Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Räckvidden är inte direkt viktigast

Fast du kan knappast köpa den.

Puritanerna kommer att säga att det är precis så här en riktig Mustang ska se ut. Även om den inte har någon V8 under huven. Åsikterna var delade när Ford släppte Mustang Mach-E, elbilen som ärligt talat inte hade så mycket med Mustang att göra. Bortsett från baklamporna.

Den här är däremot en tvättäkta Mustang, även om den är elektrisk. Väldigt elektrisk.

Från Fords pressmeddelande: ”The battery-powered Mustang Cobra Jet 1400 prototype is purpose-built and projected to deliver over 1,400 horsepower and over 1,100 ft.-lbs. of instant torque to demonstrate the capabilities of an electric powertrain in one of the most demanding race environments.”

Mustang Cobra Jet 1400 har flera referenser till Fords inblandning i motorsport, som man kan se mycket av i den briljanta filmen Ford v. Ferrari. Fast just den här modellen skulle nog inte Carroll Shelby ha tänkt på på 60-talet – men om han hade tillgång till elektisk kraft så skulle han ha använt den, allt som går snabbare är värt att använda.

Annons

Den här går snabbt som bara den. Enligt Ford toppar Mustang Cobra Jet 1400 på 270 km/h på en 402 meter lång sträcka, och då inser de flesta att det handlar om dragracing.

El-Mustangens 1400 hästkrafter och 1500 Nm lär ge en rasande snabb acceleration (kloka hjärnor räknar nog redan på den …). Exakt hur bra det fungerar får vi kanske inte reda på förrän senare i år, när Mustangen gör debut i drag racing.

Köpa? Allt går att köpa så länge man har tillräckligt med pengar, men Mustang Cobra Jet 1400 görs bara i ett exemplar och Ford säger ingenting om någon serieproduktion av en helt elektrisk Mustang. Men det vill vi naturligtvis ha. Carroll Shelby skulle säkert hålla med.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.