TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Ford visar elektrisk skåpbil med 2 000 hästkrafter

Tar dina e-handelspaket från 0–100 på 2 sekunder.

forfatter
Publicerad 2022-06-28 - 15:05

Ford är kända för sina galna konceptbilar, och den amerikanska biltillverkaren gillar att ge allt när man marknadsför en ny bilmodell. Under den traditionstyngda Goodwood Festival of Speed visade de upp Pro Electric Supervan, en toppmodern Transit-skåpbil utöver det vanliga!

8oyGSUD3 16Ydw05v 2022 FORD E TRANSIT SUPERVAN 36 LOW Aw3L uDi 3Q73RQ1Q
<
>
Ford Pro Electric Supervan är en racing-riggad skåpbil utöver det vanliga. (Foto: Ford)

 

Ford Pro Electric SuperVan

SuperVan har utvecklats av Fords Performance-avdelning, där designteamet har fått fria tyglar att utveckla ett kommersiellt racerfordon med extrem prestanda.

Den specialbyggda skåpbilen är ursprungligen baserad på en Ford E-Transit, men motorerna är av det extrema slaget: med hjälp av fyra elmotorer och ett vätskekylt 50 kWh batteri har Ford lyckats utvinna cirka 2 000 hästkrafter! Det räcker för att ta budbilen från 0–100 km/h på under 2 sekunder.

Skåpbilen – eller snarare banbilen – är strippad inuti för att spara vikt och har fått ett specialbyggt chassi för racing. Det vätskekylda batteripaketet är placerat för att bidra till låg tyngdpunkt och optimal viktfördelning. Den kan laddas helt på cirka 45 minuter från en vanlig snabbladdare. Bilen är också utrustad med en 24/7 modemanslutning för att kunna fjärrstyra och optimera bilens inställning, precis som i modern racing.

 

supervan sketch 20220620 Int Press 003 LOW 2022 FORD E TRANSIT SUPERVAN 4 LOW FordProElectricSuperVan Goodwood FoS 2022 13 LOW FordProElectricSuperVan Goodwood FoS 2022 07 LOW fx9eITBw
<
>
Ford Pro Electric Supervan (Foto: Ford)

Fler SuperVans genom tiderna

Ford har en lång historia av vilda skåpbilar – så kallade Supervans. Den första SuperVan som Ford producerade kom 1971 och använde en centrerad motor från Le Mans-vinnaren Ford GT40. Sedan kom SuperVan 2 med en 590 hk V8 Cosworth-motor och glasfiberkaross. Senare kom en SuperVan 3 – med en 650 hästars Cosworth-motor hämtad från dåtidens Formel 1-bilar.

9fbTr0Q1
Den första Ford Transit Supervan från 1971. (Stockfoto: Ford)

På Goodwood Festival of Speed rattades skåpbilen av den erfarna racerföraren Romain Dumas, som har satt flera rekord i backlopp och vunnit flera av Nürburgrings 24-timmarslopp.

Se mer om Ford Pro Electric SuperVan i videon nedan.

 

 

 

Läs också dessa artiklar om Ford:

Ford visar spinnvillig Mustang Mach-E med 1400 elektriska hästar

Extremutgåva av Mustang Mach-E

En ny prototyp med hela 7 elmotorer och en gigantisk vinge ska visa Fords nya elbils-teknik

Ford Mustang Mach-E GT

Mustang Mach-E GT: Vi är förälskade!

Att köra Mustang Mach-E GT känns som att vara hjälten i en actionfilm. Eller att sitta i orkesterdiket på operan.

Fords elektriska pickup är stenhård

Ford F-150 Lightning: Grym pickup med B&O-ljud

Lika praktisk som tuff: 70 000 personer har redan förbeställt det helt elektriska råskinnet Ford F-150 Lightning. Ljud från B&O får man också.

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nu kan du beställa din Polestar 6 Polestar 6 blir en Porsche-mördare
Teslas hemliga vapen: en superdator Superdatorn Tesla Dojo är deras vapen i kampen om att ha de säkraste, mest självkörande bilarna.
Billigare Tesla Y? Det finns tecken på att Tesla har en bakhjulsdriven Model Y på gång. Den byggs i så fall i Tyskland och har ett mindre batteri – och den kan komma väldigt snart.
Bluetooth säkrar däcken Det finns en app för det: Håll digital koll på cykelns däcktryck.
Great Scott! DeLorean Alpha5 får ljud från Cambridge Audio Kan det bli en bilstereo med hela 1,21 gigawatt?
Teslas vilddjur kan äntligen beställas De lyckligaste får sin Model S Plaid eller Model X Plaid redan innan nyår.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend