en utmaning för vissa förare att tanka en bensin/dieselbil eller ladda en elbil. Med robotladdningsstationen blir det enklare, säger forskningsingenjör Birger Fricke från Ford Europas Research and Innovation Center.

Robotladdningsstationen har utvecklats vid universitetet i Dortmund i Tyskland för att installeras både på handikapp-platser, i parkeringsgarage och i privata hem. Forskningsprojektet är en del av Fords elektrifieringsplan, och ett samarbetsprojekt med snabbladdningsnätverket IONITY ska titta på hur robotladdningsstationen kan förbättras ytterligare.

I framtiden kan laddningsprocessen bli helautomatiserad, med minimal eller ingen inblandning från föraren. Man skickar sin självkörande bil till laddstationen och återkallar den sedan när laddningen är klar.

I videon nedan kan du se laddningsroboten i aktion!

Läs även dessa artiklar om Ford:

Ford Mustang Mach-E kan dra tyngre släpvagn

Nu kan du ha takbox på Mustangen

Mustang Mach-E kan ta upp till 75 kg på taket.

Ford Mustang Mach-E GT

Mustang Mach-E GT: Vi är förälskade!

Att köra Mustang Mach-E GT känns som att vara hjälten i en actionfilm. Eller att sitta i orkesterdiket på operan.

Ford visar elektrisk skåpbil med 2 000 hästkrafter

Världens snabbaste budbil?

Tar dina e-handelspaket från 0–100 på 2 sekunder.

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Teslas vilddjur kan äntligen beställas De lyckligaste får sin Model S Plaid eller Model X Plaid redan innan nyår.
Därför köpte jag en Tesla Inte nödvändigtvis den bästa bilen. Men det är den jag behöver.
Kolla in de senaste bilderna - och videon - av Rolls-Royce Spectre Den första elektriska Rollsen kommer 2023. Körkomforten ska vara som ett flygande matta!
Första tjuvtitten på ny konceptbil från Mini Konceptbilen Mini Concept Aceman ger ett första intryck av framtidens formspråk hos Mini.
Kolla in Fords automatiska "laddningsrobot" Ford testar en ny typ av automatisk laddstation där du inte behöver plugga in laddkabeln själv.
Porsche Taycan får längre räckvidd Får ökad räckvidd efter service, men det är mer än räckvidden som har förbättrats.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend